Στ. Κριμιζής: "Πυλώνας της αριστείας η διαρκής αξιολόγηση"

31.10.2017
Στ. Κριμιζής: "Πυλώνας της αριστείας η διαρκής αξιολόγηση"

Μία συγκλονιστική ομιλία, μάθημα ζωής για κάθε νέο που ονειρεύεται να παραμείνει και να δημιουργήσει στην υπό κρίση Ελλάδα, έδωσε ο κορυφαίος αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας των σχολείων του Βροντάδου που φέρει το όνομά του.

Ο χιακής καταγωγής και παγκοσμίου φήμης επιστήμονας θέλησε να αναφερθεί στη σημασία της αριστείας για την πρόοδο ενός κράτους. Όπως είπε κατά την ιστορική αναδρομή της έννοιας της αριστείας από τα ομηρικά χρόνια μέχρι και σήμερα «είναι κάτι που πρέπει να έχει σημασία για όλους μας».

Αριστεία και αξιολόγηση

Ο κ. Κριμιζής έθεσε ως βασικό πυλώνα της αριστείας, την αξιολόγηση για την οποία είπε ότι πρέπει να είναι διαρκής και σε όλα τα επίπεδα.  «Μόνο μέσα από διαρκή και σωστή αξιολόγηση μπορούν να εντοπιστούν οι άριστοι. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί το κίνητρο της επίτευξης αριστείας», είπε και εξομολογήθηκε: «Κυρίες και κύριοι εγώ αξιολογούμαι όλη μου τη ζωή. Μία φορά κάθε χρόνο. Και τώρα ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου αξιολογεί την προσφορά μου. Αξιολογούμαστε όλοι στο εξωτερικό. Εμείς δεν μπορούμε να αποτελούμε την εξαίρεση».

Μάθημα ζωής στη νέα γενιά

Ο Χιώτης αστροφυσικός επέλεξε να αναφερθεί ευθέως στη νέα γενιά, την οποία παρότρυνε να κυνηγήσει το όνειρο και το όραμά της. «Για να γίνει αυτό», είπε, «πρέπει να υπάρχει αγάπη για γνώση και όχι για το χαρτί. Πάνε οι ημέρες που ένα χαρτί διασφάλιζε την εργασία. Τώρα πια απαιτείται σκληρή δουλειά. Όταν κάποτε ρώτησαν τον Αϊνστάιν πως καταφέρνει όλες αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες θεωρίες απάντησε ότι το μυστικό είναι 10% ιδιοφυία και 90% ιδρώτας».

Ο ίδιος συνέστησε στους νέους να μάθουν πρώτα να ακούν και μετά να μιλάνε. «Ένας φίλος μου είπε κάποτε και σοφά κατά τη γνώμη μου ότι, ο Δημιουργός, μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατ’ αναλογία. Φθάνουν όμως αυτά; Όχι. Χρειάζεται και ήθος. Είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας», ανέφερε.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ο κ. Κριμιζής, απευθυνόμενος στους νέους, ζήτησε να αμφισβητούν διαρκώς την απόλυτη γνώση. «Αν ήταν όλα γνωστά δεν θα χρειαζόταν η έρευνα».

Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στη σημερινή Ελλάδα, χαρακτήρισε ως αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής κοινωνίας την αξιοκρατία.

«Όσοι νέοι βγουν στο εξωτερικό, θα δουν και θα αισθανθούν πως λειτουργούν τα άλλα κράτη. Θα νιώσουν την έννοια της αξιοκρατίας, θα τη ζήσουν. Και όταν κάποτε γυρίσουν στην Ελλάδα ίσως καταφέρουν να κάνουν πράξη όσα είδαν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η ελπίδα για τη χώρα μας», κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων. 

 

Πηγήpolitischios