Το επικερδές εμπόριο των μαλλιών

25.11.2017
Το επικερδές εμπόριο των μαλλιών

Μια απίστευτη βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ έχει στηθεί γύρω από τα μαλλιά γυναικών και ανδρών στην Ινδία και την Κίνα, τα οποία πωλούνται σε υψηλές τιμές, εν αγνοία των ανθρώπων που τα προσφέρουν.

Οι τρίχες αυτές χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν περούκες ή εξτένσιον και η τιμή τους μπορεί να φτάσει τα χίλια ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα τους.

Στην Ινδία, την Κίνα, αλλά και την ανατολική Ευρώπη, εκπρόσωποι εταιρειών περιηγούνται στα χωριά και ζητούν από τις γυναίκες που πλήττονται από τη φτώχεια, να πουλήσουν τα μαλλιά τους για μια μικρής αμοιβής.

Μερικές φορές, οι σύζυγοι εξαναγκάσουν τις γυναίκες να πουλούν τα μαλλιά τους, ενώ και τα παιδιά στις παραγκουπόλεις ξυρίζουν τα κεφάλια τους, με αντάλλαγμα παιχνίδια.

Ωστόσο, αίσθηση πορκαλεί ότι πολλοί ναοί στη Νότια Ινδία συγκεντρώνουν εκατομμύρια ευρώ από θρησκευτικές τελετές κουρέματος που πραγματοποιούν προσκυνητές χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνουν τα μαλλιά τους.

Οι δωρητές μαλλιών, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί, δεν πληρώνονται και θεωρούν ότι η προσφορά τους γίνεται για να έχει καλή υγεία η οικογένεια τους ή να πάνε καλά στο σχολείο τα παιδιά.

 Για το θέμα έχει ξεσπάσει διαμάχη, στο επίκεντρο της οποία βρίσκεται ο ναός Βενκατεσουάρα, στην ορεινή πόλη Τιρουμάλ, στο Αντρά Πραντές της Ινδίας.

hairb.jpg

Είναι ο πλουσιότερος ναός στον κόσμο, όσον αφορά τις δωρεές από τους πιστούς. Κατά μέσον όρο τον επισκέπτονται 50.000 έως 100.000 προσκηνητές ημερησίως.

Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς υποβάλλονται σε τελετουργικό ξύρισμα του κεφαλιού. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στον Βισνού, που θεωρείται από τις κύριες θεότητα του Ινδουισμού.

Ο θρύλος λέει ότι κάποτε χτυπήθηκε στο κεφάλι και ένα τμήμα του κρανίου του έμεινε χωρίς μαλλιά. Αλλά μια ουράνια πριγκίπισα έκοψε λίγα από τα μαλλιά της και με μαγικό τρόπο τα εμφύτευσε στο κεφάλι του.

Ο Βισνού εντυπωσιαστήκε από τη θυσία της και έδωσε εντολή στους πιστούς, που πήγαιναν στην κατοικία του, να προσφέρουν τα μαλλιά τους σε αυτόν, ώστε ο ίδιος να τα παραδίδει στην πριγκίπισα.

Με βάση αυτόν το θρύλο ή παραλλαγές του, οι ευσεβείς Ινδουιστές βοηθούν τον Βισνού να εκπληρώσει το χρέος του προσφέροντάς του τα μαλλιά τους.

haira.jpg

Σε παλαιότερες εποχές, τα μαλλιά ρίχνονταν στο ποτάμι. Αλλά σήμερα πωλούνται σε αγοραστές από δυτικές χώρες μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, οι οποίες αποφέρουν στον ναό μεταξύ 3-6 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Καθημερινά, 500 έως 600 κουρείς εργάζονται εκεί και ξυρίζουν πάνω από 20.000 κεφάλια. Καλάθια γεμάτα με μαλλιά συλλέγονται κάθε έξι ώρες και αποθηκεύονται σε μια τεράστια αποθήκη, όπου οι τρίχες φτάνουν μέχρι το γόνατο.

Τα μαλλιά στη συνέχεια ξετυλίγονται και ταξινομούνται με βάση το μήκος και τα χρώματα. Στη συνέχεια, πλένονται, επεξεργάζονται και στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο.

venkateswara.jpg

Τα ινδικά μαλλιά είναι περιζήτητα επειδή είναι φυσικά μεταξωτά και οι περισσότερες αγρότισες που τα δωρίζουν, δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τεχνητές βαφές. Μάλιστα, μερικά μαλλιά δεν έχουν κοπεί ποτέ πριν.

Πάντως, οι μακρύτερες τρίχες, πάνω από 40 εκατοστά, είναι πιο φτηνές και κοστίζουν από 300-450 δολάρια το κιλό. Η καλύτερη ποιότητα μαλλιών πωλείται μερικές φορές έως 800 δολάρια το κιλό.

Τα κοντύτερα μαλλιά χρησιμοποιούνται για στρώματα, για να δημιουργήσουν φίλτρα λαδιού ή εξάγονται για αμινοξέα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες της ινδικής τρίχας αγοράζεται από την εταιρεία «Great Lengths International», με έδρα την Ιταλία που φτιάχνει εξτένσιον.

Η Great Lengths εξάγει εξτένσιον σε 60 διαφορετικές χώρες και πάνω από 40.000 κομμωτήρια. Σε ένα από αυτά στο Λονδίνο μια περούκα ή εξτέσιον μεγάλων διαστάσεων ξεπερνά και τα 1.100 δολάρια και διαρκεί μέχρι έξι μήνες.

Διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Πάρις Χίλτον και η Μπιγιονσέ, είναι μερικές από τις διάσημες πελάτισσες της Great Lengths.

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι η αποσύνδεση μεταξύ των αγοραστών υψηλής μόδας και των φτωχών προμηθευτών αυτού του εμπορεύματος.

Πολλοί πιστοί δεν γνωρίζουν ότι τα μαλλιά τους χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εξτένσιον χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όταν μάλιστα οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει αυτό...

Πάντως, οι αξιωματούχοι των ναών έχουν υπερασπιστεί την απόφασή τους να πωλούν τα μαλλιά που δωρίζονται, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που εισπράττονται κατευθύνονται απευθείας στην τοπική κοινότητα για τη χρηματοδότηση ιατρικής βοήθειας, εκπαιδευτικών συστημάτων και άλλων σημαντικών έργων υποδομής.

Ο ναός Βενκατεσουάρα είναι ένας από τους πολλούς ναούς που ασχολούνται με αυτή την επιχείρηση. Οι ινδικοί ναοί κερδίζουν,συνολικά, πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις πωλήσεις μαλλιών.

 hair.jpg

Πηγή: snoopit24.com