Μια κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μία διαρκής πάλη μεταξύ του ατόμου που προσπαθεί να διατηρήσει τις ελευθερίες του και τις τυραννικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να του τις στερήσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με αυτόν τον σκοπό, δηλαδή να αυξήσει τις ελευθερίες των ατόμων μέσω της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, έχει εξελιχθεί σε μια οντότητα που πράττει ακριβώς το αντίθετο και κινείται πλέον προς τη λάθος κατεύθυνση, οδηγώντας στον περιορισμό των ελευθεριών.

Δεν χωράει πλέον αμφισβήτηση, ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών κάνουν ότι περνά απο το χέρι τους για να τιμωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόφαση του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οτι δεν θα έχει την ευνοϊκή πρόσβαση της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Πολυάριθμες απειλές περί αποκλεισμού και περιθωριοποίησης έχουν εκτοξευθεί επίσης, από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους να κρατήσουν μια αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πνεύμα των απειλών και του παραληρήματος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, ακούστηκε μέχρι και η επιθυμία για διακοπή χρήσης της αγγλικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Στην πραγματικότητα όμως, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει ελάχιστα το ελεύθερο εμπόριο. Έτσι, το ζήτημα δεν είναι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να κάνει ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν επρόκειτο να αλλάξει, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και είναι οικονομικά ασύμφορο και για τις δύο πλευρές να κρατήσουν μία τέτοια στάση. Με τις τακτικές εκφοβισμού και τις απειλές για μεγαλύτερους δασμούς και φόρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει έτσι την τυραννική της στάση και απαντά ξεκάθαρα σε αυτούς που ακόμη επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ενοποίηση και συγκεντρωτισμό για να πετύχει. Δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει το αμοιβαίο επωφελές εθελοντικό εμπόριο μεταξύ δύο ανθρώπων ή δύο εθνών, εκτός από μια καταπιεστική κυβέρνηση ή μία γραφειοκρατική κεντρικά σχεδιασμένη όντοτητα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σε αυτό το σημείο σαφές, είναι ότι όλες αυτές οι πολιτικές εκφοβισμού και το bullying που δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελούν τιμωρητική στάση της Γερμανίας απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται ο φόβος των γραφειοκρατών των Βρυξελλων για μια επιτυχή πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τους τρομάζει και αυτό δεν θα ήθελαν με τίποτα να αντικρύσουν στο μέλλον, διότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, παρασύροντας έτσι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε παρόμοια δημοψηφίσματα και στην αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακροπρόθεσμα.

 

Facebook: Klearchos Tsiotsos