Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

26.12.2013
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Καλλιτέχνης, εικαστικός, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μία από τις πιο δημιουργικές και ιδιοφυείς φυσιογνωμίες που έζησαν ποτέ.

 Χαρακτηρίστηκε ως το αρχέτυπο του “Αναγεννησιακού Ανθρώπου” και συνέβαλε στην κατασκευή πολλών μηχανών, αλλά και στη σπουδή του ανθρώπινου σώματος, μιας και τα σκίτσα του και οι μελέτες του αποτελούν ακόμα, 550 χρόνια μετά, οδηγό για τους καλλιτέχνες παγκοσμίως.

Η έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητα αυτού του μοναδικού δημιουργού, όπως ποτέ στο παρελθόν, ενώ παράλληλα εξερευνά τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τον όνομά του, αλλά και τις εφευρέσεις του.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.Οι μηχανές που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα περιγράφεται με λεπτομέρεια.

Οι κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεών του, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει τους προβληματισμούς του, να γνωρίσει τις λύσεις που έδινε αλλά και να περιεργαστεί τη σημερινή υλοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση. Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση αυτή, που ταξίδεψε σε 20 χώρες, θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στην Πειραιώς 254 στον Ταύρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2122540000. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του κέντρου hellenic-cosmos.gr . 

πηγή:pints.gr