Υποκρίνομαι το κράτος

Υποκρίνομαι το κράτος

Υποκρίνομαι το κράτος. Όπως λέμε υποκρίνομαι για να υπάρχω. Αυτό το κράτος που λειτουργεί κατά περίπτωση, περίσταση και επιλεκτικά. Αυτός ο κρατικός μηχανισμός που δεν μπορεί να επιβάλει την λειτουργία των νόμων πολλές φορές απλών όπως ο αντικαπνιστικός σε όλους και για όλους υποκρίνεται το κράτος. Υποκρίνεται ότι υπάρχει για πολύ συγκεκριμένους αλλά ποταπούς και ανήθικους λόγους.

Λόγους που θα έλεγα ότι το κατατάσσουν στην κατηγορία μιας ανήθικης ομάδας που νέμεται στο όνομα της δήθεν ανάγκης για την ύπαρξη του, τους πόρους και των ιδρώτα όσων παράγουν. Υποκρίνεται το δήθεν λειτουργικό και αξιόπιστο φορέα ελέγχου, απονομής, κατανομής, διαχείρισης και σταθερότητας. Αντί αυτού μπροστά μας έχουμε ένα τρισάθλιο κατασκεύασμα που ελέγχει κατά περίσταση ή κατά παρέμβαση. Απονέμει με όρους και σε χρόνο διαγαλαξιακού ταξιδιού. Κατανέμει με όρους κομματισμού και πελατειακής λογικής. Διαχειρίζεται απερίσκεπτα, φαύλα, χωρίς όριο και χωρίς εντιμότητα. Χτισμένο πάνω στον κομματισμό με υλικά του τους μέτριους και κυρίως του χειρότερους. Δομημένο στη βάση μιας μακροχρόνιας ανήθικης και αμοιβαίας συνδιαλλαγής. Επιχρισμένο με τον μανδύα ενός ανέντιμου συντάγματος. Μεγαλωμένο με την βεβαιότητα ότι αποτελεί θεσμό από μόνο του τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Αυτό το υποκριτικό κράτος πολλών ταχυτήτων. Όπου το επίθημα -κρατία έχει αναχθεί σε μέγιστη αξία προσδίδοντας σε λέξεις όπως η εύνοια, η οικογένεια, ο πλούτος, ο θεός το πλέον ευτελές περιεχόμενο. Όπου η αναξιοκρατία αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Αυτό που θεωρεί ότι ο πολίτης έχει αξία ανάλογα με την κομματική του ταυτότητα, τους «γνωστούς», τους «δικούς», τους «φτασμένους», τους «πιασμένους» και όλους τους παρόμοιους. Αυτού που συνεχώς του διαφεύγουν τα σημαντικά και ασχολείται με τα ελάχιστα.

Ο «εχθρός» μας λοιπόν είναι αυτό το κατασκεύασμα. Αυτό που μόνοι μας φτιάξαμε με τις συμπεριφορές μας. Με τις μεθοδεύσεις μας. Με τις αναβολές κάθε είδους. Με την προχειρότητα. Την κακή ποιότητα. Το ελάχιστο κόστος. Υποκρινόμενοι. Γιατί αυτό το κράτος είναι η απεικόνιση αυτής της κοινωνίας αυτής της χώρας.

 

Facebook: Georgios Voloudakis