Έχει το μπρόκολο περισσότερη πρωτεΐνη από τη μπριζόλα;

15.06.2017
Έχει το μπρόκολο περισσότερη πρωτεΐνη από τη μπριζόλα;

Συχνά βλέπουμε σε διάφορες σελίδες να κυκλοφορούν διατροφικές συμβουλές οι οποίες μας λένε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών έναντι άλλων.

Από αυτές συνήθως μαθαίνουμε πως τα λαχανικά ή τα φρούτα είναι καλύτερα από το κρέας και στη συγκεκριμένη περίπτωση που βρέθηκε, που αλλού, στο Facebook, το social medium που συναντιόνται όλοι οι επιστήμονες, μαθαίνουμε πως αν φας μπρόκολο τότε παίρνεις περισσότερη πρωτεΐνη από το αν φας μπριζόλα.

mprokolo stake

Πηγή του meme αυτού είναι το βιβλίο του Dr Joel Fuhrman, Eat to Live όπου μαθαίνουμε πως 100 θερμίδες μπριζόλας έχουν 5,4γρ πρωτεΐνη, ενώ 100 θερμίδες μπρόκολου έχουν 11,2γρ πρωτεΐνη, άρα είναι καλύτερο να τρως μπρόκολο.

Αλλά στο παραπάνω υπάρχουν αρκετά λάθη, τόσο αριθμητικά όσο και λογικά.

Όπως μας ενημερώνει η βάση δεδομένων του USDA (United States Department of Agriculture Agricultural Research Service), 100 θερμίδες ψητού μοσχαρίσιου κόντρα φιλέτου έχουν 11,08γρ πρωτεΐνη ενώ 100 θερμίδες ωμού μπρόκολου έχουν 8,29γρ. Από όσο θυμάμαι από την αριθμητική δημοτικού, το 8,29 είναι μικρότερο του 11,08. (Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το meme ήδη καταρρίφθηκε. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ, αλλά έχει ενδιαφέρον οπότε ας συνεχίσουμε.)

Το λάθος μάλλον προέκυψε από το ότι, το 2005, όταν ο Fuhrman έγραφε το βιβλίο του, χρησιμοποίησε ως πηγή της πληροφορίας αυτής ένα διατροφικό βιβλίο γραμμένο το 1986 (Adams, C. 1986. Handbook of the Nutritional Value of Foods in Common Units, New York: Dover Publications).

Το γιατί χρησιμοποίησε αυτό το βιβλίο ενώ η βάση δεδομένων του USDA είναι διαθέσιμη από το 1990, είναι περίεργο. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα διότι δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον γιατρό και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Αν και έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη διατροφή και το πως λειτουργεί ο οργανισμός μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που ξέρουμε, όπως πως με σειρά σημαντικότητας στη διατροφής μας έρχονται πρώτα τα υγρά, μετά οι θερμίδες και τρίτη η πρωτεΐνη. Ξέρουμε επίσης πως η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα και πως πολλά αμινοξέα δεν υπάρχουν στην φυτική πρωτεΐνη.

Αλλά ας μη μιλάμε στον αέρα. Ας συγκρίνουμε μια μπριζόλα με το μπρόκολο να δούμε τι αμινοξέα μας δίνει η κάθε μια τροφή και σε τι ποσότητα. Θα συγκρίνουμε λοιπόν μια κανονική μπριζόλα των 113 γραμμαρίων με 275 θερμίδες και 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνη με 277 θερμίδες μπρόκολου που είναι περίπου 1.600 γραμμάρια! Μιλάμε για πολύ μπρόκολο!

mprokolo

*ο σύνδεσμος για την απαιτούμενη ποσότητα για ενήλικα 70kg

Από τη παραπάνω λίστα βλέπουμε πως το μπρόκολο δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε αμινοξέα ενός ατόμου 70 κιλών και πως είναι πολύ πίσω σε διατροφική αξία από τη μπριζόλα. Στη πραγματικότητα, αν θες να πάρεις τα αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τον άνθρωπο ανά ημέρα τρώγοντας μόνο μπρόκολο, τότε πρέπει να φας κάτι παραπάνω από τρία (3) κιλά!

Εφόσον λοιπόν τα νούμερα λένε κάτι πολύ διαφορετικό, από που προέκυψαν οι ιδέες όπως αυτές που βλέπουμε στο meme;

Αυτές οι ιδέες προκύπτουν από άρθρα που προωθούν τη χορτοφαγία. Παράλληλα, ένα από τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα των χορτοφάγων είναι πως αφού τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως οι γορίλες, μπορούν να γίνουν δυνατοί και μεγάλοι τρώγοντας μόνο φυτικές πρωτεΐνες, θα μπορούμε και εμείς.

Ενώ ακούγεται λογικό σαν επιχείρημα, αν το ψάξεις σε βάθος καταλαβαίνεις πως ο γορίλας και ο άνθρωπος έχουν αρκετές διαφορές στο πεπτικό τους σύστημα, πως μαζί με τα φρούτα/χόρτα τρώνε και αρκετά έντομα και πως για να πάρουν τη πρωτεΐνη που χρειάζονται τρώνε τόσο μεγάλες ποσότητες τροφής, ώστε αν δεν κάνουν κάτι άλλο σημαντικό, όπως να ζευγαρώνουν ή να κοιμούνται…τότε τρώνε….σχεδόν συνεχώς.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως με το παραπάνω άρθρο δεν καταρρίπτουμε τη χορτοφαγία, ούτε και προσπαθούμε. Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να επιλέξει πως θα τρέφεται. Οι υπερβολές και τα ψέματα, όπως σε αυτό το meme είναι που ενοχλούν και πρέπει να ξεκαθαρίζουν.

Ο χορτοφάγος δεν έχει κάποια ηθική ανωτερότητα από τους υπόλοιπους, ούτε όμως και το αντίστροφο. Όλοι έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιούμε τη λογική πριν αρχίσουμε να μοιράζουμε πληροφορίες, να επαληθεύουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας και να μην σπρώχνουμε ψέματα που απλώς ταιριάζουν με τις απόψεις μας.

Αν θέλετε να μάθετε ποια διατροφή είναι καλύτερη για εσάς μη ψάχνετε στο Facebook, μιλήστε με ένα επιστήμονα, ένα σοβαρό διατροφολόγο που έχει σπουδάσει το αντικείμενο.

Αμφισβητείστε όσα διαβάζετε μέχρι να σας δώσουν επιστημονικά στοιχεία. Ξεκινήστε από αυτό το άρθρο.

Πηγή: greeksceptic