Τα μέντιουμ που δεν πρόβλεψαν την Εφορία

18.02.2014
Τα μέντιουμ που δεν πρόβλεψαν την Εφορία

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. Στις πρώτες ειδήσεις της ημέρας, ανάμεσα σε νέα όπως η δημιουργία τεχνητού χεριού, το οποίο θα προσφέρει στον ασθενή την αίσθηση της αφής και σε φωτογραφίες ενός κρατήρα από τον μακρινό πλανήτη Αρη, φιγουράριζε και η είδηση για το «τηλεοπτικό μέντιουμ» στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκε αδήλωτο ποσό της τάξης των 710.000 ευρώ.

Λίγο αργότερα, οι μεσημεριανές εκπομπές φωτογράφιζαν ως παραβάτη τον Νίκο Χορταρέα, έναν κύριο με μακριά πλατινέ κουπ και πουκάμισα με λαχούρια. Αυτή η γνώριμη καλτ φιγούρα, που πρωταγωνιστούσε στα περιφερειακά κανάλια τις μεταμεσονύχτιες ώρες κάνοντας προβλέψεις για απελπισμένες καρδιές, φερόταν να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το εν λόγω ποσό.

Δεν ήταν τόσο σοκαριστική αυτή καθαυτήν η είδηση της φοροδιαφυγής, όσο το γεγονός ότι εν έτει 2014, την εποχή της κυριαρχίας των δικτύων και της πληροφορίας, ένας άνθρωπος είχε κατορθώσει ρίχνοντας τράπουλες να πλουτίσει. Το τέλος του ορθολογισμού; Οπως θα διαπίστωνα λίγο αργότερα, η οπισθοδρόμηση και η τεχνολογία στις ημέρες μας όχι μόνο συμβαδίζουν, αλλά και τίθενται η μία στην υπηρεσία της άλλης. Μια σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο αποκάλυπτε δεκάδες διαφημίσεις αστρολόγων και μέντιουμ, πακέτα οικονομικών προσφορών (στις πέντε προβλέψεις η μία δώρο), ακόμη και χαρτορίχτρες που σου λένε τα ταρό μέσω Skype. Μάλιστα, υπάρχει και το νέο κόλπο, το προφίλ σου στο Facebook, το οποίο θα συμβουλευτεί η κάθε «καλή καφετζού» πριν από την επίσκεψή σου στον χώρο της, καθώς μέσα από τις αναρτημένες φωτογραφίες θα ισχυριστεί τελικώς ότι θα δει μέσα στο φλιτζάνι αν ενδιαφέρεσαι για άνδρα ξανθό ή μελαχρινό.

Λύνοντας μάγια με απόδειξη

Το ραντεβού μου με τη χαρτορίχτρα κλείστηκε στο σπίτι της, κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Στο τηλέφωνο, αφού με ρώτησε όνομα και επίθετο, μου υποσχέθηκε ότι θα μου ρίξει τέσσερις τράπουλες στην τιμή - μόλις - των 30 ευρώ. Ποσό άκρως δελεαστικό, όπως σημείωσε, για να δει το μέλλον μου μέσα από την τράπουλα της Κατίνας (βλέπε «Οι μάγισσες της Σμύρνης»), την τσιγγάνικη, την τράπουλα Χαλ και την τράπουλα σφίγγα. «Μη στενοχωριέσαι» μου είπε λίγο προτού κλείσουμε το τηλέφωνο. «Κάνω επαναφορές προσώπων σε τρεις ημέρες, αν έρχεσαι επειδή έχεις χωρίσει». Κάπως έτσι, πλήρως καθησυχασμένη για το μέλλον μου, έφτασα στο σπίτι της, ένα μικρό μεσοαστικό τριαράκι. Χτύπησα το κουδούνι και στην πόρτα με υποδέχτηκε αυτοπροσώπως. Ηταν μια εύσωμη σαραντάρα που φορούσε στενές φόρμες. Η εμφάνισή της, προς απογοήτευσή μου, δεν είχε τίποτε το εξωτικό, ούτε τουρμπάνι, ούτε τσιγγάνικες εσάρπες. «Να δεις, εμείς θα γίνουμε φίλες» μου είπε.

Με οδήγησε στο δωμάτιο εργασίας. Ενα φθηνό γραφείο δέσποζε στον χώρο με μια μεγάλη αφίσα του αστρολογικού χάρτη κολλημένη στον τοίχο ακριβώς από πίσω. Η ιεροτελεστία ξεκίνησε με την τράπουλα Χαλ. Επρόκειτο για κάτι πλαστικοποιημένες κάρτες με κακόγουστα σύμβολα όπως καρδιές με τρυπημένα βέλη, Ινδούς με τουρμπάνια, αλλά και φιγούρες ζωδίων. «Τι θες να μάθεις;» με ρώτησε. «Το μέλλον μου» της απάντησα, μάλλον γενικόλογα, απογοητεύοντάς την κάπως. «Βλέπω σχέση με έναν σπαθάτο» αποφάνθηκε με σιγουριά κοιτώντας με στα μάτια, αφού μου έδωσε να κόψω την τσιγγάνικη τράπουλα, αυτή τη φορά, και γύρισε τα πρώτα φύλλα. «Οχι» απάντησα. «Μπορεί να μην έχεις σχέση μαζί του τώρα, αλλά αυτόν σκέφτεσαι πραγματικά» ανταπάντησε. Οπως διαπίστωσα, σε κάθε μου «όχι» υπήρχε μια δική της εξήγηση για να καλύψει την αστοχία, μια ανταπάντηση δουλεμένη μέσα από την πείρα των ραντεβού.

Συνεχίσαμε με τις υπόλοιπες τράπουλες που αποκάλυψαν άσπονδες φίλες που θέλουν το κακό μου και μια προαγωγή να έρχεται το Πάσχα από την ξανθιά προϊσταμένη μου. «Δεν έχω ξανθιά προϊσταμένη» τόλμησα να πω. «Θα τα βάφει» είπε, δίνοντας την απόλυτη εξήγηση. Εισπράττοντας μάλλον τη δυσπιστία μου, κατέληξε: «Είσαι πολύ σφιγμένη. Πρέπει να εμπιστευτείς την τράπουλα για να σου πει την αλήθεια. Εχεις και κακή ενέργεια. Γάμο δεν βλέπω.Αυτή η φίλη σου σε γλωσσοτρώει, βρε κορίτσι μου. Πρέπει να το δούμε. Αν σου έχει κάνει μάγια...». «Πόσο θα κοστίσει το λύσιμο;» μπήκα κατευθείαν στο θέμα. «Θα τα βρούμε. Ανάλογα και τα μάγια βέβαια. Οχι πάνω από 400 ευρώ. Θα σου κάνω προστασία μια για πάντα». Προς το παρόν, της έδωσα ένα τσαλακωμένο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Θα μείνω σε όλη μου τη ζωή μαγεμένη, σκέφτηκα. Προς έκπληξή μου, με ρώτησε αν θέλω απόδειξη. Πήγαινα πρώτη φορά. Σε κάθε περίπτωση, δεν ήξερε αν η ξανθιά προϊσταμένη μου ήταν εφοριακός.

Οι προβλέψεις του ΣΔΟΕ

Ποιο είναι, όμως, το φορολογικό καθεστώς των μέντιουμ; «Τα μέντιουμ είναι καταγεγραμμένα ως ανεξάρτητη επαγγελματική κατηγορία και υπόκεινται σε έλεγχο» ξεκαθαρίζει ο Θεόδωρος Φλωράτος, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ. «Θα έλεγα, μάλιστα, ότι για εμάς θεωρείται κατά προτεραιότητα χώρος ελέγχου. Κάποιοι επαγγελματίες αυτού του κλάδου εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι θέμα ταμπού κάποιος να καταγγείλει ότι επισκέφθηκε μέντιουμ και δεν έλαβε απόδειξη.

Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών αυτής της κατηγορίας. Το τελευταίο κρούσμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν το πρώτο, διαπιστώθηκε όμως υψηλή παραβατικότητα. Αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι συνεχίζονται ανά την Ελλάδα. Πολλές φορές οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας ζητούν από τους πελάτες τους να καταθέσουν τα χρήματα κατευθείαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Εχουμε μεθοδολογία ελέγχου για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ καμία καταγγελία δεν μπαίνει στο συρτάρι. Ζούμε στο ίδιο σύστημα που ζει ο κάθε πολίτης. Είμαστε θεατές των ίδιων εικόνων. Είναι σαφές ότι κάθε διαφήμιση που θα μας κινήσει το ενδιαφέρον αποτελεί βάση προγραμματισμού για ελέγχους».

Τα (τα)ρό του έρωτα

Στην εποχή της κρίσης, λοιπόν, οι δουλειές των μέντιουμ δεν φαίνεται να περνούν ύφεση, όπως ακριβώς και στην εποχή της ευημερίας, τότε που αρκετοί χρηματιστές τούς τηλεφωνούσαν και ζητούσαν να προβλέψουν την επόμενη καυτή μετοχή. «Οι πελάτες μου έρχονται κυρίως για συναισθηματικά θέματα, θέματα καρδιάς» αναφέρει μέντιουμ από τα νότια προάστια. «Είναι κυρίως γυναίκες, σε ποσοστό 80%. Πρόκειται για ανθρώπους μορφωμένους. Εχω πελάτες δικαστίνες, δικηγόρους, αλλά και στρατιωτικούς και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Δεν θα έλεγα ότι η δουλειά περνάει κρίση, αλλά μη φανταστείτε ότι κερδίζουμε και αστρονομικά ποσά. Ακόμη και βερεσέ προβλέψεις κάνω για τους φίλους μου.

Οι υψηλές αμοιβές αφορούν τα μέντιουμ που βγαίνουν στην τηλεόραση και εκμεταλλεύονται τη φήμη τους. Φυσικά, απάτη είναι και τα τηλεφωνικά κέντρα που προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν μπορείς με ένα όνομα και μια ημερομηνία να κάνεις έγκυρη πρόβλεψη. Με ενοχλεί που ο χώρος λειτουργεί αυθαίρετα.Εχουν μπει στο επάγγελμα επικίνδυνοι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, αποσπώντας τεράστια ποσά και δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Ακόμη και εκβιασμοί γίνονται. "Φέρε μου το τάδε ποσό γιατί θα σου πάρω την ψυχή" και τέτοιες ανοησίες. Και ο πελάτης ντρέπεται να το καταγγείλει. Αν το μάθει ο σύντροφός του ότι του έκανε μάγια, μέχρι και χωρισμός μπορεί να επέλθει».

Εκβιασμένη ελπίδα

Οι ιστορίες από τον χώρο των μέντιουμ πολλές φορές είναι για γέλια και για κλάματα. Οπως, για παράδειγμα, η είδηση που έφτασε πριν από μερικούς μήνες στις σελίδες των εφημερίδων: νοσοκομείο πλήρωσε 67.000 ευρώ γιατί οι υπάλληλοί του τηλεφωνούσαν σε μέντιουμ και μελλοντολόγους.

«Η προσφυγή σε κάθε είδους μαγικές οδούς για την πρόβλεψη του μέλλοντος είναι μια διαχρονική ανάγκη στον άνθρωπο. Εχει να κάνει με την ανάγκη της υπέρβασης, την ανάγκη και την επιθυμία να νιώθεις ότι ελέγχεις τη μοίρα σου και ότι δεν ελέγχεσαι από αυτήν» αναφέρει η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η φαντασίωση της πρόβλεψης είναι πάντα καθησυχαστική, δεν φθείρεται ποτέ, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα είναι δυσάρεστη, καθώς με την πρόβλεψη έχεις ήδη μετακινηθεί σε μια άλλη θέση, ας πούμε ότι από καθοδηγούμενος από άγνωστες βουλές της τύχης σου γίνεσαι κατά κάποιον τρόπο ο ελεγκτής της, ο επόπτης και τοποτηρητής της. Δεν είναι και λίγο... να μην υφίστασαι άβουλα και παθητικά αυτό που σου επιφυλάσσουν τα άστρα, η τάξη, η καταγωγή σου, η μέχρι τώρα πορεία στη ζωή σου. Είναι ανακουφιστικό, σαν μαγική τροφή σε ανήμπορο βρέφος που αίφνης φαντασιώνεται ότι είναι παντοδύναμο».

Ωστόσο, για την κυρία Τσαλίκογλου η προσφυγή σε τέτοιου είδους λύσεις συνδέεται άμεσα και με την πραγματικότητα που βιώνουμε. «Στην εποχή που ζούμε, την εποχή της χρεοκοπίας της ελπίδας, αυτή η ανάγκη γίνεται πιο έντονη και αποκτά και άλλα νοήματα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν η προσφυγή στα ανορθολογικά μονοπάτια μιας εκβιασμένης ελπίδας, δεδομένου ότι τα ορθολογικά έχουν χάσει την όποια εγκυρότητα και αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη που μπορούν να εμπνεύσουν. Υπάρχει συνεπώς μια τρελή αίσθηση ότι αυτό που θα σου πει ο μάγος, ο μελλοντολόγος, το μέντιουμ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι τέλος πάντων, θα ανατρέψει την παρούσα κατάσταση, η οποία είναι σκοτεινή, για να μην πω απελπιστική, και ότι θα τινάξει τα δεδομένα της ύπαρξής σου στον αέρα.

Ολα θα μπορούν να γίνουν άλλα. Δίχως αυτό το άλλο η ζωή είναι αβάσταχτη. Ζούμε σαν να έχουμε αφαιρέσει πλέον από το μέλλον το στοιχείο της έκπληξης, του αναπάντεχου. Σαν να είναι ήδη γνωστά όλα αυτά που θα έρθουν την επόμενη ημέρα. Δεν είναι ότι δεν ξέρεις. Ξέρεις και αυτό που ξέρεις σε απελπίζει. Και πάνω στην απελπισία υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος για όλους αυτούς τους "ωραίους" τύπους, αυτούς τους εμπόρους ελπίδας. Ο προφητικός λόγος κερδίζει έδαφος. Θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε αν δούμε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται καν με το μορφωτικό επίπεδο. Υπάρχει μια σκοτεινή και παράδοξη "δημοκρατικότητα" σε αυτούς που προστρέχουν σε τέτοιες υπηρεσίες. Μπορείς να δεις από πολιτικούς μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου. Οταν το όνειρό σου για μια καλύτερη ζωή συνθλίβεται μέρα με την ημέρα, τότε οι δουλειές των εμπόρων της ελπίδας αυξάνονται θεαματικά» καταλήγει η κυρία Τσαλίκογλου.

Τελειώνοντας το ρεπορτάζ και επιστρέφοντας στο γραφείο, στο μετρό ένας νεαρός μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια ενός μεγάλου νιγηριανού πνευματιστή. Οι περισσότεροι επιβάτες θα τα πετάξουν στον διπλανό κάδο απορριμμάτων. Δύο κοπέλες τα τοποθετούν συνωμοτικά στην τσέπη του παλτού τους. Ισως αργότερα 
τηλεφωνήσουν.

 *Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Πηγή: tovima.gr