Πώς οι φλούδες πορτοκαλιών ανέστησαν ένα δάσος

05.09.2017
Πώς οι φλούδες πορτοκαλιών ανέστησαν ένα δάσος

Πριν από 20 χρόνια, δύο οικολόγοι που αγωνίζονταν για τη διατήρηση των τροπικών οικοσυστημάτων της Κόστα Ρίκα έπεισαν έναν μεγάλο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού να δωρίσει μέρος της δασικής γης του σε ένα εθνικό πάρκο σε αντάλλαγμα του δικαιώματος να ρίχνει εκεί τεράστιες ποσότητες φλούδων πορτοκαλιού. Κανείς δεν είχε ιδέα τι θα γινόταν...

Το 1997, ο Daniel Janzen και η Winnie Hallwachs, δύο σύζυγοι οικολόγοι που συνεργάστηκαν με το Εθνικό Πάρκο Área de Conservación Guanacaste στην Κόστα Ρίκα και πρότειναν στην εταιρεία Del Oro ένα σχέδιο για να σώσουν ένα κομμάτι παρθένου δάσους.

floydes-portokalion-anestisan-ena-dasos-University-of-Pennsylvania.jpg

Να σημειώσουμε εδώ ότι η διάθεση των τόνων των φλοιών από τα πορτοκάλια συνήθως συνεπάγεται την καύση τους επί πληρωμή ή επίσης την απόρριψή τους σε χώρο υγειονομικής ταφής επίσης επί πληρωμή – συνεπώς η πρόταση ήταν πολύ ελκυστική.

Η Del Oro έριξε πολλούς τόνους στην Area de Conservación Guanacaste, αλλά έναν χρόνο μετά την υπογραφή του συμβολαίου, η TicoFruit, άλλη εταιρεία χυμών και ανταγωνίστρια της Del Oro, αμφισβήτησε τη συμφωνία στο δικαστήριο, κερδίζοντας στο τέλος. Έτσι η συμφωνία μεταξύ Del Oro και πάρκου διακόπηκε. Για τα επόμενα 15 χρόνια, κανείς δεν παρακολουθούσε αυτό το τεμάχιο γης που ήταν καλυμμένο με φλούδες ούτε το είχε επισκεφθεί ποτέ.

floydes-portokalion-anestisan-ena-dasos0.jpg

Στη συνέχεια, το 2013, ο Daniel Janzen ανέφερε την ιστορία του στον βιολόγο Timothy Treuer, από το πανεπιστήμιο Princeton, ο οποίος αποφάσισε να επισκεφθεί εκείνη την υποβαθμισμένη γη που είχε καλυφθεί με απόβλητα φρούτων πριν από 15 χρόνια. Αυτό που είδε σόκαρε τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του.

floydes-portokalion-anestisan-ena-dasos4.jpg

“Το μέρος ήταν εντελώς γεμάτο με δέντρα και αμπέλια. Ο χώρος ήταν πιο εντυπωσιακός από όσο θα μπορούσα να φανταστώ, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της γης εκεί δεν είχαν τόσο πυκνή βλάστηση”, είπε εκείνος. Όμως αυτή η οπτική διαφορά δεν ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει ότι οι φλούδες των πορτοκαλιών ήταν υπεύθυνες για την ανανέωση της ζωής των φυτών. Η Treuer και η ομάδα του πέρασαν μήνες λαμβάνοντας δείγματα, αναλύοντας και συγκρίνοντάς τα.

floydes-portokalion-anestisan-ena-dasos.jpg

Βρήκαν εν τέλει “δραματικές διαφορές μεταξύ των περιοχών που καλύπτονταν με φλούδες πορτοκαλιού και των άλλων. Οι πρώτες είχαν πλουσιότερο έδαφος, περισσότερη βιομάζα δέντρων, μεγαλύτερο πλούτο των ειδών των δένδρων και μεγαλύτερη μείωση δασικών πυρκαγιών. Αυτή είναι μια από τις μοναδικές περιπτώσεις που έχω ακούσει ποτέ για το πού μπορεί να υπάρχει οικονομικά αποδοτική δέσμευση άνθρακα”, ανέφερε ο Treuer.

Πηγή: perierga.gr