Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017

Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 18:34

Ψυχανάλυση και Τέχνη

Ο Freud πρέσβευε ότι η ψυχανάλυση δύναται να γίνει απαραίτητη σε όλες τις σπουδές οι οποίες ασχολούνται με τη γένεση της ανθρώπινης επιστήμης αλλά και των θεμελιωδών θεμάτων της ζωής όπως η τέχνη η θρησκεία, η κοινωνική τάξη.

Και αυτό επειδή η ψυχανάλυση είναι ψυχολογία του βάθους, θεωρία του ψυχικού ασυνειδήτου.

Υποστήριζε ότι η χρήση της ψυχανάλυσης για τη θεραπεία των νευρώσεων αποτελεί μόνο μια από τις πολλές εφαρμογές της και μάλιστα ενδεχομένως το μέλλον, όπως έλεγε, να μας δείξει ότι αυτή η εφαρμογή δεν είναι η σημαντικότερη.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 11:09

Ο έρωτας στα χρόνια… του Facebook

Περνάς ώρες ολόκληρες στο Facebook, μιλώντας, φλερτάροντας, επικοινωνώντας, εκφράζοντας συναισθήματα και προσεγγίζοντας ανθρώπους που σου αρέσουν και θα ήθελες να τους γνωρίσεις περισσότερο. Θεωρείς ότι έχεις διαρκώς ανθρώπους γύρω σου, με τους οποίους μοιράζεσαι συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς και όνειρα... Και δεν συνειδητοποιείς ότι εκ του ασφαλούς βρίσκεσαι απλά μπροστά σε μια ψυχρή και απρόσωπη οθόνη –του κινητού ή του υπολογιστή σου- μόνος, πείθοντας τον εαυτό σου ότι ζεις, ότι αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους και ότι επικοινωνείς.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 11:05

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης - «Τείχη»

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ

μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 08:56

Fernando Pessoa «Το Καπνοπωλείο»

Δεν είμαι τίποτα.
Ποτέ δεν θα’ μαι τίποτα.
Δεν μπορώ να θέλω να’ μαι τίποτα.
Πέρα απ’ αυτό, έχω μέσα μου τα όνειρα του κόσμου όλου.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 06:58

Τι είναι η ψυχοθεραπεία τελικά;

Αν ακούσεις την λέξη ψυχοθεραπεία και κλείσεις τα μάτια σου, ποιες θα είναι οι σκέψεις και οι εικόνες που θα προβάλλουν στο μυαλό σου;

Σίγουρα, από την τηλεόραση και το σινεμά, οι σκηνές που θα έχεις – αν δεν είχες ποτέ ως τώρα κάνει ψυχοθεραπεία – θα είναι κάπως στερεοτυπικές και όχι απαραίτητα κοντά στην πραγματικότητα.

Κατηγορία Αναδημοσιεύσεις