Τα νύχια του συντηρητισμού

Τα νύχια του συντηρητισμού

Από το 2011 ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να καταφέρει κάτι αυτονόητο που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι δεδομένο δικαίωμα, την αποτέφρωση των νεκρών. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος η αποτέφρωση των νεκρών απαγορευόταν και πράγματι είναι άξια απορίας η στάση αυτή της πολιτείας, που αρνείται το δικαίωμα της τελευταίας επιθυμίας του θανόντος.

Η στάση αυτή εμπνέεται κατά κύριο λόγο από την σθεναρή αντίσταση της Εκκλησίας που στον 21ο αιώνα μας δείχνει μια επιτυχημένη (δυστυχώς) μεσαιωνική τακτική αντίδρασης και εν τέλει επιβολής.

Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα οι οικογένειες των ατόμων που ήθελαν να  αποτεφρωθούν να καταφεύγουν για αυτό το βαρύ καθήκον στην Βουλγαρία (όπου επιτρέπεται η καύση) από το να εκτελούν αυτό το θλιβερό χρέος στην ιδία τους την χώρα.

Από το 2011 φαίνεται ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μόλις φέτος το καλοκαίρι η πολιτεία προωθεί την  δυνατότητα καύσης των νεκρών με μια απλή δήλωση και την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Στην Θεσσαλονίκη τώρα  με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, στην ιδιόκτητη έκταση των 500 στρεμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως, που έχει επιλεγεί, θα κατασκευαστεί ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν όλες οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες. Βέβαια αν και ο χώρος είναι του δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στα όρια του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη από την άλλη πλευρά κατά το παρελθόν δεν είχε εγκρίνει, μετά από αίτημα του κεντρικού δήμου, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο χωροθέτησης του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών (Κ.Α.Ν.).  Κατά του αιτήματος του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν ταχθεί στο δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας – Χορτιάτη η παράταξη του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, καθώς και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.                 

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ο κύριος Καϊτετζίδης αρνείται να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι λόγοι της άρνησης του κύριου Καϊτετζίδη αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να αρνείται   την υλοποίηση της τελευταίας επιθυμίας  του θανόντος στον τόπο καταγωγής του.

Στην Ελλάδα αυτό το θέμα το έχουμε μετατρέψει σε ζήτημα που η υλοποιησή του θα λειτουργήσει σαν δείχτης  πρόοδου  οπότε κατόπιν τούτου είναι στο χέρι  του κυρίου Καϊτετζίδη να  αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε ως κοινωνία ,αποδεχόμενοι την ελευθερία της επιλογής, ή θα επαληθεύσει το ότι τα νύχια του συντηρητισμού (ενός συντηρητισμού επικίνδυνου και απάνθρωπου) όσο και  της οπισθοδρόμησης είναι βαθιά χωμένα και έτοιμα να ξεσκίσουν ακόμα περισσότερο  τις σάρκες αυτής της κοινωνίας επικυρώνοντας τον θρίαμβο των «αόρατων δυνάμεων», όπως τις χαρακτήρισε ο κύριος Μπουτάρης, που δεν θέλουν  την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη.