Μας συγχωρείτε Κύριε Κριμιζή

26.04.2018
Μας συγχωρείτε Κύριε Κριμιζή

Η παραίτηση του προέδρου του Διαστημικού Οργανισμού κ Κριμιζή χτες μοιάζει κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν είναι. Και όσα καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησής του μοιάζουν πρωτοφανή, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, ο διακεκριμένος επιστήμονας δείχνει στην πραγματικότητα αυτά που γίνονται σε σχεδόν όλο το «νέο» δημόσιο. Και τον επιβεβαιώνει η απάντηση του καταγγελλόμενου υπουργού!

Στις 1.000 λέξεις της επιστολής του ο κ Κριμιζής παραιτείται για τους εξής λόγους:

  1. Γιατί πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός του έδωσαν προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία της υπηρεσίας, τις οποίες δεν τήρησαν. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που ξεγέλασαν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

  2. Γιατί υπουργικές αποφάσεις μετέτρεψαν τον Διαστημικό Οργανισμό σε μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή, εύκολο υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου. Όπως και όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου.

  3. Γιατί αποκλειστική διοίκηση στον Οργανισμό κάνει ένας γενικός γραμματέας, που δεν έχει καμιά γνώση και εμπειρία σ αυτόν το τομέα, με αντίστοιχους προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους. Όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς.

  4. Γιατί αντί για εξειδικευμένα στελέχη που να πληρούν το τρίπτυχο Αξιολόγηση- Αξιοκρατία- Αριστεία το υπουργείο ανέθεσε σε μη ειδικούς υπαλλήλους σημαντικές αρμοδιότητες και την εκπροσώπηση στο εξωτερικό! Όπως συμβαίνει σε όλους στους κρίσιμους τομείς της χώρας. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

  5. Γιατί η αξιολόγηση και διαχείριση όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων ανατέθηκε σε μη ειδικούς διοικητικούς υπαλλήλους της γενικής γραμματείας, αποκλεισμένη από την ευρωπαϊκή αξιολόγηση και έτσι έρμαια στην αδιαφάνεια. Κατά τον κ Κριμιζή ύποπτη πρακτική για πολύπλοκα και κοστοβόρα προγράμματα. Όπως γίνεται και με σχεδόν όλες τις κρίσιμες θέσεις ευθύνης και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στους οργανισμούς και τις εκατοντάδες άλλες κρατικές παραφυάδες. Στις οποίες κάθονται συνήθως αδαείς και άσχετοι εγκάθετοι. 

  6. Γιατί κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν να προωθήσουν δραστηριότητες χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, «για να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία». Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.

  7. Γιατί δεν υπάρχουν μελέτες, προδιαγραφές, σχέδια υποδομών, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, κατάλληλο προσωπικό, και όλα αυτά αφήνουν περιθώριο χρηματισμών και αδιαφανών συναλλαγών με συμφέροντα. Όπως γίνεται διαχρονικά στο ελληνικό δημοσιοκρατικό μόρφωμα.

Χτες ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής και διαστήματος ευχαρίστησε τον κ Κριμιζή και αναρωτήθηκε κουτοπόνηρα πώς γίνεται σε μόλις έναν μήνα να διαπίστωσε όλες αυτές τις δυσλειτουργίες. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους δεν ξέρουν ότι ένας καλός φαναρτζής μπορεί σε 10 λεπτά να σού πει αν ένα άλλο συνεργείο ξέρει τη δουλειά ή είναι σκιτζής. Κι ένας καλός αρχιτέκτονας μπορεί σε 5 λεπτά να σου πει αν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο είναι σοβαρό ή όχι.

Οι 4 βδομάδες που είχε άμεση επαφή με την κυβέρνηση και έναν Οργανισμό ένας διαστημικός επαγγελματίας manager της NASA είναι υπεραρκετές για να διαπιστώσει με ποιους έχει να κάνει. Και ήταν υπεραρκετές για να καταλάβει ένας επιστήμονας που ήθελε απλώς να βοηθήσει την πατρίδα του, σε τι χέρια είναι η πατρίδα του. Όπως το διαπίστωσαν δεκάδες πριν από αυτόν που ήρθαν και έφυγαν τρέχοντας ή που ήρθαν και διώχτηκαν από εγχώριους απάτριδες κηφήνες και ερπετά.

Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα κύριε Κριμιζή. Και μας συγχωρείτε που και με δική μας ευθύνη βρήκατε μια τέτοια πατρίδα. Πολλοί από μας ντρεπόμαστε.

***

Πηγή: Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης -  liberal