Τα μεταχειρισμένα (εκτός από ανάγκη) έγιναν μόδα

23.02.2014
Τα μεταχειρισμένα (εκτός από ανάγκη) έγιναν μόδα

Κάθε μέρα ξεφυτρώνουν καταστήματα που πωλούν ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και βιβλία από δεύτερο χέρι και σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα και το Χαλάνδρι που έως πρόσφατα είχαν μια διαφορετική καταναλωτική ταυτότητα. Το φαινόμενο «μεταχειρισμένα προϊόντα» δεν είναι καινούργιο, άρχισε δειλά δειλά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου την Αμερικανική Αγορά στο κέντρο της Αθήνας την επισκέπτονταν οι καταναλωτές που ήθελαν να αγοράσουν αμερικανικά ρούχα, έστω και ελαφρώς χρησιμοποιημένα.

Για τους περισσότερους όμως, ήταν μια κίνηση υποτιμητική.

Τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν πλέον για είδη second hand. Αυτή η στροφή αποτυπώνεται και επιχειρηματικά καθώς, παρά την κρίση, το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει αρκετά καταστήματα μεταχειρισμένων αντικειμένων - κυρίως δε, ρούχων -, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε περιοχές με άλλη καταναλωτική ταυτότητα, όπως η Γλυφάδα, το Κολωνάκι και το Χαλάνδρι. Και δεν έχουν καμία σχέση με τη μίζερη εικόνα που θα περίμενε κανείς, δηλαδή σκονισμένα και σε κακή κατάσταση προϊόντα, πεταμένα ατάκτως σε καλάθια.

Οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η οικονομική κρίση βοήθησε μεν τον κλάδο του μεταχειρισμένου αντικειμένου, ωστόσο δεν ήταν η αιτία γι' αυτήν την αλλαγή. «Οι καταναλωτές έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι, αγοράζουν με σύνεση και έχουν μπει για τα καλά στην έννοια της ανακύκλωσης. Παίζει ρόλο και το ότι οι τιμές στα καλά συντηρημένα μεταχειρισμένα αντικείμενα είναι πολύ προσιτές», τονίζουν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύονται περισσότερο να εναρμονιστούν με την καταναλωτική αυτή τάση. «Κάνουν ερωτήσεις, για παράδειγμα, για το εάν έχουν καθαριστεί τα ρούχα καλά», εξηγούν.

Την τελευταία 15ετία, βγάζει καθημερινά... χθεσινό ψωμί. Ο Στράτος Μπιλόλμας είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος με μεταχειρισμένα ανδρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, Yesterday's Bread (Χθεσινό Ψωμί), στα Εξάρχεια. «Οταν ξεκίνησα, άκουγαν μεταχειρισμένο και έφευγαν. Τώρα ο κόσμος είναι πιο συνειδητοποιημένος, έχει ταξιδέψει και περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι τέτοια καταστήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πόλεις του εξωτερικού», τονίζει. Ο ίδιος δύο φορές τον χρόνο ταξιδεύει στην Ολλανδία, απ' όπου προμηθεύεται το εμπόρευμά του.

Εξυπνη κίνηση

Τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι για αρκετούς μία έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Ο Χρήστος Πιπεράγκας σπούδασε τοπογράφος, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάστηκε στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα όμως, διαπίστωσε ότι δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα δεν υπάρχουν. Ετσι, αποφάσισε πέρυσι να δοκιμάσει την τύχη του στην πόλη καταγωγής του, τα Ιωάννινα. «Ξεκίνησα το u-market δοκιμαστικά. Αρχικά νοίκιασα έναν χώρο 30 τ.μ., ωστόσο γρήγορα χρειάστηκα έναν μεγαλύτερο, αφού ιδιώτες φέρνουν συνεχώς πράγματα που δεν χρειάζονται - από βιβλία και ρούχα μέχρι έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές - και πληρώνονται όταν αυτά πουληθούν», λέει. Προσθέτει δε πως τον τελευταίο καιρό, τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα φοιτητές φέρνουν και αγοράζουν μικροέπιπλα και συσκευές που έχει ένα φοιτητικό σπίτι. Ετσι, θα βρει κανείς με 10 ευρώ μικρή βιβλιοθήκη ή με 50 ευρώ διπλό στρώμα κρεβατιού. «Τα μεταχειρισμένα ρούχα φεύγουν λιγότερο. Ισως επειδή είμαστε σε μια περιφερειακή πόλη. Στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ίσως να είναι διαφορετικά τα πράγματα».

 
Πηγή: tanea.gr