Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία

29.11.2013
Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία

«Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία», και η επιστήμη συμφωνεί (με μια μικρή προϋπόθεση): «Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αλλά μόνο μέχρι ένα ποσό».

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick, η συνολική ευτυχία σε μία χώρα αυξάνεται όταν αυξάνεται και το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, όμως η αύξηση του πλούτου δημιουργεί και φιλοδοξίες, που συχνά οδηγούν σε απογοητεύσεις.

Ποιο είναι το σημείο ισορροπίας; 22.100 λίρες το χρόνο, δηλαδή περίπου 26.550 ευρώ το χρόνο. Όταν κάποιος βγάζει περισσότερα χρήματα από αυτά, η ευτυχία αρχίζει να μειώνεται.

Κι όσο καλό είναι για μία οικονομία να τροφοδοτεί μεγάλες φιλοδοξίες στους πολίτες της, άλλο τόσο το «χάσμα φιλοδοξίας», δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο καλύτερο (όπως καλύτερα σπίτια και καταναλωτικά αγαθά), λιγοστεύει τα επίπεδα ικανοποίησης.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους είναι η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, οι χώρες στις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των κατοίκων.

Πηγή: e-radio.gr