Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 14:12

Το δηλητήριο της πόλωσης

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς διχασμού. Ο διχασμός αυτός είναι συνήθως χαμηλής έντασης (πράσινα και μπλε καφενεία) αλλά συχνά φτάνει στα άκρα (Εμφύλιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός). Ηταν αναμενόμενο αυτή η προδιάθεση να ενισχυθεί στη διάρκεια μιας τόσο ζοφερής οικονομικής και θεσμικής κρίσης.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις

Μόλις μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί το άγχος μας, μπορούμε να δουλέψουμε θεραπευτικά για να το μειώσουμε.

Μερικές φορές, εμείς οι ίδιοι προκαλούμε στον εαυτό μας αδικαιολόγητο άγχος, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται σε πράγματα που λέμε στον εαυτό μας ή στα πράγματα που υπεραναλύουμε. Θα μπορούσε να είναι ακόμη, ο τρόπος που αφήνουμε τους άλλους να μας αντιμετωπίζουν και να μας προσδιορίζουν.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις

Για μένα υπάρχει μια σημαντικότατη διαφορά: "κοινοτοπία" είναι ό,τι συμβαίνει συνήθως, κοινώς, παρ όλα αυτά κάτι μπορεί να είναι αβαθές, και δίχως ακόμη να είναι κοινό...

Εννοώ ότι, αν πάμε μέχρι τη ρίζα, το κακό δεν είναι ριζικό, δεν έχει βαθύτητα, και είναι ακριβώς για το λόγο αυτό που είναι τόσο τρομερά δύσκολο να συλλάβουμε με τη σκέψη, γιατί σκέφτομαι εξ ορισμού, σημαίνει φτάνω μέχρι τις ρίζες.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 12:53

Το τραύμα του σχολείου

Το σύγχρονο Ελληνικό σχολείο- ιδιωτικό και δημόσιο- είναι ένας σοβαρός μηχανισμός καταστροφής της προσωπικής αξίας του κάθε ανθρώπου και της φυσικής του παρόρμησης για μάθηση, για συνεργασία, για συμμετοχή σε ομάδες. Καταστρέφει το ομαδικό πνεύμα, την δυνατότητα για συνεργασία και αλληλεγγύη. Διδάσκει ότι μόνο ο πρώτος έχει αξία. Πρέπει να είσαι πρώτος και να δουλεύεις μόνος.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις

Οι άνθρωποι που εκτιμούν το μαύρο χιούμορ, είναι κατ' εξοχήν έξυπνοι, ενώ έχουν μικρή επιθετικότητα, σύμφωνα με μια νέα μικρή αυστριακή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρλικε Βίλινγκερ της Σχολής Ψυχολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cognitive Processing, σύμφωνα με τον Guardian, ζήτησαν από 156 άνδρες και γυναίκες ηλικίας -κατά μέσον όρον- 33 ετών να «βαθμολογήσουν» πόσο κατάλαβαν και πόσο ευχαριστήθηκαν 12 σκίτσα μαύρου χιούμορ από το «Μαύρο Βιβλίο» του δημοφιλούς Γερμανού σκιτσογράφου Ούλι Στάιν.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις