Ο γιατρός των πέντε δολλαρίων

29.03.2014
Ο γιατρός των πέντε δολλαρίων

Την ώρα που κάποιοι γιατροί εξευτελίζουν τον Ορκο του Ιπποκράτη παίρνοντας φακελλάκια, μίζες και υπέρογκες αμοιβές για τις υπηρεσίες τους, κάποιοι άλλοι με τη ζωή και τη στάση τους σε κάνουν να πιστεύεις ξανά στον άνθρωπο. Ο λόγος για τον 88χρονο πια γιατρό Russell Döhner από το Rushville του Ιλινόις, ο οποίος για περίπου 60 χρόνια ασκεί την ιατρική χρεώνοντας την επίσκεψη 5 μόνο δολλάρια!

Ο Δρ. Russell Döhner, ήταν οικογενειακός γιατρός στην μικρή πόλη του Ράσβιλ από το 1955. Στις περίπου έξι δεκαετίες της καριέρας του, έφερε στον κόσμο πάνω από 3.500 μωρά και είχε τη φροντίδα ολόκληρων γενεών από τις τοπικές οικογένειες.

Δεν έκανε ποτέ διακοπές, δεν δεχόταν ραντεβού αλλά έφευγε από το ιατρείο του μόνο όταν είχε φροντισθεί και ο τελευταίος ασθενής του κι όταν είχε καιρό πήγαινε και στο τοπικό νοσοκομείο να προσφέρει κι εκεί τις υπηρεσίες του! Οταν το ρώτησαν τι θα έκανε αν έπαιρνε μια μέρα ρεπό, εκείνος απάντησε ότι θα ήθελε να επισκευθεί το Μιζούρι (μια κοντινή πόλη!) αλλά προείχε η φροντίδα των ασθενών του.

Η αμοιβή του σε όλες αυτές τις δεκαετίες αναπροσαρμόστηκε μόνο μία φορά: Οταν τελείωσε την ιατρική και ανέλαβε γιατρός, κρέμασε μια ταμπελίτσα στο ιατρείο του που έλεγε: "Επίσκεψη 2 δολλάρια" και δεν την ξαναάλλαξε παρά είκοσι χρόνια μετά, στα τέλη του 1970 όπου ανέβασε το ποσό στα 5 δολλάρια προκειμένου να μπορεί να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του ιατρειου του που έχει μείνει απαράλλαχτο όλα αυτά τα χρόνια! Η ίδια επίπλωση, και οι πάμπολλοι πια φοριαμοί με τα ιατρικά ιστορικά των ασθενών του τα οποία κρατούσε πάντα χειρόγραφα!

russell.jpg

Ο ίδιος, έλεγα πάντα ότι δεν ασκεί την ιατρική για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Τον απασχολούσε πολύ το γεγονός ότι η υγειονομική περίθαλψη ήταν τόσο ακριβή και ήθελε όλοι να έχουν πρόσβαση στο γιατρό, ανεξάρτητα με το αν είχαν ή όχι ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Με τα ποσά που χρέωνε, ίσα ίσα κατάφερνε να πληρώνει την για πάρα πολλά χρόνια νοσοκόμα του Florence Bottorff, επίσης 88 ετών σήμερα και να ζει και ο ίδιος, με πολύ σεμνό και ταπεινό τρόπο.

Όλοι έχουν έναν καλό λόγο για τον αγαπημένο τους γιατρό ο οποίος είναι κάτι σαν τοπικός ήρωας. Λένε για αυτόν ότι έδινε σιγουριά και ασφάλεια στους φτωχούς ανθρώπους και τους έκανε να νοιώθουν χαρούμενοι και αξιοπρεπείς που μπορούσαν να τον πληρώσουν. "Ολα έχουν να κάνουν με την αγάπη" λένε οι συμπολίτες του που πρόσφατα τον τίμησαν τοποθετώντας ένα χάλκινο άγαλμά του στην πλατεία του χωριού τους.

Ο καλός γιατρός, τον Νοέμβριο κρέμασε το στηθοσκόπιό του και εισήχθη στο τοπικό γηροκομείο. "Είναι καιρός να αποσυρθώ", είπε, αλλά δεν ήθελε να δώσει συνεντεύξεις...

Οι κάτοικοι της πόλης του εκτιμούν ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό που αφήνει και να πάρει τη θέση του.

Το κείμενο φτιάξαμε με πληροφορίες από τα sites:

people.com
nbcnews.com
examiner.com
η φωτογραφία είναι απο το people.com

Πηγή: e-fungus.gr