Ο αντίχριστος στο τραπέζι μας

24.12.2013
Ο αντίχριστος στο τραπέζι μας

Αυτή η γαλοπούλα πως μας προέκυψε; Δηλαδή ένας σωστός Ορθόδοξος Χριστιανός τι ακριβώς πρέπει να τρώει τα Χριστούγεννα;  Ψάρι;   Αν βάλω έλατο, είμαι στο όριο φαντάζομαι να καώ στην πυρά.   Καραβάκι εμείς οι Έλληνες βάζουμε επειδή ήταν ψαράδες οι Απόστολοι ή επειδή είμαστε γένος καραβοκύρηδων;  Και αν είναι λόγω Λάτση και Βαρδινογιάννη δηλαδή, πως ακριβώς ταιριάζει αυτό με το μήνυμα του Χριστού;

Πικάρω με κίνδυνο να με αφορίσει κάποιος από τους τρελαμένους ιερωμένους που κυκλοφορούν (λιγότερο από παλιά ευτυχώς) στο YouTube, επειδή θεωρώ το θέμα σοβαρότατο.  

Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ή τι δεν πιστεύει ο καθένας.  Προσωπική του υπόθεση.  Αλλά όταν η Ορθόδοξη Εκκλησία, δομικό στοιχείο του Ελληνισμού, βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση επικοινωνιακά, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει την εικόνα της, να φρεσκάρει το πακετάρισμα των ιδεών της.

Όταν πήγα πρώτη φορά στο Ισραήλ μου έκανε εντύπωση η δυναμικότητα της πίστης τους. Όχι ο φανατισμός. Η ευελιξία. Κάθε τρεις και λίγο βγάζουν φιρμάνι με νέες οδηγίες.  Όταν πρωτοβγήκαν μηχανήματα φτιάχτηκε κανόνας “ου πατάς κουμπιά το Σάββατο“. Τώρα με τα tablets φαντάζομαι θα βγήκαν κι άλλες παραλλαγές. Αυτό δεν είναι αντικείμενο χλευασμού κατά την γνώμη μου αλλά θαυμασμού.  Το αρχικό νόημα, η ιδέα ότι πρέπει μια μέρα να μην εργάζεσαι και να την αφιερώσεις σε άλλα πράγματα, απαιτεί διαρκή προσαρμογή. Διαβάστε εδώ ένα παράδειγμα του τρόπου που το κάνει ο Βουδισμός.

Είναι αντίθετο στην θρησκεία μας να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές;  Μάλλον.  Εξαρτάται πως θα το περιγράψουμε. Όταν μας επιτέθηκαν οι Ιταλοί το ’40 ήταν άθεοι όσοι δούλεψαν Κυριακές; Αν πεθαίνει κόσμος στον δρόμο όπως στην Κατοχή, θα είμαι άθεος αν πιάσω δουλειά στα McDonalds και δουλεύω Κυριακές;

Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακό. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν την επίσημη θέση της Εκκλησίας τους σχετικά με τα Χριστούγεννα. Ποια έθιμα είναι τα “επίσημα” ή “σωστά” έθιμα και ποια προϊόντα εμπορικής, σατανικής και βέβηλης σιωνιστικής συνωμοσίας από Αμερικανικές πολυεθνικές; 

Δεν είναι σκοπός μου να κοροϊδέψω κανέναν. Ούτε την Εκκλησία, ούτε τους πιστούς οποιαδήποτε θρησκείας. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να βελτιωθούν δραματικά οι θρησκείες. Όταν οποιαδήποτε ιδέα κυκλοφορεί χωρίς στρεβλώσεις στην κοινωνία, ειλικρινά και σωστά, βρίσκει την θέση που της αξίζει τελικά. Και ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία είναι ουσιαστικά απούσα σε αυτό το επίπεδο από την κοινωνία μας.

Από την μια, μια ασαφής αίσθηση διαπλοκής σε σχέση με το Κράτος. Από την άλλη ο τρόπος που συνδέεται με την ιστορία του τόπου μας. Δεν δικαιολογείται να είναι απούσα επικοινωνιακά.

Θέλω να ξέρω πως να στολίσω το σπίτι μου επιτέλους.

Γράφει ο Αλέξης Χαλκίδης

Πηγή: kissmygrass.gr