Ψυχολογία

Οι λόγοι που μερικοί άνθρωποι εκνευρίζονται από διάφορους ήχους, ακόμη και του φαγητού ή της αναπνοής, μπορούν πλέον να εξηγηθούν.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι η καλή ψυχολογία είναι το πάν!

Ταυτολογίες...

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αδίκως έχει δοθεί αρνητική χροιά στην εσωστρέφεια.

Η ευτυχία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στην ζωή. Αποτελεί, ωστόσο, δύσκολο αντικείμενο μελέτης.

Mνήμη: δεν είναι απλά κάτι, είναι ό,τι σημαντικότερο. Παρ ‘όλο που οι επιστήμονες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να την αναλύσουν πλήρως, τους διαφεύγει η πραγματική εξήγηση της διαδικασίας της μνήμης. Αυτό, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας είναι μια πολύ περίπλοκη “μηχανή” (Αποτελείται από περίπου 90 δισεκατομμύρια κύτταρα!).

Άγχος, στρες, κρίσεις πανικού, καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκπλήρωτες ανάγκες, λόγια που δεν ειπώθηκαν, σκέψεις που δεν εκφράστηκαν... και τέλος η ζωή που δεν ζήσαμε!

Μία αλυσίδα στάσεων και συμπεριφορών που συχνά έχουν μια κοινή αφετηρία: Την αδυναμία ενός ανθρώπου να μιλήσει για τον ίδιο του τον εαυτό, γι΄ αυτό που είναι, γι' αυτό που θέλει αλλά και για ότι δεν θέλει, δεν μπορεί.

Η συνείδηση, η αίσθηση, δηλαδή, του εαυτού μας στον κόσμο, φαίνεται να αποτελεί εξαρχής βαθιά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, θεμέλιο του πολιτισμού. Ωστόσο, οι ρίζες της ίσως να αποδίδονται στην βιολογία και στις κοινωνικές συμπεριφορές τις οποίες δεν μοιραζόμαστε μόνο με πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά και με τα υπόλοιπα έμβια οντά.

Σε έναν κόσμο παραπληροφόρησης είναι αναμφίβολα απαραίτητη η προοδευτικότητα και η δημόσια συζήτηση. Για αυτό χρειαζόμαστε άτομα που παρουσιάζουν σημάδια “πνευματικής μετριοφροσύνης”.

Ένα μονόπρακτο για τη ζωή του διπλανού (ή μήπως δικής μας;)

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο κουδούνι.

Σκοτάδι...

Φως!

Η πρώτη μου συνάντηση με ένα σχιζοφρενικό ασθενή ήταν όταν ήμουν φοιτητής ιατρικής στην τρίτη εβδομάδα μου. Ο θεράπων νευρολόγος και εγώ κληθήκαμε να δούμε μία ψυχιατρική ενδονοσοκομειακή  περίπτωση ασθενούς που μόλις είχε μια κρίση.

«Έχετε αποκτήσει ειδικότητα ψυχιατρικής;» ρώτησε ο γιατρός. Δεν είχα ακόμη. Ο νευρολόγος επέμεινε ότι θα ήταν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία για μένα να δω τον ασθενή αυτοπροσώπως, να ακούσω την ιστορία και το ιατρικό ιστορικό του και να υποβάλω σχετική έκθεση.

Υπάρχουν στιγμές σε ένα ζευγάρι, όπου ένα απλό, τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει τόση ένταση ώστε να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

– Καλά, δε μπορούσες να μαζέψεις λίγο το σπίτι; Δε βλέπεις ότι γίνεται χαμός; (λέει αγανακτισμένη η σύζυγος)

Η υπέρμετρη ανησυχία μπορεί πραγματικά να στοιχειώσει τη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να τη διαχειριστούμε.

Τόσο η ανησυχία όσο και η ανασφάλεια για όσα πρόκειται να συμβούν στη ζωή μας είναι αισθήματα αναπόφευκτα.

Σελίδα 1 από 12

Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.