Françoise Gilot, η γυναίκα που απαρνήθηκε τον Picasso

09.07.2016
Françoise Gilot, η γυναίκα που απαρνήθηκε τον Picasso

O Picasso δεν ήταν ένας εύκολος άνθρωπος, ωστόσο σαγήνευε τις γυναίκες. Η μόνη σύντροφός που τον εγκατέλειψε ήταν η Françoise Gilot.

«Η γυναίκα που είπε όχι» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μ. Χέρβιγκ για τη ζωή της.

Η δυναμική ζωγράφος Françoise Gilot ήταν πάνω από μια δεκαετία η μούσα και σύντροφος του Pablo Picasso.

Francoise-Gilot0.jpg

Francoise-Gilot-9.jpg

 Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία τους που περπατούν χαρούμενοι στην άμμο το 1948.

Στην πραγματική ζωή η Françoise Gilot δεν έτρεξε ποτέ πίσω από τον Picasso. Ήταν η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε. Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Η γυναίκα που είπε όχι» τoυ Μάλτε Χέρβιγκ αναφέρεται στη ζωή της.

Francoise-Gilot1.jpg

«Ήταν ο ζωγράφος κι εκείνη η μούσα». Στα 22 της χρόνια σαγήνευσε τον Picasso με το σφρίγος της νεότητας αλλά τη σπιρτάδα του πνεύματός του. Στο βιβλίο του Χέρβιγκ η Gilot μιλάει στον γερμανό συγγραφέα για τον Picasso, σκιαγραφώντας τη ματαιοδοξία του.

Francoise-Gilot2.jpg

«Ο διασημότερος ζωγράφος όλων των εποχών ήταν αυτάρεσκος» αναφέρεται στο βιβλίο του Χέρβιγκ. «Εκτός από τον εαυτό του και την τέχνη του δεν υπήρχε πολύς χώρος στη ζωή του για άλλους ανθρώπους και πράγματα. Η τυραννία της ιδιοφυίας αποδομούσε τα πάντα». Μόνο η Françoise Gilot κατάφερε να ταρακουνήσει αυτό το κοσμοείδωλο.

Francoise-Gilot3.jpg

«Γυναίκες που είναι τόσο όμορφες δε μπορούν να γίνουν ζωγράφοι» έλεγε ο Picasso στην Françoise. Η γαλλίδα ζωγράφος, σήμερα 93 ετών, ακόμη μοιράζει τη ζωή της μεταξύ του παριζιάνικου ατελιέ της και της Νέας Υόρκης. Μέχρι σήμερα η ίδια ζωγραφίζει καθημερινά. Στη φωτογραφία, μια αυτοπροσωπογραφία της από το 1943.

Francoise-Gilot4.jpg

«Ο Picasso κι εγώ - μια αγκαλιά» είναι ο τίτλος του πίνακά αυτού από το 1948. Τότε ακόμη ο Pablo και η Françoise ήταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ωστόσο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κλοντ και την Παλόμα. Στην πραγματικότητα η Φρανσουάζ δεν ήθελε παιδιά αλλά την έπεισε ο Picassο.

Francoise-Gilot5.jpg

Ο Picasso ήταν η μεγάλη αγάπη της Ζιλό, το πάθος της. Αλλά υπήρχαν κάποια όρια, τα οποία η Ζιλό δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί. «Μη με αγγίζετε» (Ne me touchez pas) είναι ο τίτλος αυτού του πίνακα. Κάπως έτσι ήταν και η φιλοσοφία της ζωής της.

Francoise-Gilot6.jpg

Ο Πικάσο δεν μπορούσε να αντέξει την απόρριψη, ήταν γι' αυτόν σαν θάνατος. Το βιβλίο του Χέρβιγκ ρίχνει μια νέα ματιά στην προσωπικότητα του σπουδαίου ζωγράφου τονίζοντας τις αδυναμίες του, τις αποτυχίες. Για την Françoise Gilot ακόμη και ο Πικάσο, μια ιδιοφυία, είχε έντονα αδύναμες πτυχές.

Francoise-Gilot7.jpg

Η Françoise Gilot εγκαταλείπει τον Πικάσο το 1953. Ο Picasso της αφιερώνει τον πίνακα με τίτλο «Προτομή Γυναίκας» που μπορεί κανείς να δει στο μουσείου Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου στο Βερολίνο. Ο χωρισμός τους σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας καλλιτεχνικής περιόδου και για τους δύο.

 Francoise-Gilot8.jpg

«Οι τύψεις είναι χάσιμο χρόνου»

Η Françoise Gilot είχε μια λαμπερή καριέρα και μέχρι σήμερα ζει ευτυχισμένη. «Γνώριζα ότι με τον χωρισμό θα ερχόταν και η καταστροφή, μια καταστροφή όμως που θα άξιζε κανείς να τη ζήσει». Η ίδια αναφέρει στον γερμανό συγγραφέα: «Αξίζει πολύ περισσότερο να ζήσεις μια τραγική ζωή με έναν ξεχωριστό άνθρωπο, παρά μια υπέροχη ζωή με έναν μέτριο».

 Gilo-picasso.jpg

Gjon Mili, Françoise Gilot and Pablo Picasso in Villauris, France, 1949

Francoise-Gilot-8.jpg

Francoise-Gilot-2.jpg

Francoise-Gilot-0.jpg

picasso-francoise1946.jpg

Pablo Picasso and Françoise Gilot, 1946

Francoise-Gilot-1944.jpg

Françoise Gilot, Self Portrait (Figure in the Wind), 1944

Francoise-Gilot-23.jpg

Françoise Gilot, Paloma à la Lampe, 1954

Self-Portrait-Francoise-Gilot-5.jpg

Françoise Gilot, Study for Self-Portrait In Orange With Blue Necklace 1944-45

Francoise-Gilot-6.jpg

Gillot-00-gilot2.jpg

Gillot-0053.jpg

picasso-Francoise-64b.jpg

Gillot-00127.jpg

francoise-and-picasso.jpeg

Francoise-Gilot-1949.jpg

Lee Miller, Claude Picasso and Françoise Gilot, 1949

Francoise-Gilot-1956.jpg

Françoise Gilot in her studio with Paloma and Claude, Paris, 1956

 

Πηγές: dw.com, monsieurcocosse.blogspot