Βαλλιστική: Μια πυροβολημένη επιστήμη!

Ναι, έτσι βγαίνει μια σφαίρα απο ένα όπλο. Εδώ, AK-47. Ναι, έτσι βγαίνει μια σφαίρα απο ένα όπλο. Εδώ, AK-47.

(Το Zyklon B γράφει τη στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Πάντα το έλεγα πως η τηλεόραση κάνει μεγάλο κακό στη νεολαία: ο Big Brother σου προσφέρει νέα πρότυπα μαγκιάς και γκομενοσύνης, τα μαστεροσέφια και συναφή σε μαθαίνουν να μαγειρεύεις ακόμα και αν είσαι ατάλαντη μαϊμού που μέχρι χθες νόμιζε πως το "ρούμπαρμπ" είναι ο ήχος που κάνεις όταν ρευτείς και φυσικά οι ειδήσεις που αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν το έργο της πολτοποίησης του εγκεφάλου σου. Όχι πως σε πειράζει ιδιαίτερα, με όποιον δάσκαλο κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις και θα το θεωρείς νορμάλ στο τέλος. Μη σου πω ότι θα το απολαμβάνεις κιόλας, θα ηδονίζεσαι με το πόσο καλά έχεις μάθει το ποιηματάκι!

 

Μέσα όμως στα παραπάνω μας έχουν έρθει και ξενόφερτες "ιδιαίτερες" σειρές που αποτελούν τη χαρά ή το μίσος του κάθε ανώμαλου γκικιού: Ο M.D. House σου έμαθε να κάνεις διαγνώσεις σε σένα και σε φίλους, με το μυαλό σου να πηγαίνει πρώτα στις πιο εξωτικές εκδοχές ασθενειών. Έτσι, τα μισό-μιλάς τα "γαλλικά" της ιατρικής και μου περνιέσαι για ψαγμένος γνώστης - άσχετα που τα μισά από όσα νομίζεις πως γνωρίζεις είναι μπούρδες. Από την άλλη σειρές όπως το CSI, Dexter και το NCIS σε μετατρέπουν σε ξεφτέρι της σήμανσης, έχεις μάθει να παίρνεις αποτυπώματα, γνωρίζεις πως η γύρη ενός φυτού μπορεί να ταυτοποιηθεί μορφολογικά με μικροσκόπιο και χαζογελάς όταν τα μουλιασμένα από το ξεραμένο σπέρμα ρούχα σου φωσφορίζουν στο blacklight "όπως σε σκηνή βιασμού". Η υπόθεση δεν είναι αστεία, ούτε καθαρά Ελληνικό φαινόμενο, όπως υποδηλώνει πλέον ο όρος "CSI effect".

Κατά το "CSI effect" ο "κοσμάκης" υπερεκτιμάει τις δυνατότητες της επιστήμης, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στο νομικό σύστημα και ενίοτε οι εγκληματίες "ξυπνάνε" αποκρύπτοντας τα βήματά τους καλύτερα διότι γνωρίζουν για το τι στοιχεία ψάχνει η σήμανση. Πλέον ακόμα και ο πιο ντούγανος ψυχάκιας γνωρίζει πως το να σκουπίζεις τα αποτυπώματά σου από τις επιφάνειες που άγγιξες είναι τόσο βασικό όσο το να σκουπίζεις τον κώλο σου: αν δεν το κάνεις, αργά ή γρήγορα θα χάσεις πολλούς φίλους.

Όχι όμως, δεν σε ενοχλούν τούτα. Ούτε σε ενοχλεί πως πολύς κόσμος έχει τη ψευδαίσθηση ότι οι επιστήμονες δουλεύουν στο εργαστήριο κάτω από χαμηλό/κρυφό μπλεδίζον  φωτισμό για να φαίνονται πιο σέξυ όταν τρέχουν το DNA sequencing - θέλει στιλ! Ούτε σε ενοχλεί, πάλι, πως γνωρίζεις πολύ καλά πως για να ταυτοποιήσεις μια ουσία που βρέθηκε στο αίμα κάποιου πρέπει να "διαβάσεις" παράξενες κορυφές διαγραμμάτων φασματογράφου μάζας, χωρίς να έχεις στα χέρια σου υπερεξοπλισμό που κλάνεις και σου λέει αυτόματα τι έφαγες για μεσημεριανό.

Αυτό που σε ενοχλεί είναι που όλες οι συμβουλές της μαμάς σου πήγαν στράφι. Ακόμα θυμάσαι με πόση στοργή σου υπενθύμιζε να μαζεύεις τους κάλυκες που φτύνει το όπλο σου ή τις χρησιμότατες παραινέσεις περί τεμαχισμού την πρώτη φορά που έφερες το πτώμα της κοπέλας σου σπίτι. Πάνω από όλα είσαι ένα freaky γκικιό που "αγαπάει research" και θεωρεί πως τέτοιες σειρές φτηναίνουν το θαυμαστό του έργου σου, αφαιρούν κάτι από την μαγεία του DIY εγκλήματος. Σου λείπει η μαμά, και θέλεις κάποιον να στο δώσει πατροπαράδοτα, όχι ψυχρά όπως στις σειρές. Κάπου εδώ έρχομαι εγώ, να σου θυμίσω τα παλιά καθώς σου ψιθυρίζω κάτι ψιλά περί βαλλιστικής. Νιώσε λοιπόν άνετα να κουρνιάσεις στην αγκαλιά μου κατά τη διάρκεια αυτού του άρθρου και αν θες μάλαζε απαλά με τα χειλάκια σου τις ρώγες μου, όπως ακριβώς έκανες με τη μανούλα!

Βαλλιστική; Τι είν' τούτο;


Η βαλλιστική είναι η επιστήμη που μελετάει την κίνηση, τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα των βλημάτων. Εδώ δεν αναφέρομαι στους φίλους σου και σε εσένα, για εσάς η επιστήμη έχει σηκώσει προ πολλού τα χέρια και τα πόδια ψηλά. Μιλάμε για βλήματα όπως σφαίρες, σκάγια και μεγαλύτερα αντικείμενα. Η βαλλιστική είναι πολύ μεγαλό πεδίο έρευνας αλλά το κομμάτι της που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι η εγκληματολογική βαλλιστική. Με απλά λόγια "τι συμβαίνει όταν πυροβολώ με ένα όπλο", "τι ακριβώς συμβαίνει όταν η σφαίρα χτυπάει τον στόχο" και "για ποιο γαμημένο λόγο η μαμά επέμενε τόσο πολύ να μαζεύω τους κάλυκες". Μην περιμένεις φυσικά να σου συμπυκνώσω ολόκληρο πεδίο μελέτης σε ένα άρθρο, αφενός διότι είναι τεράστιο αφετέρου διότι βρίσκω τα όπλα τρομερά ψυχρά και άψυχα - έχω αδυναμία σε πιο...hands on καταστάσεις.

Η βαλλιστική λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: από τη μια αν γνωρίζεις τους νόμους που τη διέπουν μπορείς να αναπτύξεις καλύτερα όπλα, από την άλλη μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα στον τόπο ενός εγκλήματος. Μπορείς να καταλάβεις από πού πυροβολήθηκε κάποιος, με τι όπλο, τι σφαίρες χρησιμοποιούσε, την απόσταση από την οποία πυροβολήθηκε, όπως επίσης και να γνωρίζεις αν το όπλο που βρήκες έριξε τη σφαίρα που σκότωσε το θύμα σου. Εσύ φυσικά τα γνωρίζεις, διότι εσύ πυροβόλησες αλλά πως τα ξέρει όλα αυτά ο τυπάς που θα στείλουν να βγάλει άκρη; Για να αρχίσεις να παίρνεις πρέφα τι παίζει, καιρός για λίγη ανατομία...όπλου και σφαίρας!

Βάρα ρε Zyklon με DumDum, χώσε μου, τι παίζει με σφαίρες και όπλα;


Χοντρικά ένα όπλο αποτελείται από τον γεμιστήρα που έχει τις σφαίρες, τη θαλάμη στην οποία μπαίνει η σφαίρα, τον επικρουστήρα που χτυπάει και πυροδοτεί την σφαίρα και την κάννη από την οποία βγαίνει η σφαίρα. Μια σφαίρα αποτελείται από ένα "πυροκροτητή" (φαντάσου τον σαν φιτίλι), την προωθητική γόμωση που θα την κάνει να "βγάλει φτερά" σαν να έχει πιει Red Bull, το βλήμα που θα εκτοξευθεί και θα χωθεί στο θύμα σου και τον κάλυκα ο οποίος κρατάει τα παραπάνω στη θέση τους.

Όταν οπλίζεις μια σφαίρα περνάει από τον γεμιστήρα στη θαλάμη. Με το που πατήσεις τη σκανδάλη ο επικρουστήρας του όπλου χτυπάει τον πυροκροτητή και αυτός με τη σειρά του "βάζει φωτιά" στην προωθητική γόμωση. Η προωθητική γόμωση είναι ουσιαστικά ένα εκρηκτικό, που όταν κάνει "μπουμ" ο όγκος των αερίων που θα απελευθερωθεί θα σμπρώξει τη σφαίρα μπροστά. Η κάννη θα αναλάβει να κατευθύνει την σφαίρα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρει τον στόχο της, αν στοχεύσες καλά! Αυτό το κάνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο: φέρει αύλακες που κάνουν την σφαίρα να περιστρέφεται και αυτό την κάνει να πάει "ίσια". Να θυμάσαι, η στροφορμή και η ροπή είναι οι καλύτερες φίλες τις σφαίρας! Μεγαλύτερη κάννη ισούται μεγαλύτερη ταχύτητα σφαίρας.

Κάτι που ίσως να μην ξέρεις είναι ότι η σφαίρα ουσιαστικά δεν πάει "ίσια μπροστά" αλλά ακολουθεί καμπύλη, δηλαδή διαγράφει παραβολική τροχιά. Αυτό επηρεάζει πρακτικά το πόσο μακριά μπορείς να ρίξεις με ένα όπλο και το πως αλλάζει το σημείο που πρέπει να σημαδέψεις να θες να πετύχεις κάποιον ανάλογα με την απόσταση του στόχου. Με βάση τα παραπάνω, θεωρητικά, μπορείς να πετύχεις έναν στόχο που βρίσκεται πίσω από έναν άλλον αν υπολογίσεις σωστά την απόσταση! Κάτι που επίσης ίσως να μην γνωρίζεις είναι πως αρκετά όπλα ρίχνουν τη σφαίρα με ταχύτητες υπερηχητικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν η σφαίρα σπάσει το φράγμα του ήχου να δημιουργηθεί ένα μίνι "sonic boom", το οποίο μαζί με τα αέρια που βγαίνουν από την κάννη αποτελούν τον χαρακτηριστικό ήχο του κάθε όπλου, πράγμα που προσπαθεί να καλύψει ένας σιγαστήρας. Το sonic boom αν και είναι ορατό, δεν το βλέπεις όπως θα το έβλεπες σε ένα υπερηχητικό αεροπλάνο διότι η σφαίρα είναι πολύ μικρότερη, ο ήχος του όμως παραμένει χαρακτηριστικός: ένα δυνατό, ξερό και απότομο "κράκ".

Χμ, Οκ.. Καλός ο πρόλογος, αλλά τι συμβαίνει όταν η σφαίρα βρει τον στόχο της;


Πολλά και ενδιαφέροντα που εξαρτώνται από την ταχύτητα, τον τύπο του βλήματος και το υλικό του στόχου. Μια σφαίρα μπορεί να προκαλέσει κατά κόρον δυο ειδών τραύματα: διατρητικά τραύματα όπου η σφαίρα διαπερνάει τον στόχο και τραύματα όπου δεν υπάρχει έξοδος της σφαίρας. Τα πρώτα προκαλούνται όταν η ταχύτητα της σφαίρας είναι μεγάλη και η σφαίρα είναι από μη-συμπιέσιμο υλικό ή έχει μυτερή άκρη. Τα δεύτερα συνήθως εμφανίζονται όταν η σφαίρα έχει πεπλατυσμένη ή κοίλο σχήμα και μικρότερη ταχύτητα. Μια ιδιαιτερότητα των διατρητικών τραυμάτων είναι πως συνήθως το τραύμα εισόδου (εκεί που μπαίνει η σφαίρα) είναι μικρότερο από το τραύμα εξόδου, με αποτέλεσμα το θύμα σου από μπροστά να έχει μια τρυπούλα τόση δα σαν από μολύβι ενώ από πίσω να τον έχεις αδειάσει στον τοίχο.

Το γιατί συμβαίνει αυτό θα απαντηθεί εύκολα αν δώσεις βάσει στο τι συμβαίνει όταν η σφαίρα βρει τον στόχο της. Μπορεί να φαντάζεσαι πως η σφαίρα δημιουργεί μια τρύπα ίδια με την διάμετρό της αλλά δεν είναι έτσι! Όταν μια σφαίρα χτυπάει κάτι δημιουργεί μια μόνιμη κοιλότητα που αναλόγως τη ροπή της και το μέγεθός της μπορεί να είναι ίσης ή μεγαλύτερης διαμέτρου από τη σφαίρα. Συμβαίνει όμως και κάτι πιο ενδιαφέρον: η σφαίρα δημιουργεί και μια προσωρινή κοιλότητα, έναν θύλακα αέρα γύρω της, ο οποίος ευθύνεται για τη μεγαλύτερη ζημιά που προκαλεί μια σφαίρα όπως επίσης και για το μεγαλύτερο τραύμα εξόδου: αυτός ο θύλακας αέρα που δημιουργείται από την πίεση της σφαίρας είναι αυτός που θα αδειάσει τα έντερά σου στον τοίχο.

Έπεσε όμως πολύ μπλα μπλά οπότε πάμε να δούμε μερικά βίντεο. Στο πρώτο βίντεο θα δεις σε αργή κίνηση σφαίρες να διαπερνάνε διάφορα αντικείμενα. Αυτό που τα διαλύει είναι ο θύλακας του αέρα! Δώσε ιδιαίτερη βάση στο μπουκάλι με το νερό.

http://www.youtube.com/watch?v=hXFuXQ0VxOY

Είπαμε πως η σφαίρα περιστρέφεται όταν βγαίνει από την κάννη και δημιουργεί θύλακα αέρα. Αν θες να δεις και τα δύο, δες το παρακάτω βίντεο. Σε αυτό η σφαίρα περνάει από ένα ειδικό "βαλλιστικό τζελ" που το χρησιμοποιούν για να μελετήσουν την συμπεριφορά της σφαίρας. Το βαλλιστικό τζελ έχει πάνω κάτω ίδιες ιδιότητες με το σώμα ενός ανθρώπου ή ζώου. Παρατήρησε πόσο μεγάλος είναι ο θύλακας που δημιουργεί όπως επίσης και το "σπιράλ" σχήμα λόγω της περιστροφής.

http://www.youtube.com/watch?v=tTHo0K2Sc0g

Εδώ μπορείς να δεις βίντεο από σφαίρες κατά την πρόσκρουση σε μεταλλικές και άλλες επιφάνειες. Είναι ένα από τα καλύτερα βίντεο, φαίνεται πολύ καθαρά η περιστροφή της σφαίρας και η ζημιά που προκαλεί σε διάφορα αντικείμενα. Από το 4:52 και μετά αρχίζουν οι δοκιμές σε βαλλιστικά τζέλ που είναι εκπληκτικές.

http://www.youtube.com/watch?v=QfDoQwIAaXg

Στα παραπάνω βίντεο βλέπεις την επίδραση του υλικού του στόχου: σκληρές επιφάνειες σταματάνε στην σφαίρα ενώ οι πιο μαλακές φέρουν διατρητικά τραύματα. Πρόσεξες όμως και τον διαφορετικό τύπο των βλημάτων; Σφαίρες με πιο μυτερή άκρη (π.χ. full metal jacket) προκαλούν διατρητικά τραύματα και δημιουργούν σχετικά μικρούς θύλακες αέρος, ότι πρέπει δηλαδή για να τραυματίσεις κάποιον! Παρατήρησες όμως πως μερικές σφαίρες σχεδόν ανατίναζαν το τζελ; Αυτές είναι οι "hollow point", οι σφαίρες "κοίλης αιχμής". Αυτές έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: όταν μπαίνουν στον στόχο οι άκρη τους "ανοίγει" με αποτέλεσμα να αποκτάει μεγαλύτερη διάμετρο, να δημιουργεί τεράστιο θύλακα -άρα πολύ μεγάλη εσωτερική ζημιά- αλλά να έχει μικρότερη διεισδυτική ικανότητα. Αυτές οι σφαίρες μπορεί να μη διαπερνούν ένα καλό αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά κάνουν τρελή ζημιά αν σε πετύχουν: έχουν φτιαχτεί με την λογική "take no prisoners". Υπάρχουν άπειροι τύποι σφαίρας όπως οι dumdum που "ανοίγουν" υπερβολικά μέσα στον στόχο και γι' αυτό έχουν απαγορευτεί όπως επίσης και σφαίρες επικαλυμμένες με Teflon. Αυτές οι τελευταίες διαπερνούν εύκολα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και είναι γνωστές ως "μπατσοφονιάδες". Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα, ζήτησε τες από τον Άγιο Βασίλη!

Ξέρεις, βιάζομαι λίγο, έχω να σκουπίσω αίματα και αποτυπώματα. Πώς χρησιμοποιεί όλα τούτα η σήμανση για να με τσακώσει;


Now, that would be telling, wouldnt it? Τα πράγματα είναι απλά, η θεωρία σου λέει τι κοιτάει η σήμανση. Καταρχάς είπαμε για τον επικρουστήρα που χτυπάει τη σφαίρα και τα αυλάκια της κάννης που της δίνουν ροπή: και τα δύο "σημαδεύουν" χαρακτηριστικά τον τόπο του εγκλήματος. Η σφαίρα πάνω αποκτάει "χαρακιές" από τα αυλάκια, οπότε αν βρουν το όπλο το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ρίξουν με αυτό δοκιμαστικά και να συγκρίνουν με μικροσκόπιο τις χαρακιές στις δυο σφαίρες. Αν είναι ίδιες τότε οι δυο σφαίρες βγήκαν από το ίδιο όπλο: εδώ δώσε βάση πως οι αυλακώσεις που αφήνει κάθε κάννη στη σφαίρα είναι μοναδικές! Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια : με κάθε βολή η αυλακώσεις της κάννης φθείρονται, με αποτέλεσμα ένα βαλλιστικό τεστ τέτοιου τύπου να δώσει λάθος αποτέλεσμα. Αυτό όμως που δεν δίνει λάθος αποτέλεσμα είναι ο κάλυκας : ο επικρουστήρας σημαδεύει και αυτός χαρακτηριστικά τον κάλυκα της σφαίρας και φθείρεται λιγότερο από την κάννη, γι' αυτό και είναι πιο αξιόπιστος. Πέραν τούτο ο κάλυκας δίνει στεγνά το τι σφαίρα χρησιμοποίησες, γι' αυτό επέμενε τόσο η μαμά σου να μην τους αφήνεις ποτέ πίσω στον τόπο του εγκλήματος.

Από το τραύμα που προκάλεσε μια σφαίρα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμα και αν μπορέσεις να αφαιρέσεις την σφαίρα από το θύμα! Παρουσία καμένου δέρματος και πυρίτιδας στο τραύμα δείχνει πως ο πυροβολισμός έγινε εξ επαφής! Επίσης, στα διαμπερή τραύματα η γωνία εισόδου της σφαίρας και κατά συνέπεια από πού πυροβόλησες, μπορεί να βρεθεί εύκολα: το τραύμα εξόδου είναι μεγαλύτερο από αυτό της εισόδου.

Στην περίπτωση που αφαιρέσεις την σφαίρα από το θύμα σου η εσωτερική ζημιά που του έχει προκαλέσει, μαρτυράει τον τύπο του βλήματος: εκτεταμένη ζημιά σημαίνει σφαίρα hollow point ή σφαίρα από εύπλαστο υλικό όπως ο μόλυβδος. Τέλος, η ανθρώπινη βλακεία είναι απέραντη: πιθανότατα το κίνητρό σου είναι πασιφανές για κάποιον εκπαιδευμένο της σήμανσης, χώρια που έχεις αφήσει μπόλικο DNA τριγύρω ώστε αν σε πιάσουν η ταυτοποίηση της παρουσίας σου στον χώρο να είναι παιχνιδάκι.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί προτιμώ μαχαίρια, σχοινιά και παράξενα δηλητήρια; Τελειώνοντας, ελπίζω να βάλεις μυαλό και να ξανασκεφτείς τις τεχνικές σου. Έχουμε γεμίσει από wannabe serial killers που το μόνο serial που θα γνωρίσουν είναι ο βιασμός στις φυλακές άπαξ και συλλαμβάνονται με την πρώτη εξάσκηση του hobby τους. Θέλω να βλέπω skillz λέμε!

...Κάπου εδώ θα σε αφήσω, έχω να βγάλω τα σκουπίδια έξω, σε λίγο περνάει το σκουπιδιάρικο.


Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ