Για την Ημέρα της Γυναίκας..

Για την Ημέρα της Γυναίκας..

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας η σημερινή.

Πάλι θα αρχίσουμε να βλέπουμε στο Face book γυναίκες ενθουσιασμένες να γράφουν φράσεις του τύπου "τι ωραία να είσαι γυναίκα και να βγαίνεις έξω", "ας πάρουμε τις φίλες μας και ας βγούμε να γιορτάσουμε" και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Οι περισσότερες - προς μεγάλη μου λύπη- δε θα αναφερθούν ούτε και τώρα στις γυναίκες εκείνες που ακόμα και σήμερα στερούνται θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως της εκπαίδευσης.

Οι περισσότερες δε θα αναφερθούν καν στην κοπέλα της κάτω φωτογραφίας η οποία κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι επειδή υπερασπιζόταν το αυτονόητο.

Το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Και αυτό για τη χώρα της ήταν έγκλημα.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν η γυναίκα είχε από την αρχή της Ιστορίας τα ίδια δικαιώματα πόσο θα είχε επηρεάσει την ίδια την εξέλιξή της η ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή της και το ιδιαίτερα ευφυές και διπλωματικό της μυαλό.

Η γυναίκα της οποίας η ύπαρξη και η ομορφιά δαιμονοποιήθηκε από ηγέτες, θρησκείες και τόσες κοινωνίες μέσα στο διάβα των αιώνων.

Που θεωρήθηκε υπαίτια για κάθε κακό και μοχθηρία που υπάρχει και συμβαίνει στον κόσμο αυτό.

Η γυναίκα που πολλές πατριαρχικές κοινωνίες την αντιμετώπισαν ως μία απλή συσκευή αναπαραγωγής , παραγκωνίζοντας κάθε δική της επιθυμία, ανάγκη, θεωρώντας τη απλά ως ένα αναγκαίο κακό που είναι απαραίτητο μόνο για τις οικιακές δουλειές.

Η γυναίκα της οποίας η σεξουαλικότητα και η σωματική ομορφιά κατηγορήθηκε, διαποτίζοντας τη με γνωστές αντιλήψεις όπως : "ο άνδρας που έχει πολλές σεξουαλικές επαφές είναι μάγκας, αλλά η γυναίκα πόρνη".

Η γυναίκα που κατάφερε να μεγαλώσει μόνη της παιδιά κάτω από αντίξοες συνθήκες, που μπόρεσε να μορφωθεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μάθηση, στη Γνώση.

Που ντροπιάζει εκείνους που τη χλεύασαν και επειδή τη φοβόντουσαν δεν ήθελαν να τη δουν να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Γυναίκες, Χρόνια μας Πολλά.

Πριν στείλετε ευχές η μία στην άλλη, πριν βγείτε έξω για να γιορτάσετε, σκεφτείτε τις γυναίκες εκείνες που ακόμα και σήμερα έρχονται αντιμέτωπες με το θάνατο επειδή απλώς θέλησαν να μορφωθούν.

Γιατί όταν κάποιος συνεχίζει να είναι καταπιεσμένος, τότε εσύ δε μπορείς να νοιώθεις ελεύθερος.