Άν υπάρχει σχέδιο: Είναι η κατάρρευση της Ελλάδας...

16.11.2013
Άν υπάρχει σχέδιο: Είναι η κατάρρευση της Ελλάδας...

Του Κώστα Στούπα

1) Αν υπάρχει σχέδιο: Είναι η κατάρρευση της Ελλάδας...

Το να μοιράζει η Ελλάδα εν έτει 2013, τρία χρόνια μετά την χρεοκοπία, συντάξεις στα 55 είναι σαν ο καπετάνιος του Τιτανικού να μοιράζει κουπόνια δωρεάν σίτισης για όλο το ταξίδι, μια ώρα πριν την πρόσκρουση με το παγόβουνο.


Όταν διάβασα χθες το σχετικό ρεπορτάζ έμεινα άναυδος με την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να προσπαθήσει τουλάχιστον να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί απ’ αυτή τη χώρα που  συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Βλέπε: Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 55...

Κάθε χρόνο πληρώνουμε πάνω από 30 δισ. ευρώ σε συντάξεις εκ των οποίων τα μισά περίπου καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα ο προϋπολογισμός.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;  Για να πάρει κάποιος σύνταξη στα 55 του έτη κάποιος πρέπει να πληρώσει χαράτσι για το ακίνητο ή αν δεν έχει να πληρώσει, να χάσει το σπίτι του.

Επειδή το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά κατά κύριο λόγο το δημόσιο και τα ευγενή ταμεία το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δημεύουν τα ακίνητα του συνόλου προκειμένου να συνταξιοδοτήσουν πρόωρα ομάδες πελατών τους.

Η συνεισφορά του κ. Βενιζέλου στην επαναδιατύπωση της φορολογίας ακινήτων είναι η διπλή επιβάρυνση όσων διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Τι σημασία έχει πλέον αν δυο διαμερίσματα στο Μαρούσι έχουν πραγματική αξία περί τις 100.000 ευρώ και αν βρει κάποιος να τα πουλήσει, ο φόρος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής που μπορεί να είναι από διπλάσια έως τριπλάσια.

Προφανώς στην κυβέρνηση βρίσκονται σε σύγχυση αλλιώς δεν εξηγούνται κινήσεις τόσο αντιφατικές  εκτός αν έχουν επιλέξει τη στρατηγική της επιτάχυνσης της κατάρρευσης της χώρας, για να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα με το βασανιστήριο της διακυβέρνησης μιας χώρας που τα κόμματά τους σταδιακά κατέστησαν μη κυβερνήσιμη.

Η επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό ήταν 17 δισ. και θα διαμορφωθεί κάτω από τα 15 δισ.  ευρώ. Η κυβέρνηση βάζει φόρο ακινήτων κοντά στα 4  δισ. για να εισπράξει περί τα 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι κράτος είναι ο λήσταρχος Νταβέλης: Αρπάζουμε ό,τι μπορούμε απ’ όποιον μπορούμε όπου τον πετύχουμε...

Έχουμε 2,7 εκατ. συνταξιούχους εκ των οποίων οι 800.000 κάτω των 65 ετών που είναι το όριο ηλικίας  και βγάζουν και άλλες 300.000 με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Υπάρχει σχέδιο ή απλά παρακολουθούμε σπασμωδικές κινήσεις του πληρώματος του Τιτανικού που βρίσκεται σε σύγχυση;

Πολύ φοβάμαι πως συμβαίνει το δεύτερο. Ο δε αναπληρωματικός καπετάνιος ο Τσίπρας, του οποίου την ρότα ακολουθούν πιστεύει πως το παγόβουνο μόλις το αγγίξει ο Τιτανικός θα ανοίξει, όπως η Ερυθρά Θάλασσα όταν την άγγιξε το ραβδί του Μωϋσή.

2) Φορολογικός λαϊκισμός...

Ο εμμονικός αλλά ψευδεπίγραφος φορολογικός λαϊκισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου επεκράτησε για ακόμα μια φορά σπέρνοντας το χάος με την διαστροφική παραλλαγή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.) Ο ΕΝ.Φ.Α. έπαψε πλέον να είναι ΕΝΙΑΙΟΣ ενώ στη θέση του ΕΤΑΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) έρχεται ένα νέος φόρος ποιός ξέρει με ποιο νέο ακρωνύμιο που επεκτείνει την φοροληπτικότητα από τα κτίσματα και στα κτήματα (γεωργικές και αστικές γαίες) τα οποία θα ελαφρύνει πλέον ενιαία προσφέροντας για δεύτερη φορά δώρα στους γαιοκτήμονες της υπαίθρου και αποφορτίζοντας τάχα τους μεγαλοϊδιοκτήτες αστικής γής...

Πηγή: capital.gr