Ο άνδρας που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές

24.03.2014
Ο άνδρας που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές

Τα λίγα λεπτά που ξοδεύει ένας εθελοντής αιμοδότης, για να προσφέρει μερικά χιλιοστόλιτρα από το αίμα του, μπορεί να είναι η λεπτομέρεια που θα σώσει μία ζωή. Ή δύο. Ή περισσότερες από 2 εκατομμύρια! Οι πρόσφατες ιστορίες δύο αιμοδοτών, που δίνουν το καλύτερο παράδειγμα συστηματικής εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, μας θύμισαν τη μοναδική περίπτωση του "άνδρα με το χρυσό χέρι". Ενός σύγχρονου ήρωα, για τον οποίο, ίσως, δεν έχετε ακούσει.

Το αίμα μας περιέχει πολλά σωτήρια συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Είναι, επίσης, κρίσιμο να υπάρχουν επαρκή αποθέματα στη διάθεση των γιατρών, για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών.

Για πολλούς ανθρώπους, οι αιμοδότες είναι, κυριολεκτικά, ο λόγος που ακόμα ζουν. Αλλά και οι ίδιοι οι αιμοδότες έχουν να αποκομήσουν οφέλη από τη συνήθειά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική αιμοδοσία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι παρακάτω 3 άνδρες έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται ότι έχουν προσφέρει όσο μπορούσαν, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Και συνεχίζουν να το κάνουν.

Χίλιες αιμοδοσίες και συνεχίζει

shuards

Ο Shuards Sutherland γελαστός και με μπλουζάκι που γράφει "1000 αιμοδοσίες", δίνει αίμα για χιλιοστή φορά (φωτο: Canadian Blood Services Southern Ontario)

Οι Καναδικές Υπηρεσίες Αίματος τίμησαν, στις 28 Ιουνίου 2013, με ένα ταπεινό πιστοποιητικό και μία κάρτα, τον Shuards Sutherland, ο οποίος έδωσε αίμα, εκείνη τη μέρα, σε κλινική του Λονδίνου, στον Καναδά, για χιλιοστή φορά! Είναι μόλις ο έκτος άνθρωπος στον Καναδά και ο πρώτος στην επαρχία του Οντάριο που έφτασε τις 1000 αιμοδοσίες.

Ο Sutherland, κάθε εβδομάδα, για περισσότερα από 20 χρόνια, προσφέρει εθελοντικά στην κοινωνία. Δίνει αίμα, το οποίο μπορεί να δωρηθεί σε διαστήματα που απέχουν, τουλάχιστον, 2 μήνες μεταξύ τους, πλάσμα, το οποίο μπορεί να δωρηθεί εβδομαδιαίως και αιμοπετάλια, που μπορούν να δωρηθούν κάθε δύο εβδομάδες.

"Σώζεις μία ζωή. Αυτό για εμένα τα λέει όλα. Για αυτό δίνω αίμα. Αυτή η μία ώρα που ξοδεύεις δεν σου κοστίζει τίποτα και σώζεις τη ζωή κάποιου. Πώς αλλιώς μπορείς να σώσεις μία ζωή, σε μία ώρα;", λέει ο ίδιος, στο CTV London, εξηγώντας τον λόγο που είναι τόσο αφοσιωμένος αιμοδότης.

Και η μεγάλη του καρδιά, φαίνεται ότι έχει περάσει και στην κόρη του, Ann Sutherland, η οποία δίνει αίμα από τότε που ήταν έφηβος. "Δίνω [αίμα] επειδή ξέρω ότι χρησιμοποιείται. Και έχω δει πόσες φορές έχει κληθεί ο πατέρας μου να βοηθήσει", δήλωσε.

"Προσπαθούμε να βοηθούμε τον κόσμο σε συνεχή βάση. Τόσο τα θύματα τραυματισμών όσο και τους ασθενείς με καρκίνο. Και να έχουμε μία σταθερή παροχή [αίματος]. Υπάρχει ανάγκη", δήλωσε ο Chris Hardy, συντονιστής κοινοτικής ανάπτυξης των Καναδικών Υπηρεσιών Αίματος.

Πάντως, ο Shuards δεν σκοπεύει να σταματήσει στις 1000 αιμοδοσίες. "Όταν ετοιμάζεσαι να αποχαιρετήσεις τον κόσμο, κοιτάς πίσω και αναρωτιέσαι, αν έκανες, πραγματικά, κάτι. Και εγώ μπορώ να κοιτάω πίσω και να λέω – όποιος και να είναι, τελικά, ο αριθμός αιμοδοσιών που θα φτάσω – ότι τα έδωσα όλα", είπε.

Αιμοδότης με ...γαλόνια

Harold

Ο Harold Mendenhall σε μία από τις δεκάδες φορές που έδωσε αίμα, στην τράπεζα αίματος OneBlood (φωτο: Laura McDermott/Palm Beach Post/Zuma)

Νωρίτερα πέρυσι, ένας άλλος φανατικός αιμοδότης, ο Harold Mendenhall, από τη Νότια Φλόριντα των ΗΠΑ, έφτασε ένα, επίσης, σπάνιο ορόσημο. Πιστώνεται με τη δωρεά 100 γαλονιών (ή 380 λίτρων) ολικού αίματος και αιμοπεταλίων!

Ο 84χρονος Αμερικανός, ξεκίνησε να δίνει αίμα, στις 7 Ιουλίου 1977 και το εκατοστό γαλόνι τού αναγνωρίστηκε, τον περασμένο Απρίλιο. Οι δωρητές αιμοπεταλίων, όπως ο Mendenhall, δίνουν ένα λίτρο αίματος, κάθε φορά που κάθονται στην καρέκλα μίας αιμοδοσίας.

Η διαδικασία έχει διάρκεια δύο ωρών – περίπου οχτώ φορές περισσότερη από όση χρειάζεται για την απλή δωρεά ολικού αίματος. Το λίτρο που προσφέρει ο δότης επεξεργάζεται, με λιγότερο από το μισό να κρατείται για χρήση. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δώσουν αίμα, περίπου, 24 φορές το χρόνο, σε αντίθεση με το μέγιστο των 6 φορών ετησίως, που φτάνει ένας δότης ολικού αίματος.

Ο Mendenhall πρωτοδώρισε αίμα, όταν η γυναίκα του διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Εφτά χρόνια αργότερα, όταν η αγαπημένη του έχασε τη μάχη με τη νόσο, ο ίδιος λέει ότι ήταν χαμένος. Σταμάτησε σε μία τράπεζα αίματος, γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά και σύντομα, έγινε τακτικός αιμοδότης.

Σύμφωνα με τον Mendenhall, οι αιμοδοσίες τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει την απώλεια της συζύγου του και αργότερα, των δύο γιων του, ανέφερε η Huffington Post.

Ο άνδρας με το χρυσό χέρι

Οι ιστορίες των δύο παραπάνω ανδρών, μας θύμισαν μία άλλη περίπτωση, η οποία είναι παρόμοια, αλλά έχει μία ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Πρόκειται για τον James Harrison, ένα 77χρονο Αυστραλό πολίτη, ο οποίος είναι καλύτερα γνωστός, ως ο “άνδρας με το χρυσό χέρι”.

Ο Harrison έχει ξεπεράσει τις 1000 αιμοδοσίες πλάσματος αίματος, τον Μάιο του 2011 (βίντεο). Ένα κατόρθωμα για το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται. Το χαρακτηριστικό σχόλιό του για το γεγονός – που τότε ήταν ρεκόρ – ήταν απλό, λιτό και δείγμα ταπεινότητας. "Είναι το μοναδικό ρεκόρ που εύχομαι να σπάσει, γιατί όποιος το καταφέρει, [σημαίνει πως] έχει κάνει χίλιες δωρεές".

Γιατί, όμως, ο χαρακτηρισμός "χρυσοχέρης"; Ο James γεννήθηκε το 1936. Σε ηλικία 13 ετών, κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης εγχείρησης θώρακος που τον κράτησε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, χρειάστηκε 12 λίτρα αίματος. Όταν, αργότερα, συνειδητοποίησε ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, δεσμεύτηκε να γίνει αιμοδότης, μόλις έφτανε τα 18 του χρόνια, την τότε απαιτούμενη από το νόμο ηλικία.

Και έκανε ακριβώς αυτό. Ξεκίνησε να δίνει αίμα το 1954 και μετά τις πρώτες αιμοδοσίες, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιέχει ένα ασυνήθιστα ισχυρό αντίσωμα, την Rho(D) ανοσοσφαιρίνη. Το συγκεκριμένο αντίσωμα χορηγείται σε μητέρες με ρέζους αρνητικό, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, όταν τα μωρά που κυοφορούν έχουν ρέζους θετικό.

Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζεται η δημιουργία αντισωμάτων στο αίμα της γυναίκας, τα οποία είναι πιθανό να προσβάλουν τα ερυθροκύτταρα ενός παιδιού με ρέζους θετικό, σε επόμενη κύηση. Αυτή η ευαισθητοποίηση αντιγόνου στη μητέρα και το επακόλουθο φαινόμενο ασυμβατότητας με το αίμα του μωρού προκαλούν τη Νόσο Ρέζους, την πιο κοινή μορφή της Αιμολυτικής Νόσου των Νεογνών (HDN).

Μέσω των δωρεών του πλάσματός του, ο κύριος Harrison υπολογίζεται ότι έσωσε από το θάνατο λόγω HDN, περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά! Αυτό, επειδή η έρευνα που βασίστηκε πάνω στις δωρεές του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της εμπορικής μορφής της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, περισσότερο γνωστής ως RhoGAM.

Η μοναδικότητα του πλάσματος του αίματος του James θεωρείται τόσο σημαντική που η ζωή του ασφαλίστηκε για ένα εκατομμύριο δολάρια, όταν ανακαλύφθηκε ο “θησαυρός” που κυλούσε στις φλέβες του. Από τότε, τα παράγωγα από το πλάσμα του, έχουν δοθεί στο 10% των εγκύων που το αίμα τους μπορούσε να είναι ασύμβατο με εκείνο των παιδιών τους. Ανάμεσά τους και η κόρη του.

Στις 22 του περασμένου Ιουλίου, πραγματοποίησε την 1043η του δωρεά αίματος. Ελπίζει να έχει φτάσει τις 1111, μέχρι τα 81α του γενέθλια. Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε να τα καταφέρει!

Πηγή: pathfinder.gr