Όλοι οι άνθρωποι στη γη είναι μολυσμένοι με τοξίνες

29.01.2014
Όλοι οι άνθρωποι στη γη είναι μολυσμένοι με τοξίνες

Κάθε άτομο στη γη είναι μολυσμένο, ακόμη και τα νεογνά. Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον Δρ James Siow, του Εθνικού Ινστιτούτου Ολιστικής Ιατρικής της Αυστραλίας. Ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια ρύπανση είναι πλέον τόσο μεγάλη, ώστε κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη έχει μολυνθεί με εκατοντάδες ανθρωπογενείς τοξίνες, και ούτε οι κυβερνήσεις του κόσμου ούτε οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης κάνουν τίποτα γι' αυτό.

Ακόμη και τα βρέφη έρχονται στον κόσμο μολυσμένα με 232 δυνητικά θανατηφόρα βιομηχανικά χημικά και ρυπαντικές ουσίες, δήλωσε ο Siow, επικαλούμενος την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας. Λέει επίσης ότι η μόλυνση του σώματος μπορεί να μεταφερθεί σε τρεις γενιές.

Αυτοί οι ρύποι προέρχονται από καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι συσκευασίες, τα προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, ακόμη και τα κλινοσκεπάσματα. Οι 275 χειρότεροι παγκόσμιοι ρύποι αναφέρονται εδώ - στην κορυφή βρίσκονται το αρσενικό, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

Το συμπέρασμα ότι η περιβαλλοντική τοξικότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι αμφιλεγόμενο. Ο Siow επαναλαμβάνει δεδομένα από μια σειρά μελετών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από το Lancet, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και την Ομάδα Καρκίνου του προέδρου Ομπάμα. Αυτό που είναι αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τον Siow, είναι ότι κανείς δεν έχει αναλάβει δράση, παρόλο που οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα γνωρίζουν για το πρόβλημα από το 1980.

Ήρθα σε επαφή με τον Siow για να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει πάνω μας η τοξικότητα, για τους λόγους που δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες της ζωής σε έναν πλανήτη-δηλητήριο.

VICE: Γεια σας, Δρ Siow. Έχετε δηλώσει ότι όλοι στη Γη είναι μολυσμένοι. Από που προέρχεται αυτή η μόλυνση;

Siow: Κυρίως από περιοχές Superfund, οι οποίες είναι χώροι διάθεσης αποβλήτων από διάφορες βιομηχανίες. Επίσης, έρχεται από τις βιομηχανίες που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που ασχολείται με τη σταδιακή μείωση των ρύπων από τις βιομηχανίες αυτές.

Όπου κι αν πάνε οι άνθρωποι, ακολουθούν τόνοι χημικών.

Ποιοι είναι οι κύριοι παραβάτες ;

Βιομηχανίες που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όλες οι βιομηχανίες που έχουν αποθήκες καυσαερίων.

Ποιες πρόκειται να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της τοξικότητας; Και ποιες ασθένειες και διαταραχές που βλέπουμε τώρα ή πρόκειται να δούμε στο μέλλον, οφείλονται άμεσα ή επιδεινώνονται από αυτές τις τοξίνες;

Η συσσώρευση της τοξικότητας θα οδηγήσει σε μια τοξική επιβάρυνση του σώματος από τη συνδυασμένη έκθεση. Η έννοια αυτή έχει αντιμετωπιστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Διεθνές Πρόγραμμα για τη Χημική Ασφάλεια (IPCS) το Πρότζεκτ Εναρμόνιση, το EPA και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξει γενική συναίνεση σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Για παράδειγμα, ασθένειες που σχετίζονται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια, ο καρκίνος του πνεύμονα και το άσθμα. Σήμερα υπάρχουν πολλές μελέτες που αξιολογούν τις επιπτώσεις των ρύπων αυτών στις ανθρώπινες ασθένειες.

Οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από χημικές ουσίες;

Η μελέτη της κλινικής τοξικολογίας είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικών σπουδών. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη από κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο, διαρκεί περίπου τρία χρόνια και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλα μεταπτυχιακά. Τα προπτυχιακά μαθήματα είναι στην καλύτερη περίπτωση προφορικά, δεδομένου ότι τα περισσότερα προγράμματα σπουδών είναι ήδη αρκετά συμπυκνωμένα.

Πόσο ανθεκτικές είναι οι τοξίνες;

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της τοξίνης. Κάποιες ραδιενεργές ουσίες, όπως το ουράνιο έχουν διαφορετικούς χρόνους ημιζωής, ανάλογα με το ισότοπο.

Ένας άλλος παράγοντας στον άνθρωπο είναι η ικανότητά του να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα. Υπάρχουν μεγάλες γενετικές παραλλαγές στην ικανότητα ενός ατόμου να διώχνει τις τοξίνες, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του συστήματος μεταλλοθειονεΐνης του καθενός. Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κάθαρση, επίσης εξαρτώνται από το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή που υιοθετεί το κάθε άτομο.

Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω τριών κύριων οδών: Από αυτό που τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε. Άλλοι τρόποι εξαρτώνται από τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος εκτίθεται σε μια συγκεκριμένη τοξίνη στην εργασία του και συνεχίζει να εκτίθεται εκ νέου σε καθημερινή βάση, τότε η επιβάρυνση και η επιμονή στο σώμα θα είναι υψηλή. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, όταν πολλοί ανθρακωρύχοι είχαν εκτεθεί σε αμίαντο, η μακροχρόνια συσσώρευση οδήγησε στην αμιάντωση πολλές δεκαετίες αργότερα, και μερικοί [ανθρακωρύχοι] στη συνέχεια ανέπτυξαν μεσοθηλίωμα, μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει την επένδυση των πνευμόνων. Όμως, η καθυστέρηση μεταξύ της έκθεσης και της εκδήλωσης διαρκεί πολλές δεκαετίες, έτσι πήρε [στους επιστήμονες] λίγο χρόνο για να αποκρυπτογραφήσουν τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος.

Σήμερα, έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχουν νεογνά που έχουν περίπου 200 και πλέον χημικές τοξίνες στο αίμα του ομφάλιου λώρου τους. Αυτές μπορεί να έχουν προέλθει μόνο από την μητέρα μέσω του πλακούντα, κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης κυοφορίας.

Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επιμονή των τοξινών θα προκαλέσει επιγενετικά προβλήματα και θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί κάθε χημική ουσία από ένα μωρό κατά τη διάρκεια της ζωής του, ειδικά αν δεν επέλθει ενημέρωση του κοινού. Επίσης η παρουσία αυτών των τοξινών στο περιβάλλον έχει μελετηθεί εκτενώς.

Τι αποδείξεις έχετε ότι οι τοξίνες μπορούν να παραμείνουν για τρεις γενιές;

Τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από επιγενετικές και γονιδιακές μελέτες σχετικά με τις διαγενεακές τοξικές επιδράσεις.

Μια σύντομη αναλογία: Εάν αναλογιστείτε τη μελέτη του αίματος του ομφάλιου λώρου, μπορείτε να εκτιμήσετε ότι οι 200 και πλέον χημικές τοξίνες στο αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να έχουν προέλθει αποκλειστικά από τη μητέρα μέσω του πλακούντα - άρα δύο γενιές. Τώρα, ποιες είναι οι πιθανότητες ότι όλες αυτές οι τοξίνες θα εξαλειφθούν και από τα δέκα μωρά προτού αυτά γίνουν γονείς; (Άλλη μια γενιά.) Τώρα σκεφτείτε από που προήλθαν οι τοξίνες της μητέρας που γέννησε το μωρό που συμμετείχε στη μελέτη; (Η ίδια η μητέρα της ίσως ήταν μια πιθανή συμβαλλόμενη πηγή - άλλη μια γενιά.)

Έχετε χαρακτηρίσει την έλλειψη δράσης για το θέμα αυτό «ανεξήγητη». Αλλά τι νομίζετε ότι συμβαίνει; Γιατί οι κυβερνήσεις και οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης καθυστερούν να λάβουν τα μέτρα τους; Είναι απλώς ανικανότητα ή υπάρχουν ευρύτερα θέματα;

Με μία λέξη: χρηματοδότηση. Υπάρχει πραγματική έλλειψη χρηματοδότησης και εκτίμησης των παγκόσμιων ρύπων που επηρεάζουν τις ασθένειες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων έχει απορροφηθεί από την αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών και την περιβαλλοντική έρευνα από επιστήμονες και όχι κλινικούς γιατρούς.

Το βασικό ζήτημα που συνέβαλε στην έλλειψη δράσης ή κατανόησης στο παρελθόν, ήταν ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της αιτίας και του αποτελέσματος των συγκεκριμένων τοξινών. Η Υπηρεσία Μητρώου Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών (ATSDR) ανέφερε καθυστερήσεις της τάξης των 10 έως 40 ετών για την εμφάνιση των ασθενειών.

Στη σημερινή εποχή ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά καμία δικαιολογία για να μην είμαστε ενήμεροι για τα ζητήματα της τοξικότητας και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στις ασθένειες. Δυστυχώς οι περισσότεροι φοιτητές και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα της ιατρικής δεν έχουν διδαχθεί τίποτα για τα θέματα αυτά και ως εκ τούτου είναι αρκετά αποξενωμένοι από τα διαθέσιμα δεδομένα. Πολλές χρόνιες ασθένειες στη σημερινή κοινωνία δεν τυχαίνουν ικανοποιητικής διαχείρισης - αλλά η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλεί το τοξικό φορτίο, μαζί με τους παράγοντες που είναι γνωστοί αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων πρότυπων διαχείρισης.

Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η EPA των ΗΠΑ και η WHO, αναγνωρίζoυν τη σημασία των τοξικών χημικών ουσιών και των επιπτώσεών τους στις ασθένειες. Ωστόσο, αυτή η γνώση υιοθετήθηκε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς από την κλινική πρακτική. Υποθέτω ότι είμαι υπέρ του να δοθεί το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στους ασθενείς, σε περιπτώσεις όπου προκύπτει το ζήτημα της τοξικότητας και με χρόνιες ασθένειες δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες ρουτίνας. Κι αυτό, λόγω των προσόντων και της επίγνωσης που διαθέτω στα συγκεκριμένα θέματα. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι σε πολλές περιπτώσεις διαφεύγουν της προσοχής του μέσου γιατρού σε καθημερινή βάση αρκετές υποθέσεις - και υπό το φως των γνώσεων και της κατανόησης των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι ρύποι στην υγεία σήμερα, αυτό είναι το πιο λυπηρό.

0health

Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να ξεκινήσει η αντιστροφή της κατάστασης;

Η διαχείριση του τοξικού φορτίου του σώματος είναι ένα προληπτικό φάρμακο αυτή τη στιγμή. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις οξείας και χρόνιας τοξικότητας, των οποίων η διαχείριση γίνεται στα κέντρα έκτακτης ανάγκης καθώς και σε κλινικές.

Όλοι οι άνθρωποι, από τη γέννησή τους μέχρι να φτάσουν στον τάφο, έχουν κάποια ποσότητα ρύπων στο εσωτερικό περιβάλλον τους και παράλληλα εκτίθενται σε ρύπους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο Christopher Wild έχει προτείνει την έννοια του Exposome. Είναι το άθροισμα των εκθέσεων από όλες τις πηγές.

Πηγή: vice.com