Γιατί οι εκατομμυριούχοι θέλουν να εγκαταλείψουν την Κίνα

22.02.2014
Γιατί οι εκατομμυριούχοι θέλουν να εγκαταλείψουν την Κίνα

Η Κίνα είναι στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο, καθώς οι εκατομμυριούχοι της υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο! Και όμως, σκέφτονται οι περισσότεροι εξ αυτών να τα μαζέψουν και να φύγουν. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 400 Κινέζους εκατομμυριούχους δείχνει ότι το 65% θέλει να φύγει ή να αποκτήσει άδεια παραμονής σε άλλη χώρα. Το 30% των ερωτηθέντων διαθέτει ήδη σήμερα μια τέτοια άδεια παραμονής!

Τι κάνει τους εκατομμυριούχους να θέλουν να φύγουν; Η απουσία κράτους δικαίου, η μόρφωση των παιδιών τους και οι κάκιστες περιβαλλοντικές συνθήκες στην Κίνα. Πολλές χώρες, θέλοντας να προσελκύσουν τους πλουσίους, εκπόνησαν προγράμματα, προσφέροντας άδειες παραμονής έναντι επενδύσεων. Μερικές από αυτές τις χώρες είναι η Αυστραλία, η ΗΠΑ και άλλες.
Το 2012 η Πορτογαλία ξεκίνησε το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»: όποιος αγοράζει ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ ανταμείβεται με μια μόνιμη άδεια παραμονής. Το 2013 οι περισσότερες αιτήσεις στην Πορτογαλία προήλθαν από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Παρόμοια κινούνται και η Κύπρος και η Ελλάδα, προσφέροντας άδειες παραμονής για αγορές αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Η Ουγγαρία προσφέρει άδεια παραμονής έναντι επένδυσης τουλάχιστον 250.000 σε κρατικά ομόλογα. Στην Ολλανδία η επένδυση πρέπει να ξεπερνά τα 1,25 εκατομμύρια.