Ο Θάνατος της Πολιτικής Ορθότητας

Ο Θάνατος της Πολιτικής Ορθότητας

Ένεκα των ημερών και μιας και το 2016 μας εγκαταλείπει σιγά σιγά, έρχονται στο μυαλό οι σημαντικότερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που συγκλόνισαν σε διεθνές επίπεδο. Αν μη τι άλλο, ανάμεσα στα γεγονότα που ξεχώρισαν συγκαταλέγονται το Brexit, οι αμερικανικές εκλογές με την εκλογή του δισεκατομυριούχου Donald Trump, η προσφυγική κρίση που κλονίζει την Εύρωπη, το δημοψήφισμα της Ιταλίας, και τέλος η σημαντική άνοδος της Marine Le Pen στην Γαλλία.

Όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το οριστικό τέλος της πολιτικής ορθότητας. H πολιτική ορθότητα στην σύγχρονη μορφή της έχει να κάνει με την χρήση λέξεων ή συμπεριφορών που δεν θεωρούνται προσβλητικές για καμία ομάδα ανθρώπων. Παρουσιάζεται ως ένα δίκαιο τέχνασμα των δυτικών κοινωνιών, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί να περιορίσει και να ελέγξει την γλώσσα και τον ελεύθερο λόγο με αυστηρούς κώδικες και άκαμπτους κανόνες. Η φίμωση όμως δεν αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Ο νικητής των αμερικανικών εκλογών Donald Trump, αποτελέι ένα τρανταχτό παράδειγμα της «πτώσης» της πολιτικής ορθότητας. Μία απο τις αιτίες της δημοφιλίας του, οφείλεται στο ότι δεν αποτελεί έναν ακόμη καριερίστα πολιτικό και στο γεγονός ότι κατάφερε συν τοις άλλοις να σπάσει κάθε είδους ταμπού για το τι μπορεί να πει και να κάνει ένα δημόσιο πρόσωπο. Ο Trump κατάφερε με άλλα λόγια να πείσει ένα μεγάλο αριθμό Αμερικανών ότι θα καταστρέψει την πολιτική ορθότητα.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που κατά την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, όταν ο ίδιος χρησιμοποιούσε «ακατάλληλους» χαρακτηρισμούς, τα ΜΜΕ υποστήριζαν με υπέρμετρο ζήλο ότι ξεπέρασε πλέον κάθε όριο και ότι η αποτυχία του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Παρ’όλα αυτά, ένας από τους λόγους που τον καθιστούσαν τόσο δημοφιλή στους οπαδούς του, ήταν το γεγονός ότι δεν φοβόταν να πει αυτό που σκεφτόταν. Οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν περισσότερο για τον τρόπο που μιλούσε παρά για τις πολιτικές του προτάσεις. Έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν ήταν πολιτικά ορθός και αυτό τον έκανε όλο και πιο δημοφιλή.

Μετά την επίθεση του Μουσουλμάνου οπλοφόρου σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο όπου δολοφόνησε 49 ανθρώπους, ο Donald Trump ισχυρίστηκε ότι ο Barack Obama και η Hillary Clinton είναι πρόθυμοι να αφήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να υποφέρουν, επειδή η πρώτη τους προτεραιότητα ήταν η πολιτική ορθότητα. Επίσης επισήμανε ότι έχουν βάλει την πολιτική ορθότητα πάνω από την κοινή λογική, πάνω από την ασφάλεια και πάνω απ 'όλα, κατηγορώντας την με επιδεικτικό τρόπο.

Η αδιάκοπη χρήση της συγκεκριμένης φράσης απο τον Donald Trump, οδήγησε πολλούς πολιτικούς αναλυτές να αναθεωρήσουν, και να γράψουν ότι το μυστικό της νίκης του κρύβεται στον πόλεμο κατά της εκτεταμένης πολιτικής ορθότητας. Επίσης συνδέουν την αποτυχία της Hillary Clinton με το γεγονός ότι «επένδυσε» πολλά πάνω στην πολιτική ορθότητα.

Όσον αφορά την γηραιά ήπειρο τώρα, η επικράτηση του Brexit από τους Βρεττανούς και η συνεχής άνοδος της Marine Le Pen στην Γαλλία αποτελούν δύο ακόμη τρανταχτά παραδείγματα της τάσης που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες εμφανείς ομοιότητες μεταξύ Le Pen και Trump, αλλά υπάρχουν όμως και κρίσιμες διαφορές. Είναι αδιαμφησβήτητο ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι αντι-ελιτιστές και έχουν την τάση να απορρίπτουν την μαζική μετανάστευση, όμως η Le Pen δεν ειναι δισεκατομμυριούχος και αποτελεί μια καριερίστα πολιτικό που σκοπός της είναι να εκλεγεί και να επανεκλεγεί.

Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία και των δυο απορρέει από τον σκεπτικισμό προς την υπάρχουσσα πολιτική σκηνή και τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και την αποδαιμονοποίηση του political incorrectness. Η Γαλλία ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα, βιώνει μια βαθιά κρίση ταυτότητας η οποία πρόσφατα αναβίωσε την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση. Έτσι η σκληρή και μη πολιτικά ορθή ρητορική της Le Pen, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για Frexit σε περίπτωση εκλογή της, συνεχίζουν να την κρατούν ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η πολιτική ορθότητα που προωθείται από τις Δυτικές χώρες δεν έχει να κάνει με τους καλούς τρόπους ή το να είσαι ευγενικός απέναντι σε κάποιες ομάδες ανθρώπων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική ορθότητα has gone too far, καθώς θα μπορούσε άνετα κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελεί την Ιερά Εξέταση της εποχής μας, όπου όποιος παρεκκλίνει από αυτήν χαρακτηρίζεται αυτόματα ως ακραίος, λαϊκιστής ή και ρατσιστής. Σοβαρά ζητήματα όμως, όπως το προσφυγικό που ταλανίζουν την Ευρώπη σήμερα, θα επιλυθούν μόνο όταν σπάσει η πολιτικά ορθότητα.

 

Facebook: Klearchos Tsiotsos