Πώς οι αστροναύτες στο διάστημα ξεπερνούν τις διπλωματικές εντάσεις στη Γη

26.03.2014
Πώς οι αστροναύτες στο διάστημα ξεπερνούν τις διπλωματικές εντάσεις στη Γη

Ενώ η ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία κορυφώνεται, μετά τι εξελίξεις στην Κριμαία, οι αστροναύτες από τις δύο χώρες ξεπερνούν τη διχόνοια, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Γη. Οι ειδικοί λένε ότι οι πολιτικές και οικονομικές εντάσεις μεταξύ των παλαιών εχθρών του Ψυχρού Πολέμου είναι απίθανο να αναστατώσουν τη συνεργασία στο διάστημα, προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι που θα ήταν επιζήμιο και για τις δύο πλευρές.

Το να μιλάς για πολιτική δεν θεωρείται ταμπού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου Αμερικανοί και Ρώσοι μοιράζονται έναν μικρό χώρο, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. «Μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα πάντα. Μιλούσαμε και για πολιτική», λέει ο συνταξιούχος αστροναύτης των ΗΠΑ Leroy Chiao, ο οποίος διοικούσε τον ISS για έξι μήνες, το 2004 και το 2005. «Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι το πλήρωμα μιλά γι' αυτό, με έναν φιλικό τρόπο».

Ο αμερικανός αστροναύτης Mike Hopkins, μετά την επιστροφή του από τον ISS αυτό το μήνα, έπειτα από ένα εξάμηνο παραμονής, είπε ότι θεωρεί τους ρώσους ομολόγους του «στενούς φίλους» και περιέγραψε τη συνεργασία ως «πολύ ισχυρή». Πέρα από τους προσωπικούς δεσμούς που σφυρηλατούνται στο διάστημα, οι ειδικοί λένε ότι τα δύο επικεφαλής έθνη στην συνεργασία των 15 χωρών πρέπει να τα καταφέρουν λόγω του τρόπου που έχει σχεδιαστεί ο διαστημικός σταθμός των 100 δις δολαρίων.

daeeffe33b9b024757f8fa7e11e6b99134395c5d

«Όπως τα διαζευγμένα ζευγάρια»

Τα ρωσικά και τα αμερικανικά τμήματα στο ISS έχουν τις δικές τους τουαλέτες και ξεχωριστά συστήματα κλιματισμού. Αλλά πολλές σύνθετες λειτουργίες στον θάλαμο που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου απαιτούν τη συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ, τόσο στο διάστημα όσο και στα κέντρα ελέγχου στο έδαφος. Το κέντρο ελέγχου αποστολών της NASA στο Χιούστον ηγείται της προσπάθειας και οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν για το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων δαπανών λειτουργίας.

Ο Howard McCurdy, ειδικός για τη διαστημική πολιτική στο American University, δήλωσε ότι δεν ήταν μια «ευτυχισμένη οικογένεια» στον ISS. «Είναι σαν ένα διαζευγμένο ζευγάρι να προσπαθεί να ζήσει στο ίδιο σπίτι», είπε. «Μπορεί να το κάνει, μόνο που δεν είναι πολύ εύκολο. Το σπίτι ανήκει και στους δύο. Και οι δύο λειτουργούν το σπίτι». Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται τη Ρωσία για να μεταφέρει αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό και πληρώνουν κατά μέσο όρο 70,7 εκατ. δολάρια για κάθε μεταφορά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της NASA.

Η απόσυρση του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων των ΗΠΑ το 2011 άφησε τους Αμερικανούς χωρίς έναν τρόπο μεταφοράς του πληρώματος σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και η αντικατάσταση δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2017. Η εξάρτηση από το διαστημικό σκάφος Soyuz της Ρωσίας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις στο διάστημα.

f89e8d4585783baec29e12ad47de24e722f1ae1e

Ωστόσο, το άμεσο μέλλον εξαρτάται από το πώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανταποκριθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ για την Κριμαία, δήλωσε ο John Logsdon, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της NASA. «Εξαρτάται πάντα από τη Ρωσία το αν θα διακόψει τις υπηρεσίες της» δήλωσε ο Logsdon, εκτιμώντας την πιθανότητα μιας τέτοιας δράσης σε 20-25 τοις εκατό. «Θα ήταν καταστροφή. Υπάρχει αμοιβαία εξάρτηση και αυτό αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να απομονωθεί από τα ευρύτερα ζητήματα».

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση των ΗΠΑ από ρωσικούς κινητήρες που τροφοδοτούν τους πυραύλους Atlas V, οι οποίοι ωθούν τους στρατιωτικούς δορυφόρους στο διάστημα, στην περίπτωση που η Ρωσίας διακόψει τις προμήθειες.
Το Πεντάγωνο, αυτή την εβδομάδα, είπε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να προβεί σε αναθεώρηση της χρήσης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων RD- 180 στους Atlas V.

Όμως, η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη ένα απόθεμα για δύο χρόνια, κι έτσι δεν επίκεινται δραστικά μέτρα.

«Έτοιμοι για εκτόξευση» Ο συνταξιούχος αστροναύτης Chiao θεωρεί ότι θα χρειαστεί κάτι πολύ χειρότερο από την κρίση στην Κριμαία για να διακοπούν οι σχέσεις στο διάστημα. «Δεν πιστεύω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αν ΗΠΑ και Ρωσία εμπλακούν σε έναν πόλεμο με πυρά, αυτό σίγουρα θα διαταράξει τη λειτουργία στο σταθμό», είπε.

Η NASA είπε επίσης ότι δεν προβλέπει αλλαγή στις σχέσεις με τη Ρωσία στο διάστημα.

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Ευρώπη έχουν ζήσει συνεχώς πάνω στο διαστημικό σταθμό, με διαφορετικά πληρώματα, για περισσότερα από 13 χρόνια και η διάρκεια ζωής του σταθμού παρατάθηκε πρόσφατα ως το 2024. «Είμαστε βέβαιοι ότι δύο οργανισμοί στο διάστημα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολλά σκαμπανεβάσματα στην ευρύτερη σχέση ΗΠΑ – Ρωσίας», δήλωσε η NASA.

Στις 25 Μαρτίου, η σχέση θα ανανεωθεί για μια ακόμη φορά, όταν ένας Αμερικανός αστροναύτης θα ανέβει σε ένα διαστημικό σκάφος Soyuz μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες. Μαζί, θα εκτοξευθούν προς το διαστημικό σταθμό για να συναντήσουν τους τρεις άνδρες –έναν από την Ιαπωνία, έναν από την Αμερική και έναν από τη Ρωσία - που είναι ήδη εκεί.

Πηγή: news.yahoo.com  antinews.gr