Donald Trump: Προβάδισμα στα σημεία

Donald Trump: Προβάδισμα στα σημεία

Παρακολουθώντας το πρώτο από τα τρία συνολικά debates που θα πραγματοποιηθούν, κρίνεται απαραίτητο να τονιστούν κάποια βασικά σημεία στα οποία χρειάζεται να επιστήσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Η αλήθεια είναι οτι αναμενόταν ένα πιο ‘αιματηρό’ debate, κυρίως από την πλευρά του Donald Trump, κάτι το οποίο συνέβη εν μέρει σε μικρότερο βαθμό, με μετρημένες προσωπικές επιθέσεις. Χθες έγινε ξεκάθαρο το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν μπορεί να αποτελέσει όαση ελευθερίας και προασπιστής της ελεύθερης οικονομίας όπως ένας φιλελεύθερος ψηφοφόρος θα ονειρευόταν, κάτι το οποίο κάνει αυτόματα το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών μη αρεστό οποιαδήποτε κι αν είναι η έκφανσή του.

Είναι εύκολο για κάποιον λοιπόν, να απορρίψει την Hillary Clinton ως μία ανήθικη και πολεμοχαρή, ευνοημένη από το πολιτικό σύστημα καθωσπρέπει προοδευτική, η οποία αντιπροσωπεύει επάξια την σύγχρονη πολιτική σκηνή. Υπέρμαχος του ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’, δεν θα δίσταζε, όπως έχει αποδείξει πολλάκις και στο παρελθόν να φιμώσει ή ακόμη και να ποινικοποιήσει τις φωνές που αντιτίθονται στη ρητορική της. Από την άλλη, είναι το ίδιο εύκολο για έναν φιλελεύθερο να απορρίψει τον Donald Trump, καθώς ως λαϊκιστής ο οποιός δεν ανήκει ξεκάθαρα σε κάποιον ιδεολογικό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρατική εξουσία κατά βούληση σε περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος πρόεδρος.

Στο χθεσινό debate, o στόχος της Hillary Clinton ήταν να απευθυνθεί στην μεσαία ταξη. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές όταν αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι υποχρεώνοντας τους οικονομικά ισχυρούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους θα πετύχει με αυτόν τον τρόπο την αναδιανομή του πλούτου μέσω της οποίας θα επέλθει τελικά η πολυπόθητη οικονομική ευημερία.

Πολύ πιο σωστά τοποθετημένος, και αν μη τι άλλο πιο κοντά στις φιλελεύθερες πεποιθήσεις, ο Donald Trump, ο οποίος στην συγκεκριμένη κατηγορία ερωτήσεων, υποστήριξε σθεναρά την σημαντική μέιωση της φορολογίας από το 35% στο 15% για τις επιχειρήσεις όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει, όπως υποστήριξε, να κρατήσει τις επιχειρήσεις εντός συνόρων, να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Παραμένοντας στο οικομικό πλάνο των δύο υποψηφίων, ένα ακόμη σημάδι το οποίο προσέδωσε μια νότα αισιοδοξίας ήταν η δήλωση του Donald Trump, ότι εκτός την σημαντικής περικοπής φόρων η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία μετά τον Ronald Reagan, θετική εντύπωση επίσης προκαλεί η επιμονή στην μείωση των κανονισμών που επιβάλλονται στην αγορά. Περισσότεροι κανονισμοί σημαίνουν λιγότερη ελευθερία, οπότε πρέπει να συμπεριληφθεί στα θετικά των προεκλογικών δεσμεύσεων η συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Τέλος, η τελευταία απάντηση των δύο υποψηφίων στην οποία πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας είναι η απάντηση που έδωσαν οι δύο πολιτικοί για την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τις συνεχείς επιθέσεις που παρατηρούνται στις φτωχές κυρίως γειτονιές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Hillary Clinton κατηγόρησε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή σε πολλές περιπτώσεις, καθιστώντας το παράλληλα ως σημαντικό συντελεστή αύξησης της εγκληματικότητας, την ώρα που ο Donald Trump κράτησε πιο μετριοπαθή θέση, υποστηρίζοντας απλά την καλύτερη αστυνόμευση. Η διαφορά στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης προβλημάτων ενός σοσιαλιστή πολιτικού είναι εμφανής, καθώς θεωρεί ότι με την επιβολή περισσότερων απαγορεύσεων θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα δοθεί η λύση στο πρόβλημα.

Κανείς από τους δύο δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή, αυτό είναι ξεκάθαρο. Έαν όμως χρειαστεί να μπούμε στην λογική του "μη χείρον βέλτιστον", τότε ο οικονομικά πιο σωστά προσανατολισμένος Donald Trump, με τις δευσμεύσεις για μείωση της φορολογίας και την υπόσχεση για μια πιο ελεύθερη οικονομία, σίγουρα παίρνει το χρίσμα απέναντι στην Hillary Clinton και αποκτά ένα προβάδισμα μετά το πέρας του πρώτου Presidential debate.

 

Facebook: Klearchos Tsiotsos