Σωματικές δυσμορφίες: τις έχεις, μα δεν γνωρίζεις πώς τις λένε!

Ψάξου , ψάξου, όλο και κάτι θα βρείς Ψάξου , ψάξου, όλο και κάτι θα βρείς

(To Zyklon B γράφει τη στήλη Sci-Zophrenia στο Fridge.gr)

Η περιέργεια είναι έμφυτη στον άνθρωπο, σε αντίθεση με το "πολιτικά ορθό": δες τα μπομπιράκια, πριν βρεθούν να υπογράφουν συμβάσεις, πόσο χύμα και σταράτα κάνουν τις παρατηρήσεις τους και δείχνουν οφθαλμοφανέστατα πράγματα με το δάχτυλο, εκεί που εσύ ως ενήλικας κάνεις πως δεν βλέπεις τίποτα. Ένα από αυτά, που μαθαίνουν αργότερα να μη δείχνουν και να μην πλησιάζουν το άτομο που τη φέρει για να ρωτήσουν, είναι οι σωματικές δυσμορφίες.

 

Να, όπως τότε που ήρθε να σας επισκεφτεί το γραφείο Reuters, η θειά σου η Μαρίτσα γνωστή και ως "μπροστά σου σε γλείφω, από πίσω σε θάβω" - γνήσια ελλην... ε, άνθρωπος δηλαδή. Ο γιόκας σου, προφανώς επηρεασμένος από την χθεσινή σας επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, δεν κρατήθηκε και πάνω στο γεύμα που της κάνατε αναφώνησε "μπαμπά γιατί η θεία έχει στη μύτη της κουραδάκι από κατσικούλα;" - αναφερόμενος φυσικά στο τεράτωμα που η ίδια ονομάζει "ελίτσα". Εσύ, τον "επανέφερες στην τάξη" και ζήτησες "συγνώμη εκ μέρους του", ενώ αν είχες το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κυνισμού (διάβαζε: ρεαλισμός) και minimum γνώση αγγλικών θα έπρεπε να απαντήσεις "that's a major side-effect of being a brown-noser".

Το παραπάνω παράδειγμα παιδιού, ίσως και ο "κυνικός" γονιός του όταν ήταν παιδί, θα το βρεις συνήθως στο δημοτικό να πλησιάζει παιδάκια και να τα ρωτάει "τι είναι αυτό;" δείχνοντας το μέρος του σώματος του άλλου παιδιού που το παραξένευσε και δεν μπορεί να βγάλει άκρη τι σκατά κοιτάει. Πότε όμως δεν πήρε ικανοποιητική απάντηση... πράγμα που το μικρό ζαϊκλόνι θα το αλλάξει σήμερα!

Το σημερινό άρθρο επίσης απευθύνεται σε όλους έσας που κάποτε, κοιτάζοντας στον καθρέφτη ανακαλύψατε αυτό το "Κάτι" -όχι της Γαρμπή ούτε της Βιτάλη- που σας πανικόβαλε ή που το βρήκατε "παράξενο" και έτσι πήγατε στον Θεό Γούγλη για απαντήσεις. Δεν βρήκες όμως τίποτα, διότι αντιμετώπισες το ίδιο πρόβλημα που προσπάθησα να σου λύσω και στο άρθρο με θέμα την αναγνώριση φυτών - δεν γνώριζες πως να ρωτήσεις και συνήθως η ερώτηση είναι η μισή απάντηση! Έτσι "αυτό που είδες" το περιέγραψες ως "σπυράκι", ως "ασπράκι", ως "σημαδάκι", ως "ελίτσα" με έμφαση πάντα στο υποκοριστικό της φάσης ενώ εννοούσες βλατίδα, σπίλο, ουλή, οζίδιο, εφελκίδα και άλλες τέτοιες άγνωστες λεξούλες. Σήμερα λοιπόν θα σου λύσω και εσένα απορίες για το σώμα σου που τις βλέπεις μα δεν τις μολογάς ή που τις κουβαλάς πάνω σου.

Avanti Maestro, πάμε να μάθεις μερικά ονοματάκια!

Λαγωχειλία και Λυκόστομα

Η πρώτη επαφή του Ζαϊκλονιού με αυτή την δυσμορφία ήταν όταν κάπου κατα δημοτικό μεριά, "έχασε" σε μια μονομαχία με σκυτάλες, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να του την φορέσει κανονικά στο πάνω χείλος. "Διεκομίσθει" στο νοσοκομείο, κάτι ειδικευόμενοι έκαναν τα ράμματα, μα όταν μπήκε ο ειδικός και είδε το "χειροτέχνημα" τους αναφώνησε "τι κάνατε, ωρε γκιαούρηδες, σαν λαγώχειλο μου το φτιάξατε!".

Έμεινα με την απορία και χρόνια αργότερα έμαθα τι είναι και παραδέχομαι πως άξιζε τον πόνο του ξεραψίματος και επανασυρραφής το να μην μοιάζεις με "λαγό" ή με "λύκο". Η λαγωχειλία (λαγόχειλο - λαγώχειλο) και το λυκόστομα ανήκουν στις "σχιστίες", μια κατηγορία δυσπλασιών κατά την εμβρυογένεση (όταν σχηματίζεσαι μπρε στην κοιλιά της μάνας σου) που μοιάζει σαν κάποιος να σε άνοιξε με ένα κατσαβίδι από το πάνω χείλος ως το ρουθούνι, με αποτέλεσμα να μπορεί κάλλιστα να σου τραγουδίσει το γνωστό χιτάκι του Ρακιντζή.

Υπάρχουν διάφορες μορφές και διάφορες βαρύτητες (cleft lip, cleft palate), από "απλό σχίσιμο" της μιας πλευράς εώς και διπλά αμφόπλευρα σχισίματα που εκτός ότι σε κάνουν να δείχνεις πολύ παράξενα "σχίζουν" και τον ουρανίσκο σου (υπερώα) και ουσιαστικά τον ενώνουν με την κοιλότητα της μύτης σου. Πλέον δεν θα δεις άτομα να κυκλοφορούν με τόσο βαριά δυσμορφία, θα συναντήσεις όμως άτομα "γιατρεμένα" με κάποιο παράξενο σημάδι στο πάνω χείλος τους που τους δίνει..."χαρακτήρα".

Ως πάθηση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Τέτοια άτομα μπορούν να έχουν πρόβλημα εκφοράς λόγου -όχι, όχι μόνο επειδή τους κοιτάνε όλοι- όπως επίσης και συχνότερων μολύνσεων του όλου συστήματος που επηρεάζεται από αυτή την δυσμορφία. Από ό,τι φαίνεται έχει γονιδιακή βάση εν μέρει, αν και είναι κάτι σχετικά αντιμετωπίσιμο και διαγνώσιμο με υπέρηχο -και φυσικά διαγνώσιμο όταν σκάσεις μούρη σε αυτόν τον κόσμο και σου ρίξει ένα βλέφαρο ο γιατρός να δει αν είσαι "αρτιμελής".

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Υποτίθεται πως ό,τι ήταν να γίνει στο πλέρωκαν να στο κάνουν οι γονείς σου όταν ήσουν μπομπιράκος, για να μην αντιμετωπίσεις κοινωνικό ρατσισμό και για να μπορούν να καλέσουν φίλους σε τραπέζι χωρίς να σε κοιτάν όλοι έντρομοι (ναι, το χωριό το άφησαν πολλοί πίσω από την γενιά του παππού τους, το κουβαλάν όμως ακόμα μέσα τους στην πόλη).

Αν είσαι ενήλικας και δεν σε έχουν επισκευάσει, κάνε τους μήνυση και πάνε στο κοντινότερο team γναθοχειρουργικής. Σε περίπτωση που τα χέρια του γιατρού που σε επισκεύασαν έπιαναν σκατά, με αποτέλεσμα το σημάδι να είναι εμφανέστατο και να σε "χαλάει", τότε άσε μουστάκι:  έξτρα πόντοι αν είσαι κοπέλα, κανείς δεν θα ασχοληθεί με το λαγόχειλο ή το λυκόστομά σου!

Εναλλακτικά, παρε το πάνω σου και όρμα: κάθε φορά που ακούς κάποια κορασίδα να στάζει πατόκορφα διότι βρίσκει τον Joaquin Phoenix κούκλο, χαμογέλα της σαρδόνια και πες της πως εσύ είσαι "the real deal"! Το δικό του δεν είναι λαγοχειλία...

Προωτιαίο έπαρμα

Αυτή η δυσμορφία με το παράξενο όνομα είναι κάτι που σίγουρα έχεις δει κάποιον να το "φοράει" αλλά "δεν ρώτησες". Χέσε τα piercing, now this is the real deal! Μιλάω για εκείνο το παράξενο εξόγκωμα μπροστά από τον τράγο, όχι εκείνον με τα κέρατα στο χωράφι, εκείνον τον τράγο που έχεις στο αυτί σου. Μπορεί να είναι από την μια πλευρά μόνο, αλλά περισσότερη εντύπωση σου κάνει αν είναι και από τις δυο - αυτή η "συμμετρία" θα φέρει περισσότερες ερωτήσεις από παιδάκια που την ψάχνουν.

Πάλι κατά δημοτικό, η ηλικία της ανακάλυψης, το μικρό Ζαϊκλόνι το παρατήρησε σε συμμαθητή του, ρώτησε, και πήρε την απάντηση "ελίτσα στο αυτάκι μου" - πράγμα που δεν το έπεισε καθόλου. Ήταν πολύ σαρκώδης, πολύ solid για να είναι κρεατοελιά και η περιέργειά μου εντάθηκε όταν είδα και άλλο άτομο να το έχει και από τις δυο πλευρές. Τότε, έβγαλα την δικιά μου θεωρία που αν και γνώριζα πως ήταν λάθος, ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική, ιδίως όταν την ανακοίνωνες στο άτομο με το προωτιαίο έπαρμα:

Έχεις δει πλαστικό μπουκάλι κακής ποιότητας όπου είναι "άκοπο" και μπορείς να δείς μέρη του πλαστικού να προεξέχουν, στα μέρη εκείνα που το έχυσαν στο καλούπι του; Ε, κάτι τέτοιες εικόνες μου ήρθαν στο μυαλό, όπου όντας στο "καλούπι" του, όταν του έχυναν από μια τρυπούλα το δέρμα του ξεχάσαν να κόψουν το "μπιμπίκι" της τρύπας πλήρωσης.

Το προωτιαίο έπαρμα (preauricular appendage, preauricular tag, accessory tragus) είναι και αυτή μια συγγενής ανωμαλία με συχνότητα εμφάνισης 0,3-0,6 %. Ουσιαστικά αποτελεί κατάλοιπο του πρώτου βραγχιακού τόξου (ναι, σου θυμίζει τα "βράγχια", ρε μπας και η εμβρυογένεση θυμίζει οντογένεση σε fast forward και προσθέτει ένα λιθαράκι στην εγκυρότητα της θεωρίας της εξέλιξης;), κατά τη διάρκεια που σχηματίζεσαι ως έμβρυο και συνήθως είναι μηδαμινής κλινικής σημασίας από μόνο του.

Αξίζει όμως σε τέτοια άτομα να την ψάξεις την δουλειά, αν έχουν πρόβλημα στα αυτιά τους - ίσως και εσωτερικά το αυτί να έχει κάποια δυσμορφία και ορισμένοι συνιστούν και έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος (βλέπε νεφρά) για πιθανές βλάβες που ίσως σχετίζονται.

Κατά τ' άλλα, τα προωτιαία επάρματα μπορούν να εμφανιστούν και ως μέρος "συμπτωματολογίας" διάφορων συνδρόμων, πράγμα όμως που δεν πρέπει να σε προβληματίζει ιδιαίτερα - εκεί έχεις άλλα τράβαλα και οι γύρω σου το παίρνουν μυρωδιά αρκετά γρήγορα.

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Πλαστική εγχείρηση , αν και είναι ελάχιστης σημασίας - μετράει το υπόλοιπο κορμάκι σου να είναι μια χαρά. Εναλλακτικά υπάρχουν ένα κάρο πράματα που μπορείς να κάνεις με το προωτιαίο σου έπαρμα, αν έχεις το ελάχιστο ίχνος αυτοσαρκασμού. Κάνε το πιο πρωτότυπο piercing πάνω σε αυτό που δεν θα μπορέσει να το αντιγράψει κανένας φίλος σου, που να περάσει και 10 τάπες σε κάθε του αυτί. Τροποποίησε κάποιο gadgetάκι -όπως ακουστικά για iPad- ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από άτομα του "συναφιού" σου.

Κάθε φορά που εκνευρίζεσαι ή αμφισβητείς κάποιον μπορείς επίσης -πώς άλλοι κατεβάζουν τα γυαλιά τους πιο κάτω στην μύτη- εσύ να τα βγάζεις από το πτερύγιο των αυτιών σου, να τα ισσοροπείς πάνω στα επάρματα και να κοιτάς τον άλλον με ένα βλέμμα ψυχρής σοβαρότητας. Μπορείς επίσης να ανακοινώσεις στους άλλους την Ζαϊκλονίστικη θεωρία περί "πλαστικού κακής ποιότητας" και να τους πεις πως αν σε πιάσουν από αυτά μπορούν να σε χειριστούν σαν μαριονέτα στρέφοντάς σου το κεφάλι εκεί που θέλουν!

Τέλος, αν τα έχει το παιδί σου και ανησυχείς τι σκατά "θα πει ο κόσμος" μάθε του όταν τον ρωτάνε να μην απαντάει χαζομαρίτσες του τύπου "είναι ελίτσες" αλλά αυτολεξί "είναι προωτιαία επάρματα, μαλάκα, κατάλοιπα του πρώτου βραγχιακού μου τόξου!" - στοίχημα πως δεν θα ξαναρωτήσουν, extra bonus points αν μάθεις το παραπάνω να το λέει πεντάχρονο!

Όγκωμα κάτω γνάθου, όγκωμα υπερώας

Κάνε μου μια χάρη: άνοιξε το στόμα σου (όχι, δεν θα φτύσω μέσα - είναι πρακτικά αδύνατο μέσω internet), τράβα την γλώσσα σου πίσω και βάλε το δάχτυλό σου μέσα,  προσπαθώντας να ακουμπήσεις τον "πάτο" κάτω από την γλώσσα σου. Κούνα το δεξιά - αριστερά. Νιώθεις κάτι "σκληρό" στα ούλα σου; Αν ναι, πάνε και δες στον καθρέφτη τι είναι, σε περιμένει μια εκπληξούλα!

Αν όχι, ζήτα από φίλους σου να το κάνουν ή να τραβήξουν πίσω την γλώσσα τους για να κοιτάξεις μέσα...περίμενε μέχρι κάποιος από τα φιλαράκια σου να το ανακαλύψει. Τι είναι; Είναι ένα όγκωμα! Προτού χεστείς πάνω σου και χρειαστεί να σου αλλάξουμε κυλοτάκι, πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Δεν θα πεθάνεις σε τρείς μήνες με φρικτο τρόπο διότι δεν είπαμε την μαγική λέξη "καρκίνος". Όπως θα έλεγε και ο Πατέρας (μεγάλη η χάρη του) αυτό που εντόπισες είναι απολύτως φυσικό! Εχμ... κατά κάποιον τρόπο.

Το όγκωμα της κάτω γνάθου, γνωστό και ώς γλωσσική εξόστωση της κάτω γνάθου ή torus mandibularis, είναι κάτι που κάθε φοιτητής της οδοντιατρικής γνωρίζει πως δεν πρέπει να σε προβληματίσει καθόλου - τουλάχιστον όχι ακόμα. Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του σαγονιού σου οι οποίες βρίσκονται στο 5 εώς 40% του πληθυσμού, με μεγάλο ρόλο να παίζει η φυλή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφίπλευρα, και αν έχεις λίγο μυαλό και ελάχιστες γνώσεις ανατομίας καλό είναι να γνωρίζεις πως κάτι "αμφίπλευρο" έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι κάτι παθολογικό (γι' αυτό και ένας γιατρός εξετάζει το "άρρωστο" μέλος αλλά και το "υγιές" για να συγκρίνει).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως αυτές που αισθητικώς μπορείς να φρικάρεις, είναι μονόπλευρο και δείχνει...αρκετά "παράξενο". Ένα παρόμοιο φαινόμενο με το Torus mandibularis εμφανίζεται και στον ουρανίσκο (υπερώα) όπου εκεί ονομάζεται Torus palatinus.

Συνήθως αυτές οι καταστάσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα, παρά μόνο όταν θα χρειαστείς μασέλα όπου ίσως πρέπει να αφαιρεθούν. Πέραν αυτού, η ύπαρξη ογκώματος κάτω γνάθου έχει σχετιστεί με βρουξισμό, δηλαδη με τρίξιμο των δοντιών - εκείνη τη βρωμερή βραδινή σου συνήθεια να τρίζεις τα δόντια σου λες και έχεις δαγκώσει δονητή με Duracell για μπαταρία.

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Τίποτα ιδιαίτερο, όταν έρθει η στιγμή να κάνεις κάτι θα σε ενημερώσει για αυτό ο οδοντίατρός σου ο οποίος μάλλον θα σε ναρκώσει και θα στα αφαιρέσει (θέλεις να μάθεις την πλήρη διαδικασία περιγεγραμμένη από το μικρό Ζαϊκλόνι;). Παρόλ' αυτά μπορείς να το δείξεις σε όλους σου τους φίλους, να τους προ(σ)καλέσεις να το αγγίξουν και μετά να τους πεις κάποιο ευφάνταστο παραμύθι για ποιον λόγο το έχεις.

Επίσης αν γουστάρεις τον οίκτο και την έξτρα προσοχή, μπορείς να πεις σε όλους πως είναι καρκίνος που τρώει το κορμάκι σου, θα σε ξεκάνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο και γι' αυτό πρέπει να σου κάνουν όλες τις χάρες. Έξτρα πόντοι αν το χρησιμοποιήσεις για να σπάσεις τον πάγο κατα την διάρκεια καμακιού ή αν καταφέρεις να κάνεις σύσσωμο το πλήθος ενός cocktail party να ασχολείται με την στοματική σου κοιλότητα και της ιδιαιτερότητές της.

Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις σε "μαγικά κόλπα" σφηνώνοντας φουντούκια ή στραγάλια ανάμεσα στα torus σου (αν είναι αμφίπλευρα) και εμφανίζοντάς τα "δια μαγείας".

Μαργαριταροειδείς βλατίδες

Ουάου, αυτό και αν ακούγεται γαμάτο, αρχοντικό και τρέντυ! Φτάσαμε λοιπόν σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα "δυσμορφία" που λόγω φύσεως μπορεί να βρεθεί μόνο στα σερνικά. Έλα αγόρι μου, μην κάνεις τον βλάκα - πιθανότατα το έχεις παρατηρήσει σε κάποια επίσκεψή σου στην τουαλέτα ή το γιουπόρνι. Μπορεί στα σχόλια να μου απαντάς με μια αράδα μόνο, αλλά το πληκτρολόγιο το κάνεις κλειδοκύμβαλο όταν ψάχνεις για πορνό.

Ναι, μιλάω για εκείνο που είδες και έντρομος έκανες ερώτηση στο site του Ασκητή αν μπορείς να κολλήσεις αφροδίσιο σε μονογαμική σχέση όπου είσαι σίγουρος πως η ερωμένη σου δεν έχει πάει ποτέ με άλλον, διευκρινίζοντας όταν ο γιατρός αμφισβητήσει το δεύτερο στέλεχος της δήλωσής σου πως αναφέρεσαι -που αλλού- στην χούφτα σου. Τα έχεις ψάξει στον γούγλη ως "λευκά μπιμπίκια στο πουτσοκέφαλο", ως "σπυράκια στο πουλί μου", ως "ασπράκια όταν τραβάω το πετσάκι" και άλλες γλαφυρές περιγραφές που δείχνουν πως δεν έχεις ιδέα πώς να περιγράψεις κάτι, ακόμη και αν φυτρώνει πάνω στο πουλί σου. Δοκίμασε το "βάλανος" αντί για "πουτσοκέφαλο" και "ακροποσθία" ή "πόσθη" αντί για "πετσάκι". Αντί για ασπράκια, μπιμπίκια ή σπυράκια δοκίμασε "βλατίδες". Το βρήκες κανακάρη μου;

Καλωσήλθες στον μαγικό κόσμο των μαργαριταροειδών βλατίδων τις οποίες θα τις βρείς σε διάφορες ιστοσελίδες ως "pearly papules" ή ακόμα καλύτερα ως Hirsuties coronae glandis που έχει κάτι από αίγλη Ρωμαίου αυτοκράτορα (του... Ιρσουίτιου Κορονέου Γλάνδιου!). Αυτές είναι μικρές "φουσκίτσες" που βγαίνουν στην "κορώνα" της βαλάνου σου, εκεί που τελειώνει το "κεφαλάκι" σου, τράβα την ακροποσθία σου να το δεις!

Δεν είναι αφροδίσιο νόσημα, δεν θα σου πέσει το πουλάκι, ούτε είναι κάποια παράξενη μορφή κονδυλωμάτων. Θυμίζει απλά λίγο τις "ακίδες" που έχουν πολλά θηλαστικά στο πέος τους και είναι απλά μια ιδιαιτερότητα, πιθανότατα το πιο ενδιαφέρον πράγμα πάνω σου συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικότητάς σου.

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Θα σου έλεγα να μην το πειράξεις, αν επιμένεις μπορείς να το αφαιρέσεις με την βοήθεια γιατρού - μην το κάνεις μόνος σου, δεν σε κόβει, παίζει να αφαιρέσεις όλη την βάλανο. Εδώ όμως που τα λέμε δεν έχεις κανέναν λόγο να το κάνεις, αυτή σου η "ιδιαιτερότητα" μπορεί να πικαντέψει πολύ τη ζωή σου. Μερικά απλά καθημερινά παραδείγματα:

Α) Επέδειξε τις βλατίδες (ω ναι!) στο μελλοντικό σου ταίρι, ισχυριζόμενος πως άλλοι πέρνουν προφυλακτικά με ραβδώσεις και μπιρμπιλάκια για να επιτύχουν αυτό που εσύ πετυχαίνεις "au naturel".

Β) Ισχυρίσου στην πρώην που την έπιασες να σε απατάει με φιλαράκο σου πως τελικά εκείνα τα εξογκώματα στο πέος σου τελικά οφείλονται σε αφροδίσιο.

Γ) Απογοητευμένος από την χυλόπιτα του άλφα ή την ήττα του βήτα, φύγε εξωτερικό, κάνε piercing στην βάλανο  σου και γίνε one man band ιδρύοντας το alternative συγκρότημα "Prince Albert and the Pearly Papules" - instant win αν είσαι στην Αγγλία!

Extra bonus points: Βρες κάποιον με υποσπαδία, πείσε τον να ανοίξει 2-3 έξτρα ουρήθρες στο όργανό του και βάλε τον σε κάθε live σου να (π)σολάρει ως guest, κλείνοντας και ανοίγοντας με τα δάχτυλά του τις ουρήθρες από το υδραύλι του καθώς κατουράει στον ρυθμό της μουσικής σου. Εγγυημένο πως τα live σας θα σηκώνουν από τον τάφο ακόμα και τον Κτησίβιο τον Αλεξανδρινό!

Ως την επόμενη φορά, σταμάτα να είσαι τόσο υποχόνδριος με το σώμα σου και φρόντισε να φέρεις μερικά άτομα σε δύσκολη θέση ρωτώντας για τις ιδιαιτερότητές τους!

Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ