Πούτιν: Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής βίας

04.03.2014
Πούτιν: Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής βίας

Στο τραπέζι κρατά ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω κι αν την χαρακτηρίζει λύση «έσχατης ανάγκης». Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ρώσος πρόεδρος δίνει την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, με φόντο την έντονη καταδίκη των δυτικών κυβέρνησεων.

Ο Πούτιν ξεκίνησε υπερασπιζόμενος τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία».

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», όπως είπε, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια.

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.

Πηγή: tovima.gr