Οι βλαβερές συνέπειες του να κρατάμε μυστικά

24.11.2013
Οι βλαβερές συνέπειες του να κρατάμε μυστικά

Όλοι έχει χρειαστεί να κρατήσουμε κάποιο μυστικό που αφορά εμάς ή κάποιον τρίτο που μας το εκμυστηρεύτηκε. Πόσο εύκολο μας είναι να το κρατήσουμε και γιατί πολλές φορές μας πιέζει τόσο πολύ, που έχουμε ανάγκη κάπου να το πούμε;

Επίσης, γιατί άνθρωποι που τους έχουμε αποκαλύψει τα μυστικά μας τα αποκαλύπτουν, με αποτέλεσμα να βιώνουμε έκθεση, απογοήτευση και συνέπειες που ο βαθμός τους εξαρτάται από το ίδιο το μυστικό και το περιβάλλον στο οποίο αποκαλύφθηκε;

Έρευνες που έχουν παρουσιαστεί έχουν δείξει πως αναγκαζόμαστε να αποκαλύπτουμε μυστικά για τους εξής λόγους:

1)Το να κρατάμε μυστικά κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία.

Το 2009 ο Tom Frijns  μελέτησε 278 έφηβους και διεπίστωσε ότι αυτοί που κράταγαν μυστικά διακατέχονταν από αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης και μοναξιάς. Έξι μήνες μετά το τέλος της μελέτης επανεξέτασε τα ίδια άτομα και φάνηκε ότι αυτά που συνέχιζαν να κρατάνε το μυστικό παρουσίασαν αυξημένα ψυχοπαθητικά φαινόμενα σε αντίθεση με τα άτομα που τα αποκάλυψαν και είχαν σημάδια βελτίωσης.

2)Τα μυστικά βλάπτουν τη σωματική μας κατάσταση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Anita E. Kelly , οι άνθρωποι που κρατούν μυστικά παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα από ναυτία, πονοκεφάλους και πόνους στη μέση. Η ίδια αναφέρει ότι δε θεωρεί υπερβολικό να συνδέσει τους μυστικοπαθείς ανθρώπους με την τάση να αναπτύσσουν συμπτώματα σε βιολογικό επίπεδο.

3)Τα μυστικά μας φορτώνουν με βάρος, κυριολεκτικά.

Έρευνα του Michael Slepian, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2013, αναφέρει ότι τα άτομα που κρατούν μυστικά αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις παρόμοια με τα άτομα που κουβαλούν ένα φυσικό φορτίο. Τους φαίνονται δηλαδή όλα πιο δύσκολα και ακατόρθωτα λόγω της κούρασης που αισθάνονται από το μυστικό που «κουβαλάνε».  Άρα όπως τα πραγματικά φορτία, το ίδιο και τα μυστικά καταβάλλουν τις δυνάμεις μας.

4)Ο εγκέφαλός μας δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε μυστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και αν προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα μυστικό, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να μη μας επιτρέψει να το κάνουμε για πολύ καιρό. Όπως αναφέρει η Laura Smart, Βοηθός Καθηγητή Ψυχολογίας και Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Duke στη μελέτη της “Hidden Costs of Hidden Stigma”,  κάθε φορά που προσπαθούμε να απωθήσουμε μια σκέψη ή ένα μυστικό ενεργοποιούνται ταυτόχρονα δύο διαδικασίες στον εγκέφαλό μας. Η μία εκ προθέσεως, αυτής της απώθησης και η άλλη που την ονομάζει «ειρωνική» και είναι διαδικασία παρακολούθησης της πρώτης η οποία στην ουσία μας κάνει να τη θυμόμαστε.

Για την ακρίβεια ο μηχανισμός αυτός παρακολουθεί για να βρει τις σκέψεις που απωθούμε με αποτέλεσμα κατά ειρωνικό τρόπο να τις κάνει προσβάσιμες, με πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτές να επανέρχονται στο συνειδητό. Όσο πιο επαχθές είναι το μυστικό που προσπαθούμε να απωθήσουμε, τόσο πιο έντονη η διαδικασία παρακολούθησής του και η πίεση αποκάλυψής του, τελικά.

Δεν εξετάζω με λεπτομέρεια τους λόγους οι οποίοι κρίνουν αναγκαία την ύπαρξη μυστικών. Συνήθως συνδέονται με μια διαφοροποίηση της ταυτότητάς μας από το σύνολο που λειτουργούμε είτε κοινωνικό, είτε επαγγελματικό την οποία δεν αποκαλύπτουμε για λόγους μη αποδοχής της. Η μία λύση για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες των μυστικών θα ήταν να μη χρειάζεται να κρατάμε τέτοια ή αν είναι δυνατόν να κρατάμε όσο το δυνατόν μικρής σημασίας.

Παρόλα αυτά, αν θεωρούμε ότι δε γίνεται να ζήσουμε χωρίς αυτά και θέλουμε με κάποιο τρόπο να τα εκμυστηρευτούμε για να φύγει από μέσα μας το βάρος τους υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνουμε και η τεχνολογία βοηθάει σε αυτό.

Σε πρώτη φάση τα social media, παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ολόκληρο προφίλ με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να κρατήσουμε μυστικά από το σύνηθες περιβάλλον μας και να τα μοιραστούμε με άλλους χρήστες που δε μας γνωρίζουν και δεν κινδυνεύουμε από την αποκάλυψη τους.

Ειδικοί επίσης διαδικτυακοί τόποι έχουν φτιαχτεί για την αποκάλυψη μυστικών, όπως το www.truuconfessions.com, το www. reddit.com/r/confession και το queersecrets.tumblr.com. Μέχρι και ειδική εφαρμογή έχει σχεδιαστεί το Whisper app. Δοκιμάζοντας τα προηγούμενα, μπορεί κάποιος να ζήσει με το μυστικό του, με ήρεμο το μυαλό και την ψυχή του και να μη χρειαστεί ποτέ να βρει εφαρμογή αυτό που είπε ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν στο “Poor Richard’s Almanac”: «Τρεις άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν μυστικό μεταξύ τους, μόνο εφόσον οι δύο είναι νεκροί».

Πηγή: kissmygrass.gr