Ομοφυλοφιλία και αλλαγή φύλου

17.10.2017
Ομοφυλοφιλία και αλλαγή φύλου

Τον τελευταίο καιρό το θέμα της ομοφυλοφιλίας έχει πάρει διαστάσεις λόγω του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου που έφερε η κυβέρνηση για ψηφοφορία.

Ως συνήθως οι περισσότεροι ασχολούνται με το θέμα μέσω του πρίσματος της «φυσιολογικότητας». Δηλαδή λένε ξανά και ξανά πως η ομοφυλοφιλία και κατ’ επέκταση η αλλαγή φύλου δεν είναι «φυσιολογικά», είναι «παρά φύσιν» και συνεπώς λάθος.

Σε πολλούς που έγραφαν αυτό το επιχείρημα στο FB έκανα την ερώτηση τι θεωρούν φυσιολογικό. Η απάντηση ήταν: Αυτό που είναι κανόνας στη φύση

Όταν εξήγησα πως στη φύση η ομοφυλοφιλία είναι αρκετά κοινή και πως δεν υπάρχουν «κανόνες της φύσης» η απάντηση ήταν:

Φυσικά και έχει κανόνες. Ο κανόνας είναι αυτός σε όλο το ζωικό βασίλειο. Το αρσενικό έρχεται σε επαφή με το θηλυκό και αναπαράγονται. Τα ομόφυλα δεν μπορούν να αναπαραχθούν άρα είναι κάτι παρά φύσιν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Ανωμαλίες υπάρχουν και στα ζώα και στα φυτά.

Η παραπάνω θέση θεωρώ πως είναι η πιο συνηθισμένη και εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Ας δούμε τα επιχειρήματα ένα ένα.

Η φύση έχει κανόνες.

Η δήλωση αυτή προσπαθεί να μας πείσει πως όχι μόνο πως η φύση έχει κανόνες αλλά και πως αυτοί οι κανόνες προβλέπουν τι θα πρέπει να κάνει ο άνθρωπος και τι όχι. Οτιδήποτε παραβιάζει τους κανόνες αυτούς είναι παρά φύσιν.

Αλλά όπου και αν κοιτάξεις, βλέπεις πως δεν υπάρχουν κανόνες όπως εμείς τους καταλαβαίνουμε. Η ύπαρξη κανόνων προϋποθέτει την ύπαρξη ηθικής αξιολόγησης πράξεων και προθέσεων. Ένας διαχωρισμός καλού και κακού. Αλλά στη φύση, ηθική δεν υπάρχει. Η φύση δεν είναι ούτε καλή ούτε και κακή και προφανώς δεν έχει ηθικούς κανόνες. Δεν μπορεί λοιπόν να έχει κανόνες οποιασδήποτε μορφής.

Το αρσενικό έρχεται σε επαφή με το θηλυκό και αναπαράγονται.

Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων ναι. Αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η ένωση αυτή δεν οδηγεί σε τεκνοποίηση. Χιλιάδες τα ζευγάρια ανθρώπων που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να κάνουν παιδιά. Αυτά είναι παρά φύσιν; Όχι θα μου πει κάποιος διότι είναι ζευγάρι άλλου φύλου. Συνεπώς η τεκνοποίηση δεν είναι ο κανόνας της φύσης και προχωράμε στο επόμενο επιχείρημα.

Τα ζευγάρια ίδιου φύλου είναι παρά φύσιν.

Στη φύση βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ζώων όπου παρατηρείται ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Από απλό φλερτ μέχρι και διείσδυση έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε πρωτεύοντα θηλαστικά, όχι μόνο σε άλλου είδους ζώα. Συνεπώς, εφόσον βλέπουμε τέτοια συμπεριφορά αυτό σημαίνει πως το πλάσμα που επιδίδεται σε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει κάτι να κερδίσει από αυτή και για αυτό το λόγο τα γονίδια που την προκαλούν μεταφέρονται με επιτυχία από γενιά σε γενιά.

Ανωμαλίες υπάρχουν και στα φυτά και στα ζώα.

Ουσιαστικά είναι το ίδιο επιχείρημα με το παραπάνω, αλλά «παίζει» και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της «διαταραχής». Αφήνει να εννοηθεί πως η ομοφυλοφιλία είναι διαταραχή ψυχολογικής φύσεως. Αλλά η επιστήμη, χωρίς βέβαια να έχει καταλήξει, κλίνει προς την άποψη πως η ομοφυλοφιλία είναι γενετικής φύσης.

Η αλλαγή φύλου είναι ένα θέμα που έχει κοινά σημεία με την ομοφυλοφιλία, αλλά δεν είναι απαραίτητα το ίδιο μιας και δεν θέλουν όλοι οι ομοφυλόφιλοι να αλλάξουν φύλο. Η αλλαγή φύλου, σαν διαδικασία, αφορά το κάθε άτομο ξεχωριστά και δεν θα πρέπει να εμποδίζεται από νόμους. Δεν ξέρω αν η ηλικία των 15 είναι η σωστή, αν και νομίζω πως μάλλον θα πρέπει να είναι το άτομο μεγαλύτερο πριν πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση. Για το θέμα θα πρέπει να αποφανθεί η επιστήμη.

Τι μας μένει από τα παραπάνω; Η εικόνα πως τελικά κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι θέλει και να αγνοήσει τα δεδομένα.

Μπορεί η επιστήμη στο θέμα της ομοφυλοφιλίας να μην έχει καταλήξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε εμείς δικαίωμα να καλύψουμε τα κενά με τις απόψεις μας, ειδικά όταν δεν μας αφορά καθόλου μιας και το τι κάνει ένας άνθρωπος στη σεξουαλική του ζωή αφορά αυτόν και μόνο.

Στην τελική, αν η ομοφυλοφιλία μπορεί να κλονίσει τη «παραδοσιακή ελληνική οικογένεια», όπως φοβούνται κάποιοι, τότε το πρόβλημα είναι στη «παραδοσιακή ελληνική οικογένεια» και όχι αλλού.

***

Πηγή: greeksceptic