Εσύ επιλέγεις τις απόψεις σου και τα πιστεύω σου ή σου τα επιβάλλουν;

Εσύ επιλέγεις τις απόψεις σου και τα πιστεύω σου ή σου τα επιβάλλουν;

Μετά την πρόσφατη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την αποποινικοποίηση του "χόρτου" και τις αντιδράσεις που διάβασα, έκανα μερικές σκέψεις.

Εκτός λοιπόν ότι η θρησκεία που ασπαζόμαστε δεν είναι επιλογή μας αλλά μας την επιβάλλουν και η απόδειξη είναι ότι το 95% των πιστών σε κάθε χώρα ασπάζονται την επικρατούσα θρησκεία και την θρησκεία του στενού οικογενειακού τους και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, δηλαδή εάν είχες γεννηθεί στην Τουρκία από μουσουλμάνους γονείς σήμερα κατά 95% θα ήσουν μουσουλμάνος, εάν είχες γεννηθεί στην Ιταλία από καθολικούς γονείς σήμερα κατά 95% θα ήσουν καθολικός, εάν είχες γεννηθεί στην Ινδία από ινδουιστές γονείς σήμερα κατά 95% θα ήσουν ινδουιστής και πάει έτσι η ιστορία (με εξαίρεση πάντα ένα 5% που έχει την εξήγηση του) θα σας αποδείξω ότι η κάθε κοινωνία επιβάλλει στην συνείδηση των ανθρώπων και διάφορα άλλα πράγματα και οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν έχουν την αναλυτική σκέψη, το ανοιχτό μυαλό και την γνώση, που θα τους δώσει την ικανότητα και δυνατότητα της επιλογής.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το αλκοόλ και το "χόρτο". Σε κάποιες χώρες-κοινωνίες-πολιτισμούς θεωρείται παράνομο και η αιτία πολλών "κακών" το αλκοόλ και σε άλλες το "χόρτο" θεωρείται "καλό" και το αντίθετο, σε άλλες το "χόρτο" το χαρακτηρίζουν "κακό" και ναρκωτικό και δεν είναι αποδεκτό και το αλκοόλ "καλό" και είναι κοινωνικά και νομικά αποδεκτό.

Για να δούμε όμως τι γίνεται, ποια είναι η αλήθεια, να δούμε εάν η άποψη μας είναι κατόπιν έρευνας και γνώσης, ή εαν μας την έχουνε επιβάλλει και εκεί τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, μαζί με την επικρατούσα αντίληψη της κοινωνίας που μεγαλώσαμε.

Πρώτα να πάρουμε σαν δεδομένο ότι όλες οι ουσίες προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, δεν υπάρχει ουσία που να μην προκαλεί, το θέμα λοιπόν όμως είναι η σύγκριση των βλαβών και το κατά πόσο μια ουσία δεν είναι επικίνδυνη μόνο για αυτόν που την χρησιμοποιεί αλλά βάζει σε κίνδυνο και την ζωή των άλλων.

Εξάρτηση: Ποια από τις δύο αυτές ουσίες μπορεί να σου δημιουργήσει σωματική εξάρτηση με στερητικά σύνδρομα; Μόνο το αλκοόλ που είναι και η δυσκολότερη ουσία να απεξαρτηθείς, γιατί είναι κοινωνικά αποδεκτό, το βλέπεις παντού μπροστά σου και το χρησιμοποιούν όλοι οι φίλοι σου. Από το χόρτο αντιθέτως και δέκα χρόνια να κάνεις χρήση καθημερινά και αν προκύψει μια εβδομάδα χωρίς να κάνεις χρήση, δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα, το πολύ πολύ να σου λείψει κάπως ψυχολογικά, αλλά δεν θα έχεις κανένα σωματικό στερητικό σύνδρομο.

Θάνατοι: Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την χρήση χόρτου; Κανένας, μηδέν. Αλήθεια πόσα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα οφείλονται στο αλκοόλ και πόσους θανάτους αλλά και ανάπηρους έχουμε κάθε χρόνο από αυτά και πόσους άλλους θανάτους από κίρρωση του ήπατος λόγο χρόνιας χρήσης αλκοόλ;

Βία: Το χόρτο δημιουργεί βίαιες συμπεριφορές; Ασφαλώς και όχι, το αντίθετο, είναι κατασταλτικό τον ηρεμεί τον χρήστη, όπως ακριβώς δεν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και δεν κάνει παλαβομάρες με το αυτοκίνητο, αντιθέτως με το αλκοόλ που ευθύνεται και για πολλές μορφές ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για άλλες μορφές βίας γενικότερα.

Ναρκωτικά ή ψυχοτρόπα; Το χόρτο επιστημονικά και ιατρικά κατατάσσεται στα ψυχοτρόπα, δηλαδή η χρήση του δεν είναι ικανή να σου αλλάξει το συναίσθημα, αλλά απλά θα στο κάνει πιο έντονο. Εάν είσαι στεναχωρημένος να το νιώσεις πιο έντονα, εάν είσαι χαρούμενος το ίδιο, γενικότερα ενισχύει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις, δεν έχει την δυνατότητα να τα αλλάξει όμως. Το αλκοόλ από την άλλη κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που κάνουν και οι ουσίες που η επιστήμη κατατάσσει στα ναρκωτικά, δηλαδή επηρεάζει το συναίσθημα, μπορεί να στο αλλάξει, δηλαδή είσαι πεσμένος ψυχολογικά, μόλις πιεις μερικά ποτηράκια θα "ανεβείς", ενώ εάν είχες κάνει "χόρτο" θα είχες "πέσει" περισσότερο ψυχολογικά, γιατί θα στο είχε κάνει πιο έντονο το συναίσθημα αντί να στο αλλάξει.

Τώρα όλα τα άλλα που κάποιοι ερευνητές γράφουν για την βλάβη που δημιουργεί στο εγκέφαλο η μακροχρόνια χρήση χόρτου, ναι ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις που συνδέονται και με άλλες καταστάσεις, προβλήματα και αιτίες όμως, αλλά δεν μας βάζουν και δίπλα τις έρευνες με τις βλάβες που δημιουργεί το αλκοόλ στο εγκέφαλο για να μπορούμε να κάνουμε και την σύγκριση, τι "καίει" περισσότερο τον εγκέφαλο, γιατί άραγε;

Είσαι λοιπόν σίγουρος για το τι πραγματικά είναι "καλύτερο" και τι "χειρότερο", έχεις δική σου άποψη κατόπιν έρευνας και γνώσης ή και αυτήν την άποψη σου και επιλογή σου, στην έχουν επιβάλλει;

Για να καταλάβετε ακόμα περισσότερο μόνο να σας πω, ότι είδα πολλούς να σχολιάζουν "σοκαρισμένοι" από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά να τους διαφεύγει ότι είμαστε η χώρα με μακράν το ρεκόρ στην Ευρώπη κατανάλωσης, αγχολυτικών, ηρεμιστικών και γενικότερα ψυχοφαρμάκων και της νόμιμης χημείας. Δηλαδή ο λαός που όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι πρώτος στην νόμιμη χημεία και τα ψυχοφάρμακα σοκάρεται από την διεκδίκηση νομιμοποίησης του χόρτου. Μήπως θέλετε να αναφέρουμε και τις παρενέργειες από τα ψυχοφάρμακα που τόσο πολύ έχει λατρέψει βάση των στοιχείων αυτός ο μόνιμα σοκαρισμένος λαός, που συνέχεια πέφτει από τα σύννεφα; Ας το κάνουμε άλλη φορά δεν μας φτάνει και ο χώρος σήμερα, αλλά αντιληφθήκατε το πνεύμα μου και που το πάω, αυτό έχει σημασία.

Για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις θέλω να αποσαφηνίσω, δεν υποστηρίζω την χρήση του χόρτου, δεν λέω άντε παιδιά βγείτε και πάρτε ένα μπάφο στα χέρια, άλλωστε είμαι της άποψης ότι όσο λιγότερες εξαρτήσεις και "εξαρτήσεις" έχει ένας άνθρωπος τόσο πιο ελεύθερος είναι, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα και την ανάγκη να ξεφεύγουμε πνευματικά και ψυχικά με κάποια βοηθήματα κάποιες στιγμές, αρκεί αυτά να μην μας γίνονται εξαρτήσεις και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας και σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Απλά βρήκα την ευκαιρία μετά την μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα προχθές για την αποποινικοποίηση του "χόρτου" και διάφορα σχόλια που διάβασα στο facebook, από ανθρώπους που ζούνε στον μικρόκοσμο της γειτονιάς τους και του κοινωνικού περιβάλλοντος που μεγάλωσαν, να αποδείξω ότι εκτός από την θρησκεία, πόσα άλλα πράγματα μας επιβάλουν και εμείς πιστεύουμε ότι είναι επιλογή μας.

Υπάρχουν και άλλες πολλές απόψεις, πιστεύω, "ηθικές", στερεότυπα, προκαταλήψεις που μας επιβάλλουν, αλλά θα τα αναλύσουμε άλλη φορά, νομίζω όμως κάποιοι προβληματιστήκατε, αυτός ήτανε και ο στόχος του άρθρου άλλωστε, ο προβληματισμός που μας οδηγεί και προάγει την αναλυτική σκέψη.

 

Βρείτε τον Κλόουν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, εδώ