10 μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν και πλεονεκτήματα όταν αισθανόμαστε θλίψη

14.03.2017
10 μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν και πλεονεκτήματα όταν αισθανόμαστε θλίψη

Σαν ανθρώπινα όντα, το αίσθημα της θλίψης είναι αναπόφευκτο. Το διαδίκτυο αν και είναι γεμάτο από συμβουλές για το πώς να είμαστε πιο χαρούμενοι, σ' αυτό εδώ το άρθρο, θα επιχειρήσουμε κάτι διαφορετικό: θα ερευνήσουμε ποια είναι τα οφέλη της κακής μας διάθεσης!

Δέκα μελέτες που δείχνουν ευεργετικά πλεονεκτήματα όταν αισθανόμαστε θλίψη

1. Οι κακές διαθέσεις μπορούν να προσδίδουν κίνητρα.

Μια μελέτη του 2011 αξιολόγησε, για 55 μέρες επί 2 φορές την ημέρα, προγραμματιστές λογισμικού. Αυτοί που έχουν καλύτερη απόδοση μετά από πολλές ώρες εργασίας το απόγευμα διαπιστώθηκε ότι ήταν εκείνοι που είχαν αλλάξει από μια κακή διάθεση σε μια καλή, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν ευτυχισμένοι όλη την ημέρα.

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με αυτό που είναι γνωστό και ως "μοντέλο συναισθηματικής στροφής» της εμπλοκής εργασίας. «Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος μας να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι η αρνητική διάθεση και τα αρνητικά γεγονότα, όπως οι συγκρούσεις και τα λάθη, είναι αναπόσπαστο και αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης δράσης στο χώρο εργασίας", σύμφωνα με τους ερευνητές. «Με την απουσία των αρνητικών εμπειριών, οι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονται λιγότερο την ανάγκη να δράσουν.»

2. Αγκαλιάστε τις κακές διαθέσεις σας! Δεν θα σας κάνουν κακό.

Αφορά μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος. Οι ερευνητές ρώτησαν 365 γερμανούς συμμετέχοντες σχετικά με τη στάση τους απέναντι στα αρνητικά και θετικά συναισθήματα καθώς και για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολουθούσαν τις διαθέσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων χρησιμοποιώντας  απλά τα τηλεφώνα τους.

Οι δεσμοί μεταξύ της συχνότητας των ανθρώπων σε κακές διαθέσεις και αρνητικά αποτελέσματα (από την άποψη ψυχικής και σωματικής υγείας) ποικίλλει ανάλογα με τις στάσεις που κράτησαν προς το αρνητικό συναίσθημα. Οι συμμετέχοντες που είχαν αρνητική στάση απέναντι στις κακές διαθέσεις έτειναν να πληρώνουν το σύνηθες τίμημα: βίωσαν πιο αρνητικές διαθέσεις, τη φτωχότερη ψυχική και σωματική υγεία, τόσο στο παρόν όσο και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν μια πιο θετική στάση απέναντι κακές διαθέσεις, οι παραπάνω δεσμοί μειωνόντουσαν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και απουσιάζαν εντελώς.

3. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αισθανθείτε καλύτερα αν βάλετε τα κλάματα!

Δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να βυθιστείτε σε θλίψη μπορεί μερικές φορές να είναι καθαρτική, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό ήταν το μήνυμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2011.

Τις περισσότερες φορές, η διάθεση μετά από κλάμα αναφέρθηκε ως αμετάβλητη (60,8%), αλλά το 30% των δακρυσμένων συνδέθηκαν με μια θετική αλλαγή διάθεσης και μόνο 8,8% οδηγήθηκε σε επιδείνωση της διάθεσης.Επίσης το κλάμα έχει περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην διάθεση, όταν υφίσταται μπροστά σ ένα μόνο άτομο παρά σε περισσότερους.

sadness2

4. Είστε πιο πειστικοί όταν είστε λυπημένοι.

Για την έρευνα αυτή που κυκλοφόρησε το 2007, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους, είτε κάποια κωμωδία είτε κάποιο άτομο που πεθαίνει από μία ασθένεια, επηρεάζοντας έτσι ανάλογα την ψυχική τους διάθεση. Στη συνέχεια, έπρεπε να γράψουν επιχειρήματα για να πείσουν κάποιον να αλλάξει άποψη για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Σε διάφορες παραλλαγές των δοκιμών αυτών που είχαν συσταθεί, οι λυπημένοι άνθρωποι παρήγαγαν πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα από τους χαρούμενους και τα επιχειρήματα τους ήταν πιο πειστικά.

5. Η ήπια κατάθλιψη μπορεί να έρθει με αυξημένη ενσυναίσθηση.

Τα καταθλιπτικά άτομα συνήθως θεωρούνται ως όντα που θέλουν να απεμπλακούν από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά το 2005 οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά διαπίστωσαν ότι φοιτητές με μια ήπια κατάθλιψη, είχαν στην πραγματικότητα μια αυξημένη ικανότητα να ανιχνεύουν  τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων, σε φωτογραφίες προσώπων που εστίαζαν στην περιοχή των ματιών. Δυστυχώς, αυτό το "πλεονέκτημα" οδηγεί σε πιο αρνητικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές είπαν ότι η εξαιρετική ευαισθησία στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα που είναι επιρρεπή σε κατάθλιψη.

6. Το να έχετε κακή διάθεση δεν σημαίνει μείωση της ψυχικής απόδοσής σας

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, οι ερευνητές υπέβαλαν στους συμμετέχοντες παρόμοιες εκδόσεις των ίδιων νοητικών τεστ για πέντε συνεχόμενες ημέρες, τα οποία συμπεριλάμβαναν τεστ μνήμης και ταχύτητας ανταπόκρισης. Κάθε μέρα πριν από κάθε εξέταση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τη διάθεσή τους σε κλίμακες. Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι η διάθεση και η πνευματική απόδοση των συμμετεχόντων δεν συνδέονται - με άλλα λόγια, δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι το να είσαι σε μια κακή διάθεση συσχετίζεται με τη χαμηλή απόδοση σε νοητικές δοκιμασίες.

7. Οι λυπημένοι ηγέτες ενθαρρύνουν ένα αναλυτικό ύφος σκέψης.

Σε αυτή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, σπουδαστές διοίκησης επιχειρήσεων έλαβαν οδηγίες για ένα έργο και ενθαρρύνθηκαν από έναν μάνατζερ ο οποίος τους μίλησε μέσω Skype. Η διατύπωση της καθοδήγησης του ηγέτη ήταν η ίδια για όλους τους σπουδαστές, αλλά μερικοί από αυτούς έβλεπαν τον μάνατζερ να παραδίδει τις συμβουλές του με χαρούμενη διάθεση, ενώ οι υπόλοιποι τον έβλεπαν να έχει κακή διάθεση. Μετά το βίντεο, εκείνοι οι σπουδαστές που είχαν παρακολουθήσει τον ευτυχισμένο μάνατζερ διακρίθηκαν σε δημιουργικές εργασίες ενώ οι σπουδαστές που παρακολούθησαν τον λυπημένο και κακοδιάθετο μάνατζερ διακρίθηκαν σε παζλ sudoku που χρησιμοποιείται ως μέτρο της αναλυτικής σκέψης.

sadness3

8. Το αίσθημα της λύπης σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε παραπλανητικές πληροφορίες.

Σε μία έρευνα που διεξήχθη το 2005, οι συμμετέχοντες εξέτασαν φωτογραφίες από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Περίπου μία ώρα αργότερα, έπρεπε να θυμηθούν είτε ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα από τη ζωή τους, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση της ψυχικής τους κατάστασης. Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ορισμένες από τις οποίες ήταν παραπλανητικές, όπως "είδες ο πυροσβέστης να κρατά την μάνικα της πυρόσβεσης;" (Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία μάνικα της πυροσβεστικής). Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η θλιμμένοι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο παραπλανημένοι από αυτό το είδος των ψευδών πληροφοριών σε σχέση με τους ευτυχισμένους συμμετέχοντες.

9. Είστε λιγότερο αφελείς όταν είστε στα κάτω σας.

Όντας θλιμμένοι είστε και λιγότερο αφελείς αλλά και καλύτεροι στην ανίχνευση ψεμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008. Οι συμμετέχοντες για να κατηγοριοποιηθούν σε χαρούμενους ή λυπημένους παρακολούθησαν τις κατάλληλες θεματικές ταινίες. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο από ανθρώπους να λένε αλήθεια ή ψέματα σχετικά με το αν είχαν κλέψει εισιτήρια για μια ταινία. Οι θλιμμένοι συμμετέχοντες ήταν πιο επιφυλακτικοί, σε γενικές γραμμές, στις απαντήσεις τους και ήταν καλύτεροι στην ανίχνευση του ψέματος.

10. Οι κακές διαθέσεις είναι μέρος για μια ζωή γεμάτη νόημα!

Μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013, βρήκε ότι οι άνθρωποι που βαθμολόγησαν τη ζωή τους ως πιο ουσιαστική, έτειναν επίσης να βιώνουν περισσότερο στρες, άγχος και ανησυχία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Roy Baumeister, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξαιρετικά σημαντική, αλλά σχετικά δυστυχισμένη, ζωή έχει "λάβει σχετικά μικρή προσοχή και ακόμη λιγότερο σεβασμό» μέχρι σήμερα. "Οι άνθρωποι που θυσιάζουν την προσωπική τους ευχαρίστηση, προκειμένου να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην κοινωνία μπορούν να κάνουν σημαντικές συνεισφορές," κατέληξαν.

**********

Μετάφραση: Πασχάλης Γεωργιάδης από το The British Phychological Society