Τα δέκα επαγγέλματα που επιλέγουν οι ψυχοπαθείς

14.03.2014
Τα δέκα επαγγέλματα που επιλέγουν οι ψυχοπαθείς

Τον Μάιο του 2013, είδε το φως της δημοσιότητας, με τη μορφή βιβλίου, μια μεγάλη έρευνα που ολοκλήρωσε ο ψυχολόγος Kevin Dutton. Στον σημερινό, διαταραγμένο σε όλα τα επίπεδα, κόσμο μας, πολλοί αναρωτιούνται αν ο καθ' όλα αξιοπρεπής και φιλήσυχος συνάδελφός τους στη δουλειά, θα «χτυπήσει» πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ως ο επόμενος ψυχοπαθής δολοφόνος με το πριόνι.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του νέου βιβλίου, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα τα οποία προσελκύουν ψυχοπαθείς, περισσότερο από άλλα. Μέσα στην λίστα αυτή, βρίσκονται τα επαγγέλματα του δημοσίου υπαλλήλου (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του πολιτικού), του δικηγόρου και του απασχολούμενου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα!

psychopath-pathological-narcissist

Ο ψυχολόγος Kevin Dutton, συγγραφέας του βιβλίου "The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success" (Η Σοφία των Ψυχοπαθών: Τι μπορούν να μας διδάξουν για την επιτυχία οι Άγιοι, οι Κατάσκοποι και οι Σειριακοί Δολοφόνοι), κατάρτησε ένα Τοπ Τεν με τα πλέον προσφιλή και πλέον απεχθή επαγγέλματα στους ψυχοπαθείς.

121108025458-kevin-dutton-author-story-top

Kevin Dutton

Όπως σημειώνει η Journal of Abnormal Psychology, η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από αντικοινωνική συμπεριφορά, εγωϊσμό, εγωκεντρισμό, τάση για χειραγώγηση, αναισθησία και έλλειψη ενσυναίσθησης

Αλλά σε μια συνέντευξή του στο Smithsonian.com, ο Dutton δήλωσε πως ένας από τους λόγους που έγραψε το βιβλίο ήταν για να διαλύσει δυο μύθους αναφορικά με τους ψυχοπαθείς: ότι όλοι είναι ή τρελοί ή κακοί, ο πρώτος, και ότι η ψυχοπάθεια είναι μια κατάσταση απόλυτη, είτε είσαι ψυχοπαθής, δηλαδή, είτε δεν είσαι. Αυτός είναι ο δεύτερος μύθος.

«Όταν οι ψυχολόγοι μιλάμε για τους ψυχοπαθείς, αυτοί στους οποίους αναφερόμαστε είναι άνθρωποι που διαθέτουν μια διακριτή ομάδα χαρακτηριστικών προσωπικότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει χαρακτηρισμούς όπως αδίστακτος, ατρόμητος, πνευματικά σκληρός, γοητευτικός, πειστικός και με έλλειψη συνείδησης και ενσυναίσθησης. Φανταστείτε ότι τσεκάρετε όλα τα κουτάκια στη λίστα αυτή», λέει ο Dutton.

«Εκτός, λοιπόν, από αυτά, τυχαίνει να είστε βίαιος και βλαξ. Δεν θ' αργήσει να έρθει η στιγμή που θα σπάσετε μια μποτίλια στο κεφάλι κάποιου, μέσα σ' ένα μπαρ, και θα βρεθείτε κλεισμένος στη φυλακή για κάμποσο καιρό. Εάν όμως τσεκάρετε τα κουτάκια στη λίστα με τα χαρακτηριστικά του ψυχοπαθή και ταυτόχρονα είστε έξυπνος και όχι βίαιος εκ φυσικού σας, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε ο επόμενος μαζικός δολοφόνος».

the-wisdom-of-psychopaths

Ο Dutton ισχυρίζεται ότι τα επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς στις γραμμές τους είναι κατά σειρά:

1. Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος
2. Δικηγόρος
3. ΜΜΕ (Τηλεόραση/Ραδιόφωνο)
4. Πωλητής
5. Χειρουργός
6. Δημοσιογράφος
7. Αστυνομικός
8. Κληρικός
9. Σεφ
10. Δημόσιος υπάλληλος

Ο Dutton, επίσης, καταγράφει τα ακόλουθα επαγγέλματα ώς εκείνα που δεν έχουν την προτίμηση των ψυχοπαθών:

1. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων στο σπίτι
2. Νοσηλευτής
3. Θεραπευτής
4. Χειροτέχνης
5. Στυλίστας ή Αισθητικός
6. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία
7. Εκπαιδευτικός
8. Δημιουργικός Καλλιτέχνης
9. Γιατρός
10. Λογιστής

serial killers-big

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ώστε να έχω άποψη για την μέθοδο με την οποία κατέληξε ο Dutton σ' αυτά τα συμπεράσματα, όμως η ενασχόλησή μου με παντός είδους δολοφόνους τα τελευταία (πολλά) χρόνια με κάνει να σκεφτώ πως, ενδεχομένως, ο Dutton να έχει δίκιο για τη δουλειά που επιλέγει να κάνει ένας ψυχοπαθής (δολοφόνος ή όχι), σίγουρα όμως αυτό δεν καλύπτει και τους σειριακούς δολοφόνους, τόσο όμοιους αλλά και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους.

Αν ανατρέξουμε στην Encyclopedia of Serial Killers του Michael Newton (Εγκυκλοπαίδεια των Σειριακών Δολοφόνων), θα διαπιστώσουμε ότι –ανάμεσά τους- υπάρχουν κάμποσοι από όλα τα επαγγέλματα που καταγράφονται και στις δύο λίστες του Dutton...

crime and punishment22

Της Νίνας Κουλετάκη

Πηγή: eglima.wordpress.com