Δείξε μου ποιο κατοικίδιο προτιμάς να σου πω ποιος είσαι

15.03.2014
Δείξε μου ποιο κατοικίδιο προτιμάς να σου πω ποιος είσαι

Σπάνια θα υπάρξει μέρα που να μην ακούω από φίλους και γνωστούς τα κατορθώματα του κατοικιδίου τους και αν δεν τα ακούω, βλέπω τις φωτογραφίες που ανεβάζουν στις σελίδες τους στο φεις μπουκ ή στο τουίτερ. Τις περισσότερες φωτογραφίες τις συνοδεύει και ένα πετυχημένο σχόλιο, το οποίο φυσικά έχει κάνει το εν λόγω κατοικίδιο.

Μια γνωστή μου έχει φτιάξει στο σκύλο της λογαριασμό με τ' όνομά του, ενώ ο σκύλος της φίλης μου της Λυγερής "επισκέπτεται" τον δικό μου τοίχο και μου γραφει διάφορα χαριτωμένα.

Έχω μεγαλώσει με ζώα και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σκύλο ή γάτα. Από μικρή συνήθιζα να δίνω μια ανθρώπινη υπόσταση σ'όλα τα ζωάκια που έζησαν στο σπίτι. Αυτό δεν έχει άλλάξει ούτε τώρα και διαπιστώνω πως για πολύ κόσμο ισχύει το ίδιο.

Παρατηρώντας λοιπόν αυτή τη συμπεριφορά-συνήθεια καθώς και το γιατί κάποιοι επιλέγουμε για κατοικίδιο σκύλο και όχι γάτα (ή το αντίθετο) σκέφτηκα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι αυτή η προτίμηση οφείλεται σε βασικές διαφορές της προσωπικότητάς μας. Θέλοντας να μάθω περισσότερα, έψαξα και βρήκα μια σχετικά πρόσφατη έρευνα που είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας από τον Sam Gosling, Καθηγητή Ψυχολογίας .

Ο Gosling, διεξήγαγε μια μελέτη μέσω ίντερνετ στην οποία 4,500 άτομα ρωτήθηκαν εάν ήταν σκυλόφιλοι (dog people), γατόφιλοι (cat people), και τα δυο ή τίποτα από τα δυο. Σ' αυτό το γκρούπ δόθηκε και το λεγόμενο Big Five factors ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται από κάποιους ψυχολόγους για να περιγράψουν την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι όντως υπάρχουν μείζονες διαφορές σε σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ των σκυλόφιλων και των γατόφιλων.

Όπως ακριβώς η φύση του σκύλου είναι πιο κοινωνική απ'αυτή της γάτας, θα περίμενε κανείς ότι κάποιος που αγαπά περισσότερο τους σκύλους θα είναι πιο κοινωνικός.

Όντως, τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι οι σκυλόφιλοι ήταν 15% πιο εξωστρεφείς και 13% πιο ευχάριστοι.

Επίσης, φαίνεται ότι είναι 11% πιο ευσυνείδητοι από τους γατόφιλους.

Ευσυνειδησία στο τεστ μεταφράζεται η τάση για αυτοπειθαρχία, η ολοκλήρωση των εργασιών και ο στόχος για επίτευξη. Αυτό το γνώρισμα δείχνει μια προτίμηση για οτιδήποτε προγραμματισμένο και όχι για αυθόρμητες συμπεριφορές.

Από την άλλη, οι γατόφιλοι φαίνεται να είναι 12% πιο νευρωτικοί, αλλά όμως και 11% πιο ανοιχτοί, όπου αυτό μεταφράζεται-περικλύει εκτίμηση για την τέχνη, περιπέτεια, ασυνήθιστες ιδέες, φαντασία και περιέργεια.

Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανοιχτοί, (γατόφιλοι) είναι πιθανότερο να είναι αντισυμβατικοί με πιο φιλελεύθερες ιδέες ενώ οι συνάνθρωποι με χαμηλότερο ποσοστό (σκυλόφιλοι) τείνουν να σκέφτονται πιο συμβατικά και παραδοσιακά.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι όσοι έχουν και γάτα και σκύλο, μοιάζουν περισσότερο μ'εκείνους που έχουν μόνο σκύλο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Why We Love The Dogs We Do" Stanley Coren, έκανε μια παρόμοια έρευνα η οποία έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες γάτας είναι λιγότερο κυριαρχικοί.

Οι άνθρωποι που δείχνουν ή είναι κυριαρχικοί, περιγράφονται ως ισχυροί, δυναμικοί, επίμονοι και με αυτοπεποίθηση. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που ξεχωρίζουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε αντίθεση με εκείνους που έχουν χαμηλά ποσοστά κυριαρχίας και που είναι πιο σεμνά, δειλά και ντροπαλά άτομα.

Το πιο ενδιαφέρον το άφησα για το τέλος. Και είναι ενδιαφέρον γιατί καταρρίπτει το μύθο ότι η γάτα δεν εμπιστεύεται και ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα σε «πουλήσει».

Οι γατόφιλοι-ιδιοκτήτες γάτας, φαίνεται να είναι άτομα εμπιστοσύνης. Άνθρωποι μ'αυτό το χαρακτηριστικό, είναι τις περισσότερες φορές ευθείς, μετριόφρονες και καλοί στα σπορ σε αντίθεση μ'εκείνους που έχουν χαμηλή βαθμολογία και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πιο καχύποπτοι και χειριστικοί.

Πέρα από κάποια στοιχεία τα οποία όντως έχουν ενδιαφέρον, για μένα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να συνεχίζω να βλέπω φωτογραφίες των αγαπημένων κατοικιδίων των φίλων μου.

Νάσια Ευθυμιοπούλου - Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Πηγή: efthimiopoulou.wordpress.com