Τι είναι τρεις φορές πιο επικίνδυνο από τον πόλεμο;

31.05.2017
Τι είναι τρεις φορές πιο επικίνδυνο από τον πόλεμο;

Η εργασία είναι πιο θανατηφόρα από το ποτό, τα ναρ­κωτικά ή τον πόλεμο.

Περίπου 2.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ατυχήματα και αρρώστιες που σχετίζονται με την εργασία τους, ενώ στον πόλεμο σκοτώνονται μόλις 650.000 άνθρωποι.

Τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα σε παγκόσμια κλί­μακα υπάγονται στους τομείς της γεωργίας, της μεταλ­λευτικής βιομηχανίας και των κατασκευαστικών έργων. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το έτος 2000 πέθαναν εν ώρα εργα­σίας 5.915 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων όσων υπέ­στησαν καρδιακή προσβολή στο γραφείο τους.

Οι ξυλοκόποι είχαν την πιο επικίνδυνη δουλειά, με 122 θανάτους σε σύνολο 100.000 εργαζομένων. Η δεύτε­ρη πιο επικίνδυνη δουλειά ήταν το, ψάρεμα και η τρίτη οι πιλότοι αεροπλάνων - με δείκτη θανάτων 101 ανά 100.000. Σίγουρα θα ανακουφιστείτε αν μάθετε πως σχε­δόν όλοι οι πιλότοι σκοτώθηκαν σε συντριβή μικρών αε­ροπλάνων και όχι επιβατικών αεροσκαφών.

Οι εργάτες σε κατασκευαστικά έργα και οι εργάτες σε εξορύξεις ή γεωτρήσεις βρέθηκαν αντίστοιχα στην τέ­ταρτη και την πέμπτη θέση, αν και ο δείκτης θανάτων και στους δύο αυτούς τομείς ήταν μικρότερος από το μι­σό του αντίστοιχου δείκτη των ξυλοκόπων.

Η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου εν ώρα εργασίας ήταν ο φόνος, με συνολικό αριθμό θυμάτων 677 εργαζο­μένους. Δολοφονήθηκαν 50 αστυνομικοί, όπως και 205 πωλητές και πωλήτριες.

Οι πτώσεις ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου με ποσοστό 12%. Οι εργάτες που τοποθετούν ή επισκευά­ζουν στέγες και οι εργάτες σε κατασκευαστικά έργα ήταν τα κυρίως θύματα.

Η πιο συχνή αιτία θανάτου όσον αφορά την εργασία ήταν τα αυτοκινητικά ατυχήματα, με ποσοστό 23%. Ακόμη και οι αστυνομικοί είχαν λίγο μεγαλύτερες πιθα­νότητες να πεθάνουν στο τιμόνι παρά από σφαίρα.

Εκτιμάται ότι το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στον κό­σμο είναι το ψάρεμα καβουριού στην Αλάσκα, και συ­γκεκριμένα στη Βερίγγεια Θάλασσα.

Η πιθανότητα θανάτου μπορεί να υπολογιστεί με την κλίμακα Ντάκγουορθ που επινόησε ο Δόκτωρ Φρανκ Ντάκγουορθ, εκδότης του περιοδικού της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας. Η κλίμακα αυτή δίνει το ρίσκο θανάτου που εμπεριέχει κάθε δεδομένη δραστηριότητα. Η πιο ασφαλής δραστηριότητα παίρνει την τιμή μηδέν ενώ η τιμή οχτώ ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο.

Το παιχνίδι της ρωσικής ρουλέτας έχει ρίσκο 7,2. Η αναρρίχηση βράχων για είκοσι χρόνια 6,3. Η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος δολοφονημένος είναι 4,6. Ένα ταξίδι 160 χιλιομέτρων με αυτοκίνητο που οδηγεί ένας νηφά­λιος μεσήλικας έχει ρίσκο 1,9: ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της ολέθριας πρόσκρουσης ενός μετεωρίτη (1,6).

Στην κλίμακα Ντάκγουορθ η τιμή 5,5 είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Δηλώνει το ρίσκο μοιραίου αυτοκινητικού ατυχήματος ή θανάτου από πτώση για τους άντρες, όπως επίσης την πιθανότητα που έχουν και τα δύο φύλα να πεθάνουν ενώ καθαρίζουν με την ηλεκτρική σκούπα, πλένουν τα πιάτα ή περπατούν στο δρόμο. 

****

«Το βιβλίο της ολικής άγνοιας», των Τζον Λόυντ και Τζον Μίτσινσον