Απαντήσεις σε 10 απλά πραγματάκια που ίσως ντρέπεστε να ρωτήσετε για τα γηρατειά

Απαντήσεις σε 10 απλά πραγματάκια που ίσως ντρέπεστε να ρωτήσετε για τα γηρατειά

Γιατί οι ηλικιωμένες βγάζουν γένια;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι «για να πιάσουν δουλειά σε τσίρκο», αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Κατά την εμμηνόπαυση, η αναλογία των ανδρικών ορμονών ή ανδρογύνων πρos τα οιστρογόνα αρχίζει να αλλάζει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφρά ανάπτυξη της τριχοφύίας στο πρόσωπο. Η ποσότητα ή η πυκνότητα των τριχών του προσώπου είναι κληρονομική και το πόσο πυκνά κατανέμονται οι θύλακοι των τριχών σε όλο το δέρμα είναι προκαθορισμένο από τη γέννηση. Ορισμένες φυλές ή λαοί διαθέτουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τριχοφυΐα στο πρόσωπο από άλλες. Ορισμένες παθήσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερβολική τριχοφυΐα, οπότε είναι πάντα φρόνιμο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα και βλέπετε το πρόσωπό σας να σκοτεινιάζει.

Είναι αλήθεια ότι χάνετε γευστικούς κάλυκες όσο γερνάτε;

Τελικά, έχετε το χρόνο και το χρήμα για να χαλαρώσετε, να ταξιδέψετε και να απολαύσετε ένα καλό φαγητό. Τα άσχημα νέα είναι ότι, πιθανότατα, δύσκολα θα απολαύσετε και τη γεύση αυτού το φαγητού.

Αρχίζοντας από την ηλικία των 45, οι γευστικοί κάλυκες χάνουν μεγάλο μέροε τηε ευαισθησίας τους. Οι ηλικιωμένοι συχνά χάνουν ολωσδιόλου την ικανότητα να νιώθουν τις πικρές ή αλμυρές γεύσεις. Αρχίζετε τη ζωή σας με περίπου 9.000 γευστικούς κάλυκες και στα γεράματα έχετε λιγότερους από τους μισούς. θέλετε να ακούσετε κι άλλα άσχημα νέα; Τα γεράματα ευθύνονται επίσης για τη μειωμένη ακοή, όραση, όσφρηση και αφή.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;

Όλες οι τρίχες στο κεφάλι μας περιέχουν χρωστικά κύτταρα μελανίνης, Τα χρωστικά κύτταρα στους θυλάκους των τριχών μας εξαφανίζονται βαθμιαία καθώς μεγαλώνουμε. Η μείωση της μελανίνης κάνει τα μαλλιά να αποκτούν διαφανέστερο χρωματισμό, όπως γκρίζο, ασημί ή λευκό.

Το πρώιμο γκριζάρισμα είναι κληρονομικό, αλλά έχει συνδεθεί επίσηε με το κάπνισμα και την ανεπάρκεια βιταμινών, Το πολύ πρώιμο γκριζάρισμα (από τη γέννηση ως την εφηβεία) μπορεί να συνδεθεί με παθολογικά σύνδρομα, συμπεριλαμβανομένης και της δυσλεξίας. Μια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι γιατί οι γηραιές κυρίες επιμένουν να καλύπτουν τα γκρίζα μαλλιά τους με γαλάζια βαφή.

Γιατί συρρικνώνεστε καθώς γερνάτε;

Μερικοί από εμάς δεν έχουν και πολλά εκατοστά να χάσουν, Σε ύψος, εννοώ.

Δυστυχώς, όλοι κονταίνουμε λιγάκι καθώς γερνάμε. Αυτό εξελίσσεται κατά τη διάρκεια πολλών ετών και, τελικά, χάνουμε όλοι μερικά εκατοστά, Γι' αυτό ευθύνεται, εν μέρει, ο νόμοε της βαρύτητας, Καθώε γερνάτε, χάνετε λίπος και μυίκό ιστό, και η βαρύτητα έλκει npos τα κάτω ειδικότερα τα οστά της ραχοκοκαλιάς, προκαλώντας τη συμπίεσή τους. Αυτό εξηγεί γιατί όλοι οι ηλικιωμένοι οδηγοί στη Φλόριντα δύσκολα βλέπουν πάνω από το ταμπλό,

Συνεχίζουν τα αυτιά σας να μεγαλώνουν ακόμα κι όταν το σώμα σας έχει σταματήσει να αναπτύσσεται;

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο μόνος που πρέπει να ανησυχεί για την ερώτηση αυτή.

Σίγουρα, γίνονται μετά χρόνια ορισμένες αλλαγές στο πρόσωπο. Πρώτα χάνουμε κάμποση μυϊκή ένταση, κι αυτό προκαλεί εκείνη την «κρεμασμένη» όψη. Μετά αποκτάμε εκείνο το τρομερό διπλοσάγονο. Μπορεί να μακρύνει λίγο και η μύτη, ενώ το δέρμα στο πρόσωπο γίνεται λεπτό, ξηρό και διάφανο. Μετά έρχονται τα μακρύτερα και παχύτερα φρύδια και τα γκρίζα μαλλιά. Επίσης, δεν αναφέραμε τα σακουλιασμένα μάτια, τα ούλα που υποχωρούν, τα δόντια που πέφτουν και, τελευταίο και φαρμακερό, τα μεγαλύτερα αυτιά. Ναι, τα αυτιά σας συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθώς γερνάτε, αλλά ελάχιστα. Αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, λόγω της ανάπτυξης των χόνδρων.

Τι υπέροχα πράγματα μας περιμένουν, καθώς εισερχόμαστε στη χρυσή ηλικία!

Γιατί χρειάζεστε λιγότερο ύπνο όσο μεγαλώνετε;

Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνετε.

Οι απαιτήσεις του οργανισμού για ύπνο παραμένουν σταθερές σε όλη μας τη ζωή. Ο μέσος συνολικός χρόνος ύπνου, μάλιστα, αυξάνεται και λίγο μετά τα 65, Αυτό ακούγεται λίγο ανησυχητικό, αλλά δεν είναι. Το πρόβλημα είναι πως, καθώς μεγαλώνετε, δυσκολεύεστε περισσότερο να κοιμηθείτε. Ο ύπνος των ηλικιωμένων διακόπτεται επίσης από παράγοντες όπως οι κράμπες στα πόδια, το σύνδρομο άπνοιας και κάποιο παθολογικό ή ψυχικό πρόβλημα.

Ο κανονικός ύπνος αποτελείται από δύο μείζονα στάδια: το στάδιο REM (ταχεία κίνηση οφθαλμών) και το NREM. Ο ύπνοε NREM διαιρείται, περαιτέρω, σε 4 στάδια ύπνου.'Eνας υγιής νυχτερινός ύπνος αποτελείται συνήθωε από 20% ύπνο REM και 80% NREM. Καθώς μεγαλώνετε, η κατανομή αυτή αλλάζει.

Τι γίνεται με τις τρίχες στα αυτιά;

Χάνετε τρίχεε από εκεί που θέλετε να έχετε και τις βγάζετε στα πιο άσχημα σημεία, Τα φρύδια, που γίνονται σαν θάμνοι, οι τρίχες μέσα στη μύτη και τα τριχωτά αυτιά σίγουρα δε σας κάνουν να θέλετε να γεράσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι δεν είναι;

Μερικές φορές, η υπερβολική τριχοφυΐα στα αυτιά είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων και συνδέεται με το χρωμόσωμα Υ, το ανδρικό χρωμόσωμα, πράγμα που εξηγεί γιατί δε βλέπετε πολλές γυναίκες με τριχωτά αυτιά, αν εξαιρέσουμε τις ταινίες (Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών)

Και τι θα ήταν, άραγε, αυτή η υπερβολική τριχοφυΐα στα αυτιά δίχως ανταγωνισμό; Το Βιβλίο Γκίνες αναφέρει ότι το ρεκόρ για τις μακρύτερες τρίχες σε αυτιά κατερρίφθη ξανά το 2002. Ένας 70χρονος από το ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, ο Άντονι Βίκτορ, έσπασε το ρεκόρ αυτό, με ένα μήκος τριχών που φτάνει τα 11,5 εκατοστά.

Καθορίζεται η διάρκεια ζωής αυστηρά από γενετικούς παράγοντες;

Ο χρόνος γήρανσής μας είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.Έγιναν πολλές μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί σε ποιο ποσοστό η μακροζωία καθορίζεται από τα γονίδια. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο, συχνά έχουν παιδιά που ζουν κι αυτά πολύ. Η διάρκεια ζωής των υιοθετημένων φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τη διάρκεια ζωής των βιολογικών τους γονιών παρά με αυτή των θετών γονιών. Μια μελέτη με δίδυμα που ανατράφηκαν ξεχωριστά αναφέρει ότι η κληρονομικότητα παίζει κατά 30% ρόλο στη διάρκεια ζωής, όμως άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι η επιρροή αυτή είναι πολύ χαμηλότερη. Πρόσφατες έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι η διαδικασία της γήρανσης και η διάρκεια ζωής μπορεί να καθορίζεται από το χρωμόσωμα X της μητέρας. Η ακατάπαυστη μητρική γκρίνια, όμως, μπορεί να αντιστρέψει οποιουσδήποτε ευεργετικούς γενετικούς παράγοντες.

Γιατί οι ηλικωμένοι είναι τόσο κακοί οδηγοί;

Ο πληθυσμός μας γερνάει. Οι άνθρωποι άνω των 65 αντιπροσωπεύουν σήμερα το 12% των κατοίκων των ΗΠΑ. Το 2050 θα υπάρχουν περίπου 86,7 εκατομμύρια ηλικιωμένοι στιε ΗΠΑ και θα αποτελούν το 21 % του συνολικού πληθυσμού. Ελπίζω να μην οδηγούν μπροστά από μένα, Αλλά τι λέω τώρα... κι εγώ μ' αυτούς θα είμαι!

Είναι αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε πολλαπλά οδικά ατυχήματα, να πάρουν κλήση ή να τραυματιστούν σοβαρά σε μια σύγκρουση απ' ότι οι νεώτεροι οδηγοί. Μια θεωρία λέει πως υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και είναι λιγότερο ικανοί να αντισταθμίσουν τα λάθη τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι ιατρικοί λόγοι για το ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο ικανοί πίσω από το τιμόνι. Πρώτον, οι ηλικιωμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της όρασης. Η απώλεια της οπτικής οξύτητας (ειδικά της νυχτερινής όρασης) είναι ένα πρόβλημα, το οποίο, ακόμη και αν διορθωθεί, θα αφήσει κάποια υστέρηση στην περιφερειακή όραση, την οπτική αντίθεση και την αντίληψη του βάθους. Η απώλεια της ακοής κάνει τους οδηγούς να μην ακούνε σημαντικά ηχητικά σήματα, όπως σειρήνες, κόρνες ή φρεναρίσματα. Η μειωμένη κινητικότητα, η αδυναμία, η μειωμένη ετοιμότητα αντίδρασηε ευθύνονται, επίσης, για μια προβληματική οδηγητική συμπεριφορά.

Υπάρχει όντως θεραπεία για τις ρυτίδες;

Ο μόνος τρόπος να μην αποκτήσετε ρυτίδες είναι να αποφύγετε τη γήρανση ή να καταψυχθείτε, όπως ο Όστιν Πάουερς. Αλλιώς, θα πρέπει να τρέχετε με τις αντηλιακές και τις ενυδατικές κρέμες. Για να μειώσετε ή να βελτιώσετε τις ρυτίδες υπάρχουν πολλές επιλογές.

To Tretinoin (ρετινοϊκό οξύ) είναι το μόνο παρασκεύασμα για τοπική χρήση που έχει αποδειχθεί σε ελεγμένες κλινικές μελέτες ότι βελτιώνει τις ρυτίδες. Είναι επίσης το μοναδικό εγκεκριμένο από την FDA ιατρικό παρασκεύασμα για το σκοπό αυτό. To Tretinoin αυξάνει την ευαισθησία στο φως του ήλιου, γι' αυτό η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, τα προστατευτικά ρούχα και οι αντηλιακές κρέμες συνιστώνται ταυτόχρονα με τη χρήση του. Έχει παρενέργειες όπως ξεφλούδισμα, ξηροδερμία, έγκαυμα, φαγούρα και κοκκινίλα,

Τα υδροξυοξέα είναι επίσης παρόντα σε πολλές κρέμες που αγοράζουμε στα φαρμακεία και υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι βοηθούν στη βελτίωση των μικρότερων ρυτίδων, Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποσότητα και στον τύπο του υδροξυοξέος που χρησιμοποιείται σε κάθε προϊόν, και συνεπώς και η αποτελεσματικότατα των προϊόντων αυτών ποικίλλει.

Άλλες, πιο δραστικές θεραπείες είναι ο χημικός καθαρισμός και η αναδόμηση της επιδερμίδας με λέιζερ, Μονολεκτική απάντηση, ωστόσο, δεν υπάρχει,

***

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;

Mark Leyner -  Billy Goldberg Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;