Παπαγαλίζοντας “κακές” λεξούλες σε -ισμός

Παπαγαλίζοντας “κακές” λεξούλες σε -ισμός

Αναγκασμένοι να βιώνουμε τον απόηχο ενός παροξυστικού παραληρήματος γύρω από τη eurovision, τις "πολιτικές" εκλογές και τον εκάστοτε προεκλογικό αγώνα διαφόρων κομμάτων, για να μην ξεχάσουμε και τα όσα μέχρι χθες θεωρούσαμε κοινές παραδοχές, καλό είναι να θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα για λέξεις που λήγουν σε -ισμός!

Όσοι από εσάς αναρωτηθείτε, πού κολλάει η eurovision με τις εκλογές, η απάντηση είναι απλή· Όλοι αυτοί που πριν δύο εβδομάδες σχολίαζαν την Κοντσίτα και τις τρίχες της, τώρα ως "πολίτες" πια, καλούνται να αξιολογήσουν και να ψηφίσουν το Ποτάμι, τη Νέα Δημοκρατία, τον Σύριζα … και πάει λέγοντας. Το θλιβερό είναι πως τα επιχειρήματα κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος και ακολουθούν την ίδια "μη λογική" ότι-του-φανεί-του-κολλητού-μας-πλέον-λωλοστεφανή! Και φυσικά με τον ίδιο τρόπο που θα ψήφιζαν (αν ήταν free-of-charge) για το νικητή της Eurovision, ψηφίζουν τώρα για το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και όλους τους παρατρεχάμενους στις εκλογές, που είναι τζάμπα! 

Όλα αυτά όμως είναι λίγο-πολύ γνωστά σε καθένα από τους λιγοστούς πολίτες που απέμειναν σε αυτή τη χώρα. Εδώ θέλω να μιλήσουμε για τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο καθένας κατά το δοκούν (όπως του καπνίσει δηλαδή), με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, στην απουσία της οποίας έχουμε πλέον συνηθίσει, αλλά πλέον να κινδυνεύουμε να πέσουμε όλοι στην παγίδα των λέξεων που λήγουν σε -ισμός. Αν για παράδειγμα εγώ ξέρω τι σημαίνει σεξισμός και εσύ αποκαλείς το σποτάκι που έβγαλε το Ποτάμι σεξιστικό, στο μυαλό μου θα δημιουργηθεί μία λάθος εικόνα, την οποία ίσως να μη μπορέσω να αναιρέσω, ακόμα και όταν μόνος μου διαπιστώσω ότι τίποτα σεξιστικό δεν το διακρίνει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ολημερίς και ολονυχτίς ακούμε και διαβάζουμε παντού να λένε, πως όλοι αυτοί που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν είναι ρατσιστές, απλά αγανακτισμένοι πολίτες. Τόσες φορές που το έχουμε ακούσει θα ξεχάσουμε τι σημαίνει στην τελική ο ρατσιστής, και θα ευχόμαστε "καλή δύναμη" σε όποιον υποστηρίζει Χρυσή Αυγή.

Για να σταματήσει λοιπόν αυτό το θέατρο του παραλόγου που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να σταματήσουμε να κολλάμε ταμπέλες στους ανθρώπους, αλλά και να μην κάνουμε πως δε βλέπουμε εκείνες που μερικοί μόνοι τους κολλάνε στο κούτελό τους, κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους ή φέρονται σαν πίθηκοι με νοητικά προβλήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους ας γυρίσουμε όλοι μαζί για λίγο στο δημοτικό, μήπως και αυτή τη φορά μας ακουμπήσει λίγο περισσότερο αυτή η έρμη η παιδεία! Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνουν οι παρακάτω τρεις έννοιες, μήπως και σταματήσουμε να τις παπαγαλίζουμε σε κάθε "κατά φαντασίαν" ευκαιρία!

Ρατσισμός: Η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της "καθαρότητάς της" και στην κυριαρχία της επί των άλλων. Αν λοιπόν για παράδειγμα στο λεωφορείο αποφεύγεις να κάτσεις δίπλα σε αλλοδαπούς, γιατί πιστεύεις πως θα σε κλέψουν ή απλά σιχαίνεσαι βρε παιδί μου, τότε μάλλον είσαι ρατσιστής. Το ίδιο συμβαίνει και αν το λεξιλόγιό σου βρίθει φράσεων όπως: "αν δεν  τους αρέσει να πάνε στη χώρα τους", "δε φτάνει που μας κουβαλήθηκαν", "όλοι αυτοί ίδιοι είναι", "ήρθαν εδώ για να κλέβουν και να σκοτώνουν" και άλλων τέτοιων προτάσεων γεμάτων αγάπη προς τον συνάνθρωπο… ωπ, συγγνώμη ξέχασα πως δε μιλάς για ανθρώπους, αφού άνθρωπος είναι μόνο ο «Ελληνάρας» ! 

Προσοχή! Αν βρίσκεις καλή ιδέα να χτίσουμε τα σύνορα και γιατί όχι και τους μετανάστες ή κάθε φορά που υπάρχει είδηση για λαθρομετανάστες που πνίγηκαν κατά μεσής του Αιγαίου, η πρώτη σου σκέψη είναι "καλά να πάθουνε",  τότε δεν είσαι απλά ρατσιστής αλλά και ψυχοπαθής. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις και εάν ανήκεις, η βοήθεια του ψυχολόγου θα είναι πολύτιμη, αφού θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις πως στο δημοτικό σε κορόιδευαν τα άλλα παιδάκια. Εάν, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισες τον εαυτό σου στις παραπάνω περιγραφές, συνεχίζεις να υποστηρίζεις πως δεν είσαι ρατσιστής αλλά εθνικιστής ή αγαπάς την πατρίδα σου, άνοιξε ένα λεξικό και στη συνέχεια πήγαινε και εσύ σε έναν ψυχολόγο! Εσύ μπορεί να τις έτρωγες και να μην το θυμάσαι!

Φασισμός: Δικτατορικό, αστικό, πολιτειακό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και την εξάρτηση της κρατικής εξουσίας, που ασκείται τρομοκρατικά. Αντιθ. δημοκρατία, φιλελευθερισμός (όχι φυσικά με την έννοια που νομίζετε ορισμένοι ψευτοφιλελεύθεροι, προσοχή μην πάθετε ταύτιση). Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ο χρυσαυγίτης που πάει στη λαϊκή και σπάει τους πάγκους όσων δεν έχουν άδεια ή απλά δεν πληρούν τα αισθητικά/εθνικιστικά του κριτήρια, είναι ένα δείγμα φασιστικής συμπεριφοράς, γιατί πουθενά σε κανένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν πρέπει να εφαρμόζεται με τη βία ο νόμος. Εξίσου φασιστική είναι και η κυβέρνηση, η οποία αναγκάζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να "ζει" με πολύ λιγότερα απ’ όσα θα του επέτρεπαν να καλύψει τις βασικές, ανθρώπινες ανάγκες του. Κεκαλυμμένοι φασίστες είναι και όσοι πριν κοιμηθούν ονειρεύονται απόλυτη κυριαρχία πάνω στις ζωές των άλλων, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας σου γλύφουν τα πατουσάκια μέχρι να μπορέσουν να έρθουν σε εκείνο το σημείο, που θα τους επιτρέπει να συνθλίψουν κάθε ελεύθερη έκφανση της ατομικής σου ταυτότητας. 

Να θυμάστε πως οι περισσότεροι φασίστες δεν εμφανίζονται υπό το φως του ηλίου. Απόδειξη ότι μόλις βυθιστήκαμε αρκετά στο σκοτάδι και στην απόγνωση, βγήκαν όλοι από τις τρύπες τους. Λυπάμαι, αλλά όσοι ψηφίζουν ναζιστικά μορφώματα δεν είναι οι αγανακτισμένοι αυτού του τόπου. Είναι οι φασίστες-ρατσιστές που βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν το ποιοι πραγματικά είναι (έστω και μυστικά με την ψήφο τους) ή οι αμαθείς και οι ανόητοι αυτού του τόπου. Όποιοι αγανακτισμένοι διαβάζετε, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο σχετικά με το αν συμφωνείτε με την ιδεολογία και τις πρακτικές της χρυσής αυγής. Όλοι αγανακτισμένοι είμαστε, αλλά μάλλον μερικοί ξεχάσατε τι σας έφτασε στο σημείο να αγανακτήσετε ή απλά είστε αγανακτισμένοι με τους συνανθρώπους σας εδώ και χρόνια. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε πηγαίνετε στην πλησιέστερη βιβλιοθήκη. Εκεί θα σας βοηθήσουν!

Σεξισμός· Η αντίληψη, νοοτροπία διακρίσεων εις βάρος του γυναικείου φύλου. βλ. σποτ για το Ποτάμι! [χάρηκες ε; Εσένα που συμφωνείς με την παραπομπή, θα σε περιμένουμε λίγο.. Άνοιξε το λεξικό και ψάξε τις λέξεις· αντίληψη και διάκριση! (…)] Κατ’αρχήν πρέπει να καταστήσω σαφές, πως δε συμφωνώ με το ότι η λέξη σεξισμός αναφέρεται αποκλειστικά στις διακρίσεις εις βάρος του γυναικείου φύλου. Αυτό από μόνο του το βρίσκω "σεξιστικό". Όπως και με την περίπτωση του φεμινισμού, κανείς πρέπει να συνειδητοποιήσει πως όταν έχεις ανάγκη να υπερασπιστείς την ανωτερότητα του φύλου στο οποίο ανήκεις , τότε από την αρχή του αφαιρείς το δικαίωμα στην ισότητα. Δε θα αναλύσω εδώ όμως τα προβλήματα του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο δυστυχώς κατάφερε να πετύχει μόνο μία επιφανειακή επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στο γυναικείο φύλο (αν και η επιφάνεια έχει την αξία της). 

Με μεγάλη μου απογοήτευση, είδα πολλούς να σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τα προεκλογικά σποτάκια (Ποτάμι) με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες σεξιστικά. Προσωπικά, τα είδα με μεγάλη προσοχή αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω πού έγκειται ο σεξισμός. Κατάλαβα όμως πως έχουμε φτάσει στο σημείο να παρεξηγούμε πράγματα που δεν πρέπει, ενώ ταυτόχρονα αφήνουμε τα σημαντικά να περνάνε απαρατήρητα. Είναι σεξισμός λοιπόν να επιλέγει μία ενήλικη γυναίκα να συμμετάσχει σε ένα σποτ και να μας μιλήσει για την "πρώτη της φορά" στο ρόλο του ψηφοφόρου, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη σεξουαλική της ζωή. Γιατί όμως δεν είναι σεξισμός όταν εσύ θεωρείς πως ως γυναίκα δεν πρέπει να αστειεύεται με την σεξουαλικότητά της και όταν αμφισβητείς πως είναι σε θέση να το κάνει, χωρίς να έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης κανενός; 

Εσύ λοιπόν που έσπευσες να τη σώσεις από όσους τη χρησιμοποιούν ως αντικείμενο, μήπως πρέπει να κοιτάξεις στον καθρέφτη για να δεις τον σεξιστή που τόσο απεγνωσμένα ψάχνεις; Ο μόνος που κάνει διακρίσεις σε βάρος τον γυναικών είσαι εσύ, που θεωρείς πως η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι κάτι διακριτό από την αντρική. Απόδειξη, πως το βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια από το Ποτάμι με έναν άντρα πια να μιλάει για την πρώτη του φορά, δεν έλαβε ούτε τα μισά αρνητικά σχόλια. Μήπως λοιπόν δεν είναι σεξιστής αυτός που προβάλλει τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά αυτός που πιστεύει πως αυτή δε θα έπρεπε να προβάλλεται; Να υπενθυμίσω πως μιλάω αποκλειστικά για τα σποτ, αφού κάθε μέρα γινόμαστε όλοι μάρτυρες χυδαίας εκμετάλλευσης και διακρίσεων σε βάρος, τόσο των αντρών και όσο και των γυναικών.  Όλοι έχουν δικαίωμα στο να πέσουν θύματα σεξισμού! Ίσα δικαιώματα στην προστασία από κάθε είδους "σεξισμό", σε γυναίκες και άντρες! Όχι στον "σεξισμό" του σεξισμού! 

Επειδή συχνά λέω να αγαπάτε χωρίς ταμπέλες... να μην είστε ρατσιστές, φασίστες και "σεξιστές" του σεξισμού, να σας αγαπάμε! Και να θυμάστε! Πριν αρχίσετε να παπαγαλίζετε λέξεις, σιγουρευτείτε για το τι ακριβώς αυτές σημαίνουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να παραχθεί ένας γόνιμος διάλογος για την επίλυση των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων, που μαστίζουν αυτόν τον τόπο.

Υ.Γ. Σε όσους αντιλαμβάνονται τις έννοιες ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιά, αφιερωμένο το μήνυμα της εικόνας με όλη μου την αγάπη! "Είμαστε όλοι ίσοι!" Οι υπόλοιποι που δε σας συγκινούν αυτά, αρκεστείτε σε αυτό που μένει αν αφαιρέσετε όσα σας αφήνουν παγερά αδιάφορους…από μια μούντζα ο καθένας λοιπόν, σκέτη, χωρίς αγάπη!