Φύγε από εδώ άνθρωπε μικρέ

Φύγε  από  εδώ άνθρωπε μικρέ

Ένας οικονομολόγος σπουδάζει στο εξωτερικό μορφώνεται, αναπτύσσει τις θεωρίες των παιγνίων, διδάσκει και απολαμβάνει όλες τις δάφνες του έγκριτου Έλληνα οικονομολόγου  του εξωτερικού. Με το ξεκίνημα της κρίσης αυτός ο κύριος κάνει την εμφάνιση του στο πλατύ εγχώριο κοινό. Εμφανίζεται όλο και ποιο συχνά σε εκπομπές, γράφει άρθρα που λένε στον αναγνώστη αυτό που θέλει να ακούσει αναμεμιγμένα με ακατάληπτους ,για τον πολύ κόσμο, οικονομικούς όρους.

Κάπως έτσι φτιάχτηκε μία οικονομική δημαγωγία που πήγε χέρι –χέρι με τον εθνολαϊκισμό των τελευταίων πέντε ετών.

Βέβαια μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια «Ο καθηγητής με τη μηχανή, το ξυρισμένο κεφάλι και το δερμάτινο» είχε και κάποιες στιγμές ειλικρινείας όπως για παράδειγμα στο άρθρο του στο Protagon (στις 11/4/2011) « Debtocracy : Γιατί δεν συνυπέγραψα». Έγραφε τότε ο διαπρεπής καθηγητής «Δεύτερον, η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Γιατί; Επειδή αντίθετα με την Αργεντινή, τον Ισημερινό και την Ισλανδία που διατηρούσαν το νόμισμά τους (και χρειάστηκε μόνο να διακόψουν την διασύνδεσή της αξίας του με το δολάριο ή το ευρώ - το λεγόμενο peg), εμείς από το 2000 δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Έστω ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως σήμερα το βράδυ θα κατέθετε κατεπείγον νομοσχέδιο στην Βουλή δημιουργίας νέου εθνικού νομίσματος. Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ καθώς όλοι θα γνώριζαν ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί βάναυσα (σε σχέση με το ευρώ) μερικά λεπτά της ώρας μετά την δημιουργία του. Φυσιολογικά, όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες. Αύριο το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν  ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απόσυρε την υποστήριξη των τραπεζών (μιας και θα έπαυε να είναι η Κεντρική μας Τράπεζα) και έτσι εκείνες δεν θα ξανα-άνοιγαν τις πόρτες τους. Μέχρι το κράτος να παράξει το νέο νόμισμα (κάτι που παίρνει βδομάδες),  η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος. Χωρίς πρόσβαση στις χρηματαγορές, στο απεχθές ΔΝΤ, στην ανεκδιήγητη ΕΕ, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες. Η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών». Εξόριστε καθηγητή στον αιώνα σου πες μας τι βλέπεις !

Παράλληλα με όλα αυτά ο κύριος καθηγητής έραβε σιγά σιγά από τα ράκη, τις αγωνίες, την οργή και τις πλάνες του κόσμου τα σακάκια με τον σηκωμένο γιακά και με την κόκκινη ρίγα , τα πλουμιστά πουκάμισα και τα burberi κασκόλ με τα οποία θα εμφανιζόταν ως υπουργός οικονομικών στις αρένες της Ευρώπης.  Στην θητεία του επαναδιαπραγμάτευση περιμέναμε, δημιουργική ασάφεια  πάνω σε μηχανάκια παίρναμε. Αλλά ο χρόνος περνούσε και η συμφωνία που προσμέναμε δεν ερχόταν και ο εγωπαθής καθηγητής όλο και απαξιωνόταν στις αρένες της Ευρώπης , άσχετα αν μας έλεγαν ότι  καθαρογράφουν την συμφωνία στο Μαξίμου. Και αντί για συμφωνία μας έδωκαν ένα –όπως αποδείχτηκε- άχρηστο, διχαστικό και θανατηφόρο για την οικονομία δημοψήφισμα . Μέτα το δημοψήφισμα ο υπουργός οικονομικών παραιτήθηκε θριαμβολογώντας με το 61% του όχι ανά χείρας, για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον έτσι μας είχε φάνει στην αρχή.

Τις ήμερες που ακολούθησαν και την στιγμή που ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση από όλο τον κοινοβουλευτικό κόσμο για να φέρει μια νέα συμφωνία (πολύ χειρότερη από αυτήν που απέρριψε ο λαός στις 5/6) , σε αυτήν την συνεδρίαση ο τέως υπουργός επέλεξε να λάμψει δια της απουσίας του στην έπαυλη του στην Αίγινα και περίμενε. Τι περίμενε; Και τώρα που η σκληρή συμφωνία επετεύχθη και ήρθε στην βουλή για να επικυρωθεί, ο κύριος καθηγητής  αποκαλύπτει σε συνεντεύξεις ότι σχεδίαζε σταδιακό grexit με την έκδοση παραλλήλου νομίσματος (ΙΟU). Φυσικά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι το  grexit θα λειτουργήσει. Την στιγμή που το 80% του κόσμου θέλει το ευρώ και αφού όλοι παλεύουμε για να μην φτάσουμε στην δραχμή το να σχεδιάζεις grexit και παράλληλο νόμισμα  τι είναι  προδοσία ή κοινωνικοοικονομική φρεναπάτη;

Κάθεται τώρα σαν τον κόρακα και προσπαθεί να τορπιλίσει με τις δηλώσεις και τις αποκαλύψεις του την ψήφιση της συμφωνίας. Για να επιτύχει τι; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα του ζητηθούν ευθύνες και για τους πέντε μήνες ναρκισσιστικής  δημιουργικής ασάφειας καθώς και για την επιμονή του στο   grexit .

Σε αυτήν την κριτική ο Γιάνης Βαρουφάκης  απάντησε από τον άμβωνα του στο twitter :   Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;  Εμείς! Εμείς που πέντε μήνες αγωνιούσαμε και που τις τελευταίες εβδομάδες καθόμαστε στις ουρές των ΑΤΜ θα μπορούσαμε να του απαντήσουμε «Φύγε από εδώ. Άνθρωπε μικρέ, που στον μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιγες την κερκόπορτα στην δραχμή και την δυστυχία. Φύγε από εδώ λιποτάκτη, τυχοδιώκτη και κηδεμόνα της αγωνίας μας».