Κάντε το τεστ: Πόσο γρήγοροι είστε στο σεξ;

06.07.2014
Κάντε το τεστ: Πόσο γρήγοροι είστε στο σεξ;

Μπορεί ακόμη και σήμερα οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες να αποτελούν θέμα ταμπού αλλά ένας στους πέντε άντρες αντιμετωπίζει σε κάποια φάση της ζωή του πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης. Ενδεικτικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι «τα ξέρει όλα» για το θέμα αυτό οπότε κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσει ή ακόμη και να ζητήσει βοήθεια είτε από την σύντροφό του είτε από εξειδικευμένο ιατρό.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλοί μύθοι, προκαταλήψεις και ψευδείς αλήθειες γύρω από την πρόωρη εκσπερμάτιση. Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων στο τεστ γνώσης που ακολουθεί φωτίζει άγνωστες πτυχές της πάθησης.

Μύθοι ή αλήθειες; Γνωρίζατε ότι...

Η χρήση δύο προφυλακτικών ή προφυλακτικού με «επιβραδυντικό» μπορεί να βοηθήσει ώστε ο άντρας να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Αν και μπορεί να φέρουν ευκαιριακά αποτέλεσμα, δεν αποτελούν πραγματική λύση στο πρόβλημα ενώ παράλληλα είναι αναξιόπιστες.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Το στρες αποτελεί ανασταλτικο παράγοντα καθώς μειώνει την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής και αυξάνει την ευαισθησία στον πόνο και στο σεξουαλικό ερέθισμα. Ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην αιτιολογία της Πρόωρης Εκσπερμάτισης, αν και τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν το μόνο ή το κύριο αίτιο του προβλήματος.

Αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες συμβάλλουν σοβαρά στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης

Παράνομες ναρκωτικές ουσίες, όπως αμφεταμίνη και κοκαΐνη, μπορούν να προκαλέσουν Στυτική Δυσλειτουργία. Επίσης, το αλκοόλ κάποιες φορές καθυστερεί τον οργασμό αλλά, σαφέστατε δεν αποτελεί λύση και θεραπεία για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση και πιθανώς μπορεί να έχει βλαπτική συνέπεια στον έλεγχο της στύσης. Κάποιες άλλες ναρκωτικές ουσίες όπως τα οποιοειδή, μπορεί περιστασιακά να αναστείλουν την εκσπερμάτιση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούν αποτελεσματική λύση και θεραπεία, ενώ υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες που συσχετίζονται με αυτές τις ναρκωτικές ουσίες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να προσπαθεί κάποιος να «γιατρέψει» την Πρόωρη Εκσπερμάτιση με ναρκωτικά ή αλκοόλ ή και με τα δύο μαζί.

Δεν είναι ιατρική πάθηση

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση αναγνωρίζεται επισήμως από όλους τους Οργανισμούς Υγείας ως ιατρική πάθηση. Παρόλα αυτά, παραμένει μια πάθηση με την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία.

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι πιο συνήθης στους έφηβους και στους σεξουαλικά άπειρους άντρες και μειώνεται με την ηλικία

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες οποιασδήποτε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, τη Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι χρόνια. Από τους άντρες στους οποίους εμφανίζεται το σύμπτωμα ήδη από το ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής, οι μισοί δεν έχουν βιώσει ποτέ έλεγχο στην εκσπερμάτιση.

Μπορώ να ζήσω με το πρόβλημα το οποίο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη σεξουαλική μου ζωή

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, και την αρμονία ενός ζευγαριού. Η επίμονη και συνεχής Πρόωρη Εκσπερμάτιση μακροπρόθεσμα οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα με τη σύντροφο από την μη ικανοποιητική σεξουαλική επαφή και συχνά διαρρηγνύει τη σχέση του ζευγαριού.

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι καθαρά και μόνο θέμα αυτοελέγχου του άντρα και η σύντροφος δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου

Το πρώτο βήμα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Πρόωρης Εκσπερμάτισης είναι η συζήτηση για το θέμα πρώτα με τη σύντροφο και μετά με εξειδικευμένο ιατρό. Συνεπώς παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άβολα πρέπει πρώτα να μιλήσετε για το πρόβλημα με τη σύντροφό σας και να το αντιμετωπίσετε μαζί ως ζευγάρι. Και αυτό γιατί οι γυναίκες υποφέρουν εξίσου με τους άντρες και η Πρόωρη Εκσπερμάτιση προκαλεί μεγάλη «σεξουαλική δυσφορία» και σε αυτές.

Δεν υπάρχει λύση

Μέχρι πρόσφατα, ήταν λίγες οι διαθέσιμες θεραπευτικές εναλλακτικές προτάσεις που μπορούσε να δοκιμάσει ο άντρας για να πετύχει καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Σήμερα, υπάρχουν εγκεκριμένα φάρματα για την αντιμετώπιση της Πρόωρης Εκσπερμάτισης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό για μια σωστή αξιολόγηση, διάγνωση και –εφόσον κριθεί απαραίτητο- κατάλληλη θεραπεία.

Η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να βοηθήσει την πρόωρη Εκσπερμάτιση, ενώ παράλληλα βοηθάει τον άντρα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Παρόλο που η αυτοϊκανοποίηση, ως μια από τις τεχνικές αυτοβοήθειας, βραχυπρόθεσμα δίνει την εντύπωση ότι βοηθάει στην Πρόωρη Εκσπερμάτιση, είναι πιθανό να την επιδεινώσει, αφού με αυτόν τον τρόπο εσκεμμένα οι άντρες «εγκαταλείπουν» τις σεξουαλικές αισθήσεις που θα έπρεπε φυσιολογικά να μάθουν να ελέγχουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Πηγή: iatropedia.gr