«Μπουχάρια» – «Νοχτάρια» Μικροβάλτου: Η μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης

07.10.2016
«Μπουχάρια» – «Νοχτάρια» Μικροβάλτου: Η μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης

Το εντυπωσιακό φαινόμενο των γεωμορφολογικών σχηματισμών «Μπουχάρια – Νοχτάρια» 40 χιλιόμετρα νοτίως της Κοζάνης, έγινε αντικείμενο προσπάθειας ερμηνείας από διάφορους μύθους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φυσικούς σχηματισμούς, οι οποίοι προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους που ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια.

mpouxaria-3.jpg

Τα «Μπουχάρια» έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας, η οποία αποτελείται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την κορυφή από τις κολώνες αυτές καλύπτει ένας σχιστόλιθος βράχος, ο οποίος έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους είκοσι, ενώ το ύψος τους ξεκινά από δύο και φτάνει τα έξι και τα επτά μέτρα.

mpouxaria-23.jpg

Η ονομασία της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης οι κωνικοί σχηματισμοί, δηλαδή τα «Νοχτάρια», τα οποία θυμίζουν μικρές πυραμίδες.

mpouxaria-8.jpg

Τα «Νοχτάρια» είναι ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστόλιθο καπέλο. Εκτείνονται κατά μήκος του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια με την περιοχή του Λιβαδερού. Η πρώτη εικόνα η οποία δημιουργείται στον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς τον καθηλώνουν με τη μορφή τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν διάφορα χαρακτηριστικά ονόματα στους σχηματισμούς αυτούς, όπως «Άτλαντες», «Καρυάτιδες», «Φρουρός», κλπ.

mpouxaria-13.jpg

Η διάμετρος τους κυμαίνεται από μισό έως και δύο μέτρα. Η κορυφή τους είναι καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, οι οποίες αποτελούν και τη γενεσιουργό τους αιτία. Πυραμιδοειδείς σχηματισμοί φτιάχνουν τα «Νοχτάρια», τα οποία εκτείνονται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό δάσος εξάρσεων, διαφόρων μεγεθών.

mpouxaria-2.jpg

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο σχηματισμός των «Μπουχαριών» ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια. Ακολουθώντας το μονοπάτι κι έχοντας οδηγό και συντροφιά το μικρό ρέμα, ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει αυτό το τεράστιο γεωπάρκο και μετά από δύο ώρες περίπου να τερματίσει στη Βογγόπετρα, στον ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

mpouxaria-12.jpg

Η προσέγγιση των «Μπουχαριών» επιτυγχάνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (2,5 χιλιομέτρων) που οδηγεί σε αυτά το Μικρόβαλτο.

ellada-mpouxaria-10.jpg

mpouxaria4roumani.jpg

mpouxaria-1.jpg

mpouxaria-14.jpg

mpouxaria-11.jpg

mpouxaria-7.jpg

mpouxaria-6.jpg

mpouxaria-5.jpg

mpouxaria.jpg

mpouxaria-17.jpg

mpouxaria-21.jpg

mpouxaria-19.jpg

MPOU01.jpg

mpouxaria1.jpg

mpouxaria4.jpg

mpouxaria3.jpg

mpouxaria4article.jpg

mpouxaria40.jpg

mpouxaria2.jpg

mpouxaria-16.jpg

mpouxaria44.jpg

 

Πηγή: visit-msv.gr