Το νησί με τα γιγαντιαία λουλούδια

17.03.2017
Το νησί με τα γιγαντιαία λουλούδια

Λουλούδια που φτάνουν ή ακόμα ξεπερνούν το ένα μέτρο, ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες σε νησί κοντά στη Ανταρκτική!

Τα φυτά, που είναι συνηθισμένα, όπως κρίνα και μαργαρίτες, μεγαλώνουν με εκπληκτικό τρόπο στις αφιλόξενες συνθήκες του νησιού Κάμπελ (Campbell) της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο θεωρείται το νοτιότερο μέρος της χώρας πριν τους πάγους της Ανταρκτικής.

 to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia6.jpg

Το νησί, το οποίο απέχει 600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα, είναι κρύο, υγρό και φυσούν θυελλώδεις άνεμοι. Οι θερμοκρασίες σπάνια ανεβαίνουν πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέρες είναι μουντές και, συνήθως, ο ήλιος «κρυφοκοιτάζει» μέσα από τα σύννεφα για λιγότερο από μία ώρα. Οι ισχυροί άνεμοι πνέουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από 30 χλμ/ώρα, ενώ το ψιλόβροχο φαίνεται πως ποτέ δεν σταματά.

Αυτές οι δύσκολες συνθήκες επηρεάζουν την εξέλιξη των φυτών που ζουν στο Campbell Island. Οι ισχυροί άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνήθως τα ενθαρρύνουν να παραμείνουν μικρά, καθώς τα έντομα επικονιαστές είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν.

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia9.jpg

Όμως, στο νησί Campbell, ορισμένα φυτά αψηφούν τους κανόνες αυτούς. Θάμνοι, χόρτα, βότανα, φτάνουν το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ ανάλογη είναι η συμπεριφορά και λουλουδιών που έχουν διάφορα χρώματα, όπως το σκούρο μοβ, το ροζ ή το κίτρινο-πράσινο.

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia05.jpg

Οι επιστήμονες, αποκαλούν αυτά τα φυτά «megaherbs» (τεράστια βότανα), αλλά ακόμα δεν τα έχουν μελετήσει σε βάθος. Οι βοτανολόγοι παρακολουθούν τα πολύχρωμα λουλούδια και μεγάλα βότανα στα απομακρυσμένα νησιά, κοντά στην Ανταρκτική, από τις αρχές του 19ου αιώνα.

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia5.jpg

Ωστόσο, τα megaherbs παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο. Αυτό που έχουν διαπιστώσει, είναι πως τα φύλλα τους είναι αρκετά θερμότερα από το περιβάλλον, και συγκεκριμένα μεταξύ 4 και 10 βαθμών Κελσίου, πιο ζεστά από τη θερμοκρασία αέρα.

Και αυτό γιατί έχουν τριχωτά φύλλα και τα σκουρόχρωμα άνθη. Τα σκούρα χρώματα απορροφούν καλύτερα την ηλιακή ακτινοβολία και οι τρίχες στα φύλλα τους, παγιδεύουν τη θερμότητα μέσα στις πτυχώσεις τους.

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia8.jpg

Πάντως, τα megaherbs στην υπο-Ανταρκτική δεν είναι τα μόνα φυτά που έχουν εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τριχωτά φύλλα και σκούρα χρώματα, για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και το λιγοστό φως του ήλιου.

Παρόμοιες μορφές βρίσκονται επίσης στα μεγάλα βότανα σε τροπικά αλπικά βουνά στη Χαβάη, στην Κένυα, τις Άλπεις και τις Άνδεις. Τα φυτά αυτά ονομάζονται «βότανα γίγαντες».

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia7.jpg

Και τα δύο, τόσο τα γιγαντιαία βότανα, όσο και τα megaherbs, έχουν στενούς συγγενείς σε ηπιότερα περιβάλλοντα, τα οποία όμως παραμένουν μικρά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα megaherbs της υπο-Ανταρκτικής και τα γιγαντιαία βότανα των Άλπεων έχουν συγκλίνει στο ίδιο σύνολο λύσεων, για να επιβιώσουν στο κρύο και το σκοτεινό περιβάλλον.

 to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia2.jpg

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia.jpg

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia4.jpg

to-nisi-me-ta-gigantiaia-louloydia1.jpg

Πηγή: snoopit24.com