Ραντ: «Να απεχθάνεσαι την αναίτια τρυφερότητα»

26.11.2014
Ραντ: «Να απεχθάνεσαι την αναίτια τρυφερότητα»

«Ο άνθρωπος χτίζει τον κόσμο κατ' εικόνα του. Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ την αναγκαιότητα της επιλογής. Αν απαρνηθεί αυτή τη δυνατότητα, απαρνείται την ανθρώπινη υπόστασή του και το μόνο που καταφέρνει είναι να βυθίσει την ύπαρξή του στο ανελέητο χάος του παραλόγου -με δική του επιλογή».

«Αυτός που θα διατηρήσει έστω και μια σκέψη του ακέραιη κι ανεπηρέαστη από τη βούληση των άλλων, αυτός που θα κάνει πραγματικότητα τη σκέψη του δίνοντας σ’ ένα κομμάτι ξύλο τη μορφή της εικόνας που έχει στο μυαλό του, μόνο αυτός και μόνο γι’ αυτό που δημιουργεί κάθε φορά μπορεί ν’ αξιώσει την ανθρώπινη υπόσταση, και μ’ αυτό το μέτρο θα κριθεί και η αρετή του».

«Αν η ευχαρίστηση του ενός εξαργυρώνεται με τον πόνο του άλλου, τότε καλύτερα να μην υπάρχει συναλλαγή. Αυτό λέγεται απάτη».

«Στη φιλελεύθερη κοινωνία εμπορευόμαστε επιτεύγματα και όχι αποτυχίες, ανταλλάσσουμε αξίες και όχι ανάγκες. Δεν δουλεύουμε ο ένας για τον άλλο και όμως αναπτυσσόμαστε μαζί. Είμαστε ελεύθεροι».

«Να απεχθάνεσαι την αναίτια τρυφερότητα, όπως να απεχθάνεσαι τον πλούτο που δεν έχει κερδηθεί».

«Όταν αγαπάς κάποιον για τις αρετές του, δεν έχει κανένα νόημα γιατί δεν θεωρείται δώρο αλλά κέρδος. Νόημα έχει να τον αγαπάς για τα ελαττώματά του».

«Η εντιμότητα δεν είναι κοινωνικό καθήκον ούτε θυσία για χάρη των άλλων, αλλά μια βαθύτατα ιδιοτελής πράξη, η άρνηση δηλαδή του ανθρώπου να θυσιάσει την πραγματικότητα της ύπαρξής του στην πλανεμένη συνείδηση των άλλων».

«Μπορεί ο καθένας να ορίζει την ευτυχία του μόνος του, χωρίς να βασίζεται στην καταπίεση του άλλου. Η παράλογη ευτυχία δεν είναι ευτυχία».

«Η κινητήρια δύναμη της ευτυχίας μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός».

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Άυν Ραντ «Ο Άτλας Επαναστάτησε», εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η Άυν Ραντ (2 Φεβρουαρίου 1905 - 6 Μαρτίου 1982) ήταν Ρωσικοαμερικανίδα μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, θεατρικός και κινηματογραφικός σεναριογράφος. Είναι γνωστή για τα δύο best seller μυθιστορήματα «Κοντά στον Ουρανό» (The Fountainhead) και «Ο Άτλας Επαναστάτησε». Έγραψε επίσης πολλά άλλα έργα, επιστημονικά, πολιτικά, φιλολογικά, και κυρίως φιλοσοφικά, όπου αναπτύσσει τη θεωρία της, που ονομάζει «αντικειμενισμό».

 

Πηγή: doctv.gr