Πώς θα σταματήσει το «καβάλημα»;

29.09.2014
Πώς θα σταματήσει το «καβάλημα»;

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν παίξει το ρόλο του... πηδηχτούλη είτε σε άλλα σκυλιά, είτε σε έπιπλα, είτε ακόμη και σε ανθρώπους. Τι προκαλεί αυτήν τη συµπεριφορά, πότε πρέπει να μας προβληματίσει και πώς μπορούμε να την εξαλείψουμε;

Είναι φυσιολογικό;

Το «καβάλημα» -εφόσον δεν γίνεται με εμμονή- είναι μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά, η οποία συνδέεται με τη σεξουαλικότητα. Παρατηρείται περισσότερο στα αστείρωτα σκυλιά και σε νεαρά ζώα, μικρότερα του ενός έτους. Είναι ιδιαίτερα εκφανής στα κουτάβια και στο μεταξύ τους παιχνίδι. Έτσι, μαθαίνουν και προετοιμάζονται για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους. Το κάνουν, όμως, και τα ενήλικα ζώα ως μέρος του παιχνιδιού τους.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει προβληματική, κυρίως σε αστείρωτους αρσενικούς, που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να εκτονωθούν, καθώς συσσωρεύεται η ενέργεια όσο δεν ζευγαρώνουν. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η έγκαιρη στείρωση.
Επίσης, τα ενήλικα σκυλιά καβαλάνε για να δηλώσουν κυριαρχία αλλά και ενθουσιασμό, όπως την ώρα του φαγητού ή της βόλτας ή όταν έρχεται σπίτι ο ιδιοκτήτης τους.

Προσοχή: Αντίθετα από ότι πολλοί πιστεύουν, δεν είναι σήμα ότι «έφτασε η ώρα του να ζευγαρώσει». Το ζευγάρωμα δεν θα βοηθήσει όποια εμμονή έχει εδραιωθεί. Αντίθετα, ενδέχεται να χειροτερεύσει τη συμπεριφορά.

Μήπως δεν είναι πάντα κυριαρχικό;

Η πιο κοινή ερμηνεία που δίνουν οι ιδιοκτήτες, όταν βλέπουν το σκύλο τους να καβαλάει άλλα σκυλιά, είναι πως έτσι δείχνει τις κυριαρχικές τάσεις του. Λάθος. Τα σκυλιά που καβαλάνε συστηματικά είναι συνήθως χαμηλά στην ιεραρχία και ανασφαλή για τη θέση τους. Το κάνουν για να «δοκιμάσουν» τα υπόλοιπα και να δουν πόσο θα ανεχτούν αυτήν τη δραστηριότητα, γεγονός που, πολλές φορές, οδηγεί σε σκυλοκαβγάδες. Αυτή η ανασφάλεια οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης με άλλους σκύλους, η οποία τους στερεί την ευκαιρία να μάθουν τη σωστή συµπεριφορά. Θα ξεχωρίσετε εύκολα το κυριαρχικό καβάληµα από αυτό της ανασφάλειας: όταν είναι κυριαρχικό, συνδέεται µε επιθετική συµπεριφορά, όπως έντονο γρύλισµα, δάγκωμα και τάση κτητικότητας προς το ζώο ή το αντικείμενο που καβαλάνε. Αυτή η περίπτωση είναι σοβαρή και χρειάζεται ειδική μεταχείριση.

Πότε να ανησυχήσουμε;

Αυτή η συμπεριφορά είναι προβληματική μόνο όταν γίνεται υπερβολική -ανεξάρτητα με το αν έχει αποδέκτη άνθρωπο, ζώο ή αντικείμενο- και συνήθως συνδέεται με άγχος και στρες. Οπότε, μη βιαστείτε, από την αμηχανία σας, να μαλώσετε το σκύλο σας, όταν κατά τη συνάντησή του με άλλα σκυλιά αποφασίσει να... ιππεύσει.

Πώς θα το σταματήσετε;

Η εκάστοτε λύση εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο το κάνει ο σκύλος σας και πόσο «εμμονή» τού έχει γίνει. Όσο πιο νωρίς το προλάβετε, τόσο πιο εύκολο είναι να απαλειφθεί η συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, με τις ακόλουθες συμβουλές θα δείτε κάποια διαφορά:

Στείρωση. Έρευνες δείχνουν πως η στείρωση μειώνει το «καβάλημα» στο 75% των σκύλων (θηλυκά και αρσενικά), άλλοτε αμέσως και άλλοτε σταδιακά, μέσα στους επόμενους 3 – 4 μήνες.

Άμεση διακοπή. Αν καβαλάει ανθρώπους, τότε πρέπει ο ίδιος ο αποδέκτης της συμπεριφοράς να του δείξει ότι δεν είναι αποδεκτή, τερματίζοντάς την – για παράδειγμα, σηκώνεται και φεύγει από κοντά του γρήγορα και αδιάφορα.

Περισσότερη άσκηση και εκτόνωση. Αν ο σκύλος καβαλάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, τότε είναι πιο δύσκολο να διακοπεί η συμπεριφορά. ∆οκιμάστε τη στείρωση και προχωρήστε στη διακοπή, όποτε το κάνει, στρέφοντάς του την προσοχή σε κάτι άλλο, π.χ. παιχνίδι, ασκήσεις με εντολές κ.λπ. Αυτό είναι εφικτό όταν είστε παρών, κάτι που δεν θα ισχύει πάντα. Το πιο αποτελεσματικό είναι να εφαρμόσετε μια αυστηρή ρουτίνα µε αυξημένη άσκηση. Η ρουτίνα περιορίζει το άγχος του, ενώ η άσκηση ξοδεύει την περίσσια ενέργεια που τον ωθούσε να το κάνει.

Μην επιβραβεύετε τη συμπεριφορά. Πολύ το θεωρούν αστείο και γελάνε όταν βλέπουν τα κουτάβια τους να «καβαλάνε» και δίνουν έμφαση σε αυτήν τη συμπεριφορά. Το κουτάβι χαίρεται που το διασκεδάζετε. Εκλαμβάνει την προσοχή που δείχνετε στα καµώµατά του ως επιβράβευση και, για να λάβει έξτρα προσοχή, θα το επαναλαμβάνει, μέχρι τελικά να του γίνει εμμονή. Αγνοήστε το.

 

Από τη σύμβουλο συµπεριφοράς Marilyn Peters

Πηγή: trihes.gr