Πως η κοινωνία σκοτώνει την δημιουργικότητά μας

Πως η κοινωνία σκοτώνει την δημιουργικότητά μας

Κυριαρχεί η άποψη ότι το σχολείο είναι ο τόπος που “πεθαίνει η αγάπη για μάθηση”. Την άποψη αυτή περιγράφει με εξαίσιο τρόπο το βραβευμένο τρισδιάστατο animation “Alike” της Pixar-esque. Χωρίς κανέναν διάλογο, η Pixar-esque film αποτυπώνει πως ακριβώς η τάξη και η εργασία σκοτώνουν την δημιουργικότητα των πολιτών στις σύγχρονες αναπτυγμένες χώρες. Με συνοδεία τη μουσική του Oscar Araujo και μέσα από χρωματιστές πινελιές, διαφαίνεται ότι ακόμα υπάρχει η ελπίδα μέσα στους εφιαλτικούς και απαιτητικούς ρυθμούς εργασίας των σύγχρονων κοινωνίών.

Το Alike είναι αποτέλεσμα τεσσάρων χρόνων εργασίας δύο Ισπανών animators, του Daniel Martínez Lara και του Rafa Cano Méndez, με εμπειρία 30 ετών πάνω σ αυτό το αντικείμενο. Πρόκειται για μικρού μήκους animation με χαμηλό προϋπολογισμό, που δημιουργήθηκε με την βοήθεια των φοιτητών του Pepe-School-Land, στο οποίο διδάσκει ο Lara. Στη ουσία, είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε να αποδράσουμε από την ρουτίνα της εργασίας.

Η ιστορία είναι βασισμένη στην πατρότητα. “Τα παιδιά φέρνουν τα πάνω κάτω μέσα στον κόσμο”, όπως είπε ο Lara κατά την δημιουργία του κινουμένου σχεδίου. “Όταν είσαι πατέρας, σκέφτεσαι συχνά ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί σου. Η ταινία είναι η απεικόνιση αυτής της σκέψης”.

Ενώ η ταινία βρισκόταν για πολλά χρονιά “στο συρτάρι”, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σχετική, από την στιγμή που το Tinder δημιούργησε μια εφαρμογή η οποία στοχεύει σε υπαλλήλους γραφείου και σε μαθητές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κινητά τους τηλεφωνά κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Jordan Pearson, "η χρήση του Tinder στην δουλειά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνθλίβεις τα συναισθήματά σου μέσα στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες”

Η ταινία έκανε ντεμπούτο το 2015 στο Mundos Digitales και έκτοτε έχει αποκομίσει 69 βραβεία από φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων:  25th Festival de Cine de Madrid, 30th Edmonton International Film Festival, 20th Seoul International Cartoon & Animation Festival, 15th San Diego Film Festival, Encounters Short Film and Animation Festival, Cartoon D´Or Awards 2016, και Siggraph Electronic Theater 2016. Οι Lara και Méndez δημοσίευσαν στο διαδίκτυο την ταινία τον Δεκέμβριο και έτσι μπορεί να την δει ο καθένας μας.

 

 

Μετάφραση: Στράτος Υφαντόπουλος από Creators Vice