Digital currencies: Η λύση στην Νομισματική αστάθεια;

Digital currencies: Η λύση στην Νομισματική αστάθεια;

Η οικονομική κρίση η οποία παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο στις μέρες μας, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αδυναμίες που προέρχονται από την απερίσκεπτη εγχώρια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα και παράλληλα ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το fiat money είναι το γεγονός ότι μπορεί να τυπωθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με την παραπάνω πρόταση, οι κεντρικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα παρ’όλα αυτά να δημιουργήσουν πρόσθετο χρήμα από το πουθενά. Γίνεται ευκόλως κατανοητό όμως, ότι με την άυξηση της προσφοράς του fiat money, τα χρήματα σε κυκλοφορία χάνουν αυτομάτως αξία.

Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι επίσης που πιστευούν ότι στην ανεξέλεγκτη αγορά του ίντερνετ, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νομισμάτων που κατέχουν την δυνατότητα να παρακάμπτουν την κρατική εποπτεία καθώς και αυτή της κεντρικής τράπεζας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί, η εμφάνιση ενός νέου ηλεκτρονικού μέσου συναλλαγής, αυτή του Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2009 από έναν Ιάπωνα προγραμματιστή ονόματι Satoshi Nakamote.

Τα Bitcoins έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τελευταία και δεν βρίσκονται άδικα στην επικαιρότητα. Ακολουθούν συνεχώς μια διαρκή άνοδο η οποία εντάθηκε μετά την κρίση αξιοπιστίας του Ευρώ, σε συνδυασμό με την επιβολή των capital controls σε Ελλάδα και Κύπρο. Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας αυθόρμητης ανάδυσης ενός εναλλακτικού εικονικού μέσου συναλλαγής, η πορεία του οποίου μας κινεί τόσο την περιέργεια όσο και τον θαυμασμό.

Το Bitcoin αποτελεί πλέον το πιο decentralized νόμισμα στον κόσμο αυτή την στιγμή, το οποίο αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια και μπορεί να ταξιδέψει από πορτοφόλι σε πορτοφόλι μέσω μιας απλής online συναλλαγής. Όσον αφορά την παραγωγή τους, υπάρχει το προκαθορισμένο όριο των 21 εκατομμυριών Bitcoins, όπου πέραν του ορίου αυτού δεν μπορούν να εκδοθούν περισσότερα καθώς δεν υπάρχουν “κεντρικές τράπεζες” για την εκτύπωση επιπλέον κεφαλαίων. Η είσοδος στην αγορά της παραγωγής Bitcoins είναι ελεύθερη προς όλους, παρ’όλα αυτά υπόκειται σε συνεχώς μειωμένες επιστροφές.

Λόγω της μοναδικότητας του τρόπου κατασκευής των ψηφιακών νομισμάτων από άποψη ασφαλείας, τα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούν σχεδόν απολύτως ασφαλή money systems. Εν αντιθέσει, το fiat money πρέπει να προστατευθεί από διάφορους κινδύνους όπως, οι τραπεζικές απάτες, οι φυσικές κλοπές, αλλά προτίστως και κυρίως, από τον κρατικό παρεμβατισμό. Γι’αυτον τον λόγο, το fiat money θα είναι πάντα πιο ακριβό όσον αφορά την χρήση και διατήρηση σε σύγκριση με κάθε είδους ψηφιακού νομίσματος, εξαιτίας αυτών τών αδυναμιών και ελλατωμάτων.

Η επίδοση κεφαλαίου που το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα προσφέρουν, σε συνδυασμό με το σχεδόν μηδενικό κόστος συναλλαγής, την ασφάλεια που προσφέρει, και το σημαντικότερο, το γεγονός ότι δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση, κάνει πασιφανές ότι το fiat money δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί τα ψηφιακά νομίσματα όσον αφορά την οικονομική τους αποδοτικότητα. Επιπλέον, τα ψηφιακά νομίσματα θα προσφέρουν πάντοτε περιθώρια κέρδους σε σχέση με το fiat money. Αυτό οφείλεται στην συνεχή αύξηση της ζήτησης για ψηφιακά νομίσματα σε σχέση με την προκαθορισμένη διαθέσιμη προσφορά. Αυτό προκαλεί μια ανατίμιση της αξίας, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την περιορισμένη προσφορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, αποτελούν μια αυθόρμητη απάντηση στην νομισματική αστάθεια που επικρατεί. Δεν είναι λίγοι οι μελετητές που υποστηρίζουν ότι το Bitcoin θα εκτοπίσει το παραδοσιακό fiat money και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή νομισματικής ελευθερίας, η οποία θα καταλαγιάσει την απειλή του πληθωρισμού. Μένει λοιπόν να δούμε αν οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ή αν τα ψηφιακά νομίσματα αποτελέσουν μια φούσκα που θα κλειστεί στο μέλλον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.