Παράξενα υλικά: DIY Μαγνητικό υγρό!

Παράξενα υλικά: DIY Μαγνητικό υγρό!

(To Zyklon B γράφει τη στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Τώρα που σου τράβηξα την ελλειματική προσοχή σου με αυτό το φτηνό αλλά αποτελεσματικό κόλπο εντυπωσιασμού, να εξηγήσω τι είναι η παραπάνω εικόνα και πώς μπορείς να το κάνεις μόνος σου στο σπίτι. Θα χρειαστεί να λερώσεις λίγο τα χεράκια σου, και μη δω στα stats της ιστοσελίδας κανέναν βαρεμένο να ψάχνει να το αγοράσει! DIY λέμε! Τι είναι όμως αυτή η παράξενη πίπα που βλέπεις πιο πάνω;

Είναι ένα κράμα του ρομπότ-υδράργυρου απο τον Terminator και τέχνης Giger αλά Alien;

Κάποιο υγρό ντυμένο στο βινύλιο με S&M τάσεις έτοιμο να σου ροδίσει το κωλαράκι σαν κοτόπουλο που το έβαλες για καμιά ώρα στους 250;

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα "μαγνητικό υγρό". Για να στα πω πιο πανκ ροκ και όχι χαζοπόπ, δείχνει ένα υγρό (στην συγκεκριμένη περίπτωση ελαιώδες, λάδι) μέσα στο οποίο έχουν διασπείρει κάποια ουσία (όπως μαγνητίτη) η οποία αντιδρά σε μαγνητικά πεδία. Έτσι όταν εκτεθεί σε αυτά, η ουσία μέσα κάνει όλο το υγρό να πάρει το σχήμα που βλέπουμε όπως και πολλά παραπάνω. Ονομάζεται "Ferrofluid" είναι σχετικά ασφαλές για ώριμους ενήλικες -αν και ακούω ότι έχουμε σχετική έλλειψη απο τούτους γενικά στον πλανήτη, δεν πειράζει, θα κάνουμε restock στα ράφια μας- και είναι κάτι που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι, τουλάχιστον στην απλούστερή του μορφή, με καθημερινά υλικά.

Η λογική πίσω απο την κατασκευή του είναι απλή. Θέλεις να βρεις (ή να φτιάξεις) ένα υλικό που αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο, να έχουν μικρό μέγεθος τα κομμάτια του (σκόνη όσο το δυνατόν πιο "λεπτή") και να το διασπείρεις μέσα σε ένα υγρό με τρόπο που να πάει παντού ώστε να αντιδρά ομοιόμορφα αλλά και τα μόριά του να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Ουσιαστικά δεν θα φτιάξεις ένα "διάλυμα" όπως π.χ., όταν ρίχνουμε αλάτι σε νερό ή όπως όταν φτιάχνεις την φραπεδούμπα σου αλλά ένα κολλοειδές όπως εκείνα τα παράξενα που λέγαμε στη Μοριακή Γαστρονομία. Χρησιμοποιείς χοντρά-χοντρά το μαγνητικό υλικό, κάτι να το κάνει να μην "κολλάει" τόσο πολύ με τον εαυτό του και το υγρό διασποράς.

Υπάρχουν τρεις τρόποι οι δύο εκ των οποίων εντελώς "σπιτικοί" ή με μια "βόλτα στην πόλη", ο τρίτος περιέχει μια εύκολη χημική αντίδραση αλλά θα τον παραλείψω εκτός αν ζητηθεί απο κάποιον ανωμαλάκο, που πολύ θα χαιρόμουν αν ζητάει τέτοια να τον / τη γνωρίσω, να τον / τη υποβάλλω σε παράξενα πειράματα και όταν τελειώσει η όλη φάση να πάμε να κατακτήσουμε τον κόσμο μόνο με ένα ανοιχτήρι κονσέρβας σαν τον MacGyver και ζωσμένοι με περισσό Semtex.

Η μέθοδος με toner απο εκτυπωτή / φωτοαντιγραφικό

Υλικά

  • Toner ή σκόνη Toner (περισσότερα για αυτο σε λίγο)
  • Λάδι ή άλλες ελαιώδεις ουσίες
  • Ολεϊκό οξύ ή λεκιθίνη ή 1-2 σταγόνες υγρό πιάτων

 
Μέθοδος

Πρώτα απ' όλα το τόνερ ή η ανταλλακτική σκόνη του τόνερ πρέπει να είναι μαγνητική. Πλέον πολλά μηχανήματα χρησιμοποιούν φόρτιση με στατικό ηλεκτρισμό οπότε το υλικό που περιέχουν δεν αντιδρά στον μαγνητισμό. Δύο τρόποι για να το τσεκάρεις αυτό : διαβάζεις την ετικέτα του πακέτου έτσι ώστε να μην κλαίει και η μάνα σου που σε έστελνε τζάμπα στο σχολείο ενώ θα μπορούσες κάλλιστα να είσαι εφτάχρονο σκλαβάκι στα φανάρια και να φέρνεις  χρήμα στο σπίτι ή πολύ απλά χρησιμοποιείς έναν μαγνήτη για να δεις αν το έλκει. Επίσης σε περίπτωση που το τόνερ περιέχει 2 ειδών σκόνες μέσα αδειάζεις την σκόνη πάνω σε ένα χαρτί που απο κάτω έχεις βάλει έναν μαγνήτη νεοδυμίου (τους ΠΟΛΥ ισχυρούς μαγνήτες, βρίσκονται εύκολα, ξερίζωσε τα παλιά ηχεία σου μουσκουλάτε μου!). Έτσι ότι είναι μαγνητικό θα κολλήσει πάνω στο χαρτί ενώ οτιδήποτε άλλο θα φύγει με αναποδογύρισμα του χαρτιού. Η σκόνη αυτή είναι εκ φύσεως πολύ λεπτού διαμετρήματος οπότε δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία (αν θέλεις πάντως τρίψε την σε γουδί - ξέρεις πως το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι;).

Αφού έχεις την σκόνη έτοιμη, την προσθέτεις στο σκεύος που θα γίνει η μίξη. Θέλεις τα μόρια να μην δημιουργήσουν συσσωματώματα μέσα στο λάδι -να μην κολλήσουν μεταξύ τους, βλάκα!- που θα προσθέσεις οπότε προσθέτεις έναν γαλακτοματοποιητή / επιφανειοδραστικό (surfactant). Ακούγεται πιο "σπάνιο" απο ότι είναι, μη μασάς! Είναι ουσίες όπως το ολεϊκό οξύ (πιθανόν σε φαρμακεία), η λεκιθίνη (έρχεται σε κάψουλες στο φαρμακείο, σου έχω ξαναμιλήσει για αυτό) ή λίγο συμπυκνωμένο υγρό πιάτων. Προσθέτεις πολύ λίγο ίσα-ίσα να "βραχεί" η σκόνη και αναμειγνύεις καλά ωστε να βρέξει όλη της την επιφάνεια. Προσοχή, μικρές ποσότητες και καλό ανακάτεμα, αρκεί ένα απλό "φίλμ" αυτής της ουσίας πάνω στα σωματίδια της σκόνης.Αυτό το βήμα βελτιώνει σημαντικά την ανταπόκριση  του υλικού  στο μαγνητικό πεδίο.

Προσθέτεις σιγά-σιγά το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό είναι βασικό για να γίνει καλή διασπορά των σωματιδίων. Μιλάμε το μπλέντερ της μάνας σου εδώ παίρνει φωτιά και σε βρίζει που της το λέρωσες με τα τρελοπειράματά σου! Λιγότερο λάδι και περισσότερη σκόνη σημαίνει πιο "μυτερές"/ ακανθώδεις εκβολές από το υγρό όταν από κάτω από το σκεύος ανάμιξης μπει μαγνήτης. Είναι κάτι που μπορείς να το τσεκάρετε εκείνη την στιγμή για να δεις αν θες να βάλεις περισσότερο λάδι για να δημιουργεί πιο καμπύλες ακίδες.

 

Η μέθοδος με τις παλιές κασέτες/βιντεοκασέτες

Υλικά

  • Ασετόν / ακετόνη
  • Κασέτες / βιντεοκασέτες
  • Λάδι όπως παραπάνω
  • Ολεϊκό οξύ ή τα παραπάνω
  • Ένα μεγάλο δυνατό μαγνήτη

Μέθοδος


Οι κασέτες περιέχουν υλικό που αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο αλλά είναι "δεσμευμένο" πάνω στην πλαστική ταινία. Αυτό μπορεί να διαχωριστεί με το ασετόν που διαλύει πλαστικό μέρος ή / και την ουσία συγκόλλησης. Κλέψε το διαλυτικό για την όζα της γκόμενας σου και ας σε χωρίσει, θα βρεις και άλλη τελειωμένη πεοθήκη σε κάποιο πάρτυ απο όπου πας για ψαρευτήρι! Μαζέψε πολλές κασέτες που δεν τις χρειάζεσαι, βιντεοκασέτες, οτιδήποτε με μαγνητική ταινία. Ίσως πολλά άτομα χαρούν να σε βοηθήσουν και να ξεφορτωθούν βιντεοκασέτες απο περιοδικά, με προσωπικές τους ντροπιαστικές στιγμές, αποδεικτικά στοιχεία σπιτικών snuff movies ή κασέτες με πολιτικά σκάνδαλα με χοντρούς και άσχημες. Βγάζεις την ταινία απο τις κασέτες και την αφήνεις να κάτσει μέσα σε ένα σκέυος με ασετόν για ένα βράδυ. Το ασετόν, πλην του διαμερίσματος της ΔΑΠίτισας γκόμενάς σου, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες σε μαγαζιά χρωμάτων ή εμπορικά κέντρα. Την επόμενη μέρα καθώς η ταινία είναι μέσα στο ασετόν καλό είναι να ξυθεί με έναν σουγιά για να απελευθερώσει μεγαλύτερη ποσότητα.

Αδειάσε προσεκτικά το ασετόν έτσι ώστε να μην συμπαρασύρει το κατακάθι που θα έχει δημιουργηθεί στον πάτο του σκεύους. Καλύψε έναν μαγνήτη με χαρτί ή χαρτοπετσέτα και με αυτόν μάζεψε την υγρή σκόνη που θα πιάσει. Άφησε την να ξεραθεί. Εδώ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά αν κάποιος σε ένα γουδί ή ανάμεσα σε δύο γυαλόχαρτα (το πολύ λεπτό γυαλόχαρτο) τρίψει την σκόνη μέχρι να γίνει πιο ψιλή.

Τέλος χρησιμοποιοιείς την σκόνη όπως και στην προηγούμενη μέθοδο με το toner. Με μια διαφορά! Όταν ετοιμαστεί το τελικό υγρό ΠΡΕΠΕΙ να μαγνητιστεί. Εδώ, βάζεις το δοχείο να κάτσει πάνω στον μεγάλο δυνατό μαγνήτη, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Βάλε Bob Marley, άναψε ό,τι μαλακία καπνίζεις και... είμαι σίγουρος πως παίζει να μείνεις κολλημένος κανα πενταήμερο χωρίς να πεταρίσεις βλέφαρο στο ίδιο μέρος καθώς η σκόνη σου μαγνητίζεται. Οι μεγάλοι μαγνήτες μπορούν είτε να αγοραστούν είτε να βρεθούν απο παλιά ηχεία ή άλλες συσκευές που τους περιέχουν.

 

Τροποποιήσεις - Βελτιώσεις


Υπάρχουν μερικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις των παραπάνω μεθόδων. Με πειραματισμό στην αναλογία σκόνης - λαδιού, ή με ανάμιξη της σκόνης απο της δύο παραπάνω μεθόδους (κασέτα + toner) μπορεί πιθανότατα να βελτιωθεί η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος αναλόγως φυσικά του τί αποτελέσματος θέλει ο καθένας. Επίσης το λάδι είναι σημαντικό. Πιο λεπτόρευστο λάδι δίνει μεγαλύτερη κινητικότητα στο υγρό. Μπορούν να δοκιμαστούν διάφορα λάδια ή μίξη μεταξύ τους. Η κηροζίνη που μπορεί να βρεθεί σε σούπερ μάρκετ όπου πωλείται για χρήση σε λάμπες είναι καλό προσθετικό, δοκιμάστε την σε αναλογία 1/3 ως προς το λάδι.

Το Ferrofluid που δημιουργήθηκε, έχει πάρα πολλές τεχνικές εφαρμογές. Σε DIY επίπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία διακοσμητικών που είναι πραγματικά εντυπωσιακά, για live μουσικής επι σκηνής με προβολή της εικόνας στον τοίχο ή ως έκθεμα σε διάφορες εκθέσεις τέχνης. Όσον αφορα αυτά, όταν το μαγνητικό υγρό εκτεθεί σε μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο (μαγνήτης που γυρίζει, μαγνητικό πεδίο πηνίου συνδεδεμένο με ρυθμιστή) παίρνει δικιά του, απόκοσμη ζωή, κάνοντας πραγματικά θεαματικά σχήματα αναλόγως την επιφάνεια και το υλικό πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί.

Ένα τέτοιο παράδειγμα που θα άξιζε όλοι να το δείτε είναι το Morpho Towers των Sachiko Kodama και Yasushi Miyajima.

Πέραν όλων αυτών έχει και πιο βαρβάτες εφαρμογές: Ferrofluids χρησιμοποιούνται και στις επιστήμες, σε διάφορες κατασκευές για να μετακινηθούν υγρά όπως καύσιμα με την χρήση μαγνητικού πεδίου.

Πρόσθετες πληροφορίες

Γουστάρεις να δεις και άλλα παράξενα; Γουστάρεις να σε βρίζουν και να με μειώνουν παραπάνω σαν καλό sub που είσαι; Ε, μπες να δεις όλη τη στήλη μου! Sci-zophrenia και τα μυαλά στα κάγκελα (ή έστω στα βαζάκια πικλώματος μου, έξοχος μεζές)!


Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ