Ταξιδεύοντας στη σύγχρονη ελληνική πολιτική επιστήμη

01.04.2015
Ταξιδεύοντας στη σύγχρονη ελληνική πολιτική επιστήμη

Με ένα νέο βιβλίο ο Πέτρος Θεοδωρίδης αφήνει το ίχνος του στην κοινωνική θεωρία. Μετά από τρία -εκδοτικά- έτη επιστρέφει στα γνώριμα μονοπάτια των πολιτικών επιστημών με δώδεκα (12) δοκίμια υποστηρίζοντας την πλούσια βιβλιογραφία του. Χωρίς αγκυλώσεις ιδεολογικές, δίχως εξαρτήσεις από έτοιμα φιλοσοφικά σχήματα, εξετάζει και αξιοποιεί δοκιμιακά μία πλούσια βιβλιογραφία εκθέτοντας τις δικές του θέσεις για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και πολιτική σκέψη.

Οι αλλαγές της έννοιας του χρόνου, του θανάτου, του έρωτα από την προνεωτερικότητα ως σήμερα, η Υποκρισία, η μετανεωτερική εξατομίκευση, η σύγχρονη πολυπολιτισμικότητα και ο Ξένος στο πλαίσιο των αιώνων αποτελούν μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται. Ο Λαϊκισμός (σσ ο Θεοδωρίδης εισήγαγε στην ελληνική βιβλιογραφία τον όρο "εθνολαϊκισμός" που σήμερα χρησιμοποιείται άκριτα) και ο φασισμός μέσα από το μυαλό του Άιχμαν συμπληρώνουν την πλούσια θεματική του νέου του βιβλίου.

Με μία πλούσια κι ευαίσθητη πένα ο Θεοδωρίδης προσεγγίζει τα θέματά του με στόχο να στηρίξει εποικοδομητικά το σύγχρονο πολιτικό διάλογο. Ψύχραιμα και χωρίς να διολισθαίνει σε έτοιμες λαϊκίστικες ή μισαλλόδοξες λύσεις και επιχειρεί να παρεμβαίνει στο δημόσιο λόγο μακριά από την επικαιρότητα, αλλά πάντα μέσα στο πολιτικό παρόν.

Σε μια εποχή που ο δημόσιος λόγος λειτουργεί με τιτιβίσματα και συνθήματα, η γραφή του Θεοδωρίδη ξαφνιάζει με την ωριμότητα. Ο ευθύς και νηφάλιος λόγος του τού επιτρέπει να κινηθεί ελεύθερα στους πολυδαίδαλους χώρους της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Η ακριβολογία και η πυκνότητα της γραφής του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει.

Το συμπέρασμα και η τελική εκτίμηση αφήνεται στον αναγνώστη. Ο συγγραφέας αποφεύγει να τον πιέσει, αρνείται να του παραδώσει κάποιο έτοιμο ιδεολογικό πρίσμα.  Προσπαθεί να τον πείσει αποκλειστικά με επίκληση στη λογική. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημειώνει «(...)ο λαϊκισμός ως ιδεολογία ενέχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον λαό(...) μάλλον ως μια συναισθηματική έννοια(...) Στις μέρες μας το συναίσθημα φαίνεται να έχει πάρει διαζύγιο από την ορθολογικότητα. Το να σκέφτεσαι -σήμερα- ορθά, σημαίνει να σκέφτεσαι με ισομέρεια και ταχύτητα, να αφαιρείς το βάθος των πραγμάτων, να μη βουλιάζεις στην υποκειμενικότητα του πάθους. Έτσι το συναίσθημα, ως φαντασιακή επίκληση της αγάπης, η εργαλειακή χρήση του συναισθήματος -ως τηλεοπτικού μελό- συνοδεύει το σύγχρονο εθνολαϊκιστικό λόγο(...)» (βλ. Λαϊκισμός και μετά-Δημοκρατία).

utopia-nostalgia.jpg 

Τη συλλογή δοκιμίων "Από την Ουτοπία στη Νοσταλγία" μπορείτε να την "κατεβάσετε" ελεύθερα από εδώ

ή να τη διαβάσετε online εδώ.

συγγραφέας: Πέτρος Θεοδωρίδης | εκδόσεις:  τοβιβλίο | είδος: πολιτικό δοκίμιο| σελίδες: 96

επιμέλεια - σελιδοποίηση: Δήμος Χλωπτσιούδης | ISBN: 978-618-81493-8-0

Πηγή: tovivlio.net