Σε ξένα χωράφια, με την ανοχή των αρμοδίων

Σε ξένα χωράφια, με την ανοχή των αρμοδίων

Στην αρχή, ο Υφυπουργός ΥΕΘΑ, κ. Ήσυχος, έθεσε το θέμα της διανομής ειδικών εντύπων στα σχολεία, ώστε να πληροφορηθούν οι μαθητές για τις γερμανικές οφειλές. Στη σύσκεψη, που συνεκάλεσε ο κ. Υφυπουργός, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και του ΥΠΕΠΘ.

Την περασμένη Παρασκευή, η κα. Ξουλίδου πήρε τη σκυτάλη και δήλωσε, ότι η σχετική διανομή πρέπει να γίνει από το επιτελείο του στρατού, διότι «το ΥΠΕΠΘ κατακρεουργεί την ιστορία της χώρας εδώ και 35 χρόνια» και «κάποιοι έχουν αναλάβει να αποδομήσουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία συστηματικά». Πριν την εκλογή της ως βουλευτίνας με τους ΑΝΕΛ, η κα. Ξουλίδου εργαζόταν ως καθηγήτρια Θεολογίας στη Μέση Εκπαίδευση και, κρίνοντας από τις δηλώσεις της, δεν θεωρεί κατακριτέο, που ένα καθ’ ύλην αναρμόδιο υπουργείο εισέρχεται στα χωράφια της εκπαίδευσης. Για τις θεωρίες της περί «συστηματικής αποδομήσεως» της ιστορίας μας μπορεί καθένας να βγάλει εύκολα και δυσάρεστα συμπεράσματα. Οι ίδιες θεωρίες ακούστηκαν και ακούγονται από πρόσωπα προερχόμενα από συγκεκριμένο χώρο με χαρακτηριστικό μένος προς ό,τι ξεφεύγει από τη δική τους αντίληψη περί ιστορίας και παρελθόν βιαιοτήτων σε βάρος όσων τολμούν να την αμφισβητήσουν.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τόσο η ανάληψη της ανωτέρω ανίερης πρωτοβουλίας από το ΥΕΘΑ και όχι από το ΥΠΕΠΘ – η οποία καταδεικνύει και την επιπόλαιη και συνάμα επικίνδυνη αντίληψη των εμπνευστών της για τον τρόπο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία – ούτε οι ανατριχιαστικές δηλώσεις της κας. Ξουλίδου όσο ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε ο κ. Πρωθυπουργός ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν πάρει αποστάσεις από τα παραπάνω συμβάντα πολλώ δε μάλλον δεν τα έχουν καταδικάσει. Την ίδια στιγμή, η ανάδειξη του ΥΕΘΑ σε ρυθμιστή εκπαιδευτικών θεμάτων και η επιστροφή των άναρθρων κραυγών περί «συστηματικής αποδομήσεως της ιστορίας» σε κυβερνητικό επίπεδο δεν ενοχλούν ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα, αν κρίνουμε από την εκκωφαντική σιωπή της ΟΛΜΕ. Η παρουσία εκπροσώπου της την περασμένη Δευτέρα στο γραφείο του κ. Ήσυχου επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που υπερπατριώτες εισέρχονται σε πεδία της αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ και της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιβάλλουν τις ασύμβατες με την επιστήμη και τη λογική απόψεις τους χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση από τους αρμοδίους φορείς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά, που αυτό λαμβάνει χώρα επί αριστερής κυβερνήσεως. Και η Αριστερά κάποια εποχή συνήθιζε όχι απλά να αποστρέφεται αυτές τις τακτικές και αντιλήψεις αλλά και να τις κατακεραυνώνει αλύπητα. Τώρα, όμως, προτιμά να σιωπά.

Για την ΟΛΜΕ δεν μου περισσεύουν λόγια συμπάθειας, όσο σιγοντάρει τις πρωτοβουλίες ενός καθ’ ύλην αναρμοδίου υπουργείου.