NBC: «Οι υποκριτές Ελληνες δεν ήθελαν να ξέρουν τον Αντετοκούνμπο μέχρι να ασχοληθεί το ΝΒΑ»

26.10.2013
NBC: «Οι υποκριτές Ελληνες δεν ήθελαν να ξέρουν τον Αντετοκούνμπο μέχρι να ασχοληθεί το ΝΒΑ»

Με σκληρά λόγια για την υποκριτική στάση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το παιδί νιγηριανών μεταναστών στην Ελλάδα που μεταγράφηκε το καλοκαίρι στους Μιλγουόκι Μπακς του ΝΒΑ, μιλάει το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC, στα αφιερώματα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του εν όψει της έναρξης του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ την ερχόμενη εβδομάδα.  

Στο δημοσίευμά του το NBC εξιστορεί την πορεία του νεαρού μπασκετμπολίστα, επισημαίνοντας την όντως τραγική μοίρα των μεταναστών στην Ελλάδα: για 20 χρόνια η οικογένειά του ήταν παράνομη, πως τα παιδιά δεν αναγνωρίζονταν από το ελληνικό κράτος και πως επιβίωσαν πουλώντας διάφορα προϊόντα στον δρόμο.

«Η Ελλάδα δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την οικογένεια του Αντετοκούνμπο, μέχρι που το NBA παρατήρησε τη δεξιότητα του στο μπάσκετ», υπογραμμίζει ο Κερτ Χέλιν που υπογράφει το δημοσίευμα.

«Το ενδιαφέρον από το ΝΒΑ βοήθησε τα αδέλφια να κερδίσουν θέσεις στην Εθνική Ελλάδος. Αλλά έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα του διαβατηρίου, καθώς για να το αποκτήσουν έπρεπε να έχουν την υπηκοότητα. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης γεννήθηκαν όλοι στην Ελλάδα, αλλά καθώς είναι παιδιά νιγηριανών μεταναστών δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ ως Ελληνες.

Τίποτα δεν ήταν σίγουρο και σταθερό. Αντιμετώπισαν εξώσεις, μετακινούνταν διαρκώς. Επέζησαν σαν οικογένεια πουλώντας γυαλιά ηλίου καπέλα και τσάντες στο δρόμο. Η μητέρα τους η Βερόνικα κρατούσε τα μωρά. Ο Τσαρλς μετέφερε πράγματα. Όταν ο Γιάννης και ο Θανάσης έπαιζαν μπάσκετ, μοιράζονταν τα ίδια παπούτσια», σημειώνει το NBC, επικρίνοντας στη συνέχεια την Ελλάδα : «Μην παραβλέψετε την υποκρισία εδώ: μόλις είδαν ότι ο Αντετοκούνμπο μπορούσε να παίξει μπάσκετ, ξαφνικά οι Έλληνες οι οποίοι τους υποχρέωσαν για δύο δεκαετίες να ζουν στα σκοτάδια, αγκάλιασαν την οικογένεια σαν να ήταν παιδιά τους. Συνάντησαν τον πρωθυπουργό και τους αντιμετωπίζουν σαν ήρωες. Όπως σε πολλά έθνη, όταν δυσκολεύουν οι καιροί και η ανεργία αυξάνεται, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν ανήκουν στον τόπο τους».

Πηγή: tanea.gr